Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Zelo čist kokain in močna ekstazi tabletka v Ljubljani

Ljubljana, 18. julij 2019 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan zelo čist kokain, z vsebnostjo 93 %. Ponovno je bila zaznana ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer roza Formula 1.

ZELO ČIST KOKAIN

V Ljubljani je bil zaznan zelo čist kokain, z vsebnostjo 93 %. Ker se v zadnjem času beleži povečano število obravnav zaradi zastrupitev s kokainom, se uporabnikom priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode, saj uporaba kokaina med drugimi zvišuje tveganje za odpoved srca in možgansko kap.


EKSTAZI TABLETKE Z VISOKO VSEBNOSTJO MDMA

V Ljubljani je bila ponovno zaznana tudi ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer roza Formula 1 (213 mg/tbl). Enaka tabletka je bila v okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS zaznana že v mesecu maju.

Slika 1: roza tabletka Formula 1 (213 mg/tabletko)

Slika 2: hrbtna stran roza tabletke Formula 1.

Tabletka predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.

Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###