Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V Ljubljani in Novi Gorici zaznani mešanici MDMA, ketamina, kofeina in 2C-B, ki sta se prodajali kot »tusi« oz. »tusibi« in večja pojavnost vzorcev konoplje s sintetičnimi kanabinoidi


Ljubljana, 24. maj 2024 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani in Novi Gorici zaznana praška roza barve, ki sta vsebovala mešanico ketamina, MDMA, kofeina in 2C-B.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorca v obliki roza praška, vsebujeta 40 % oz. 38 % MDMA, 31% oz. 36% ketamina in 3,9% oz. 15% kofeina in 2,7% oz. 1,9 % 2C-B.

Zaradi mešanice različnih psihoaktivnih snovi ter nepredvidljivih učinkov vzorec predstavlja povečano tveganje za zdravje uporabnikov. MDMA in kofein sta stimulanta centralnega živčnega sistema. Ketamin je disociativni anestetik, ki pri višjih odmerkih povzroča tudi halucinogene učinke medtem ko je 2C-B psihedelik.

Učinek ketamina in 2C-B lahko ob nenamernem zaužitju poveča tveganje za psihične -paranoja, strah, panika in fizične stranske učinke – telesne poškodbe zaradi vpliva anestetika na motorične sposobnosti.


Konoplja s sintetičnim kanabinoidom MDMB-4en-PINACA

V letošnjem letu še naprej redno zaznavamo vzorce CBD in THC konoplje, ki jim je dodan sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA. Najpogosteje se vzorci pojavljajo v Ljubljani in Mariboru. Ob uporabi teh vzorcev uporabniki poročajo o raznovrstnih negativnih stranskih učinkih: paranoja, slabost, agresija, penjenje iz ust, mrtvičenju ušes, ličnic, zategovanju v čeljustih, tresenju celotnega telesa, odklapljanja od realnosti, mravljinčenju po celotnem telesu.

MDMB-4en-PINACA se v zadnjih dveh letih pojavlja tudi v drugih državah EU. Z uporabo te snovi so povezane tudi številne zastrupitve. MDMB-4en-PINACA povzroča hitro izgubo zavesti, depresijo dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptične napade, krče, hiperemezo (pogosto bruhanje), vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadno smrt.

Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo Združenje DrogArt v Ljubljani in Maribor, ter društvo Šent iz Nove Gorice. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###