DIETA PRI KRONIČNIH JETRNIH BOLEZNIH

Sposobnost prebavljanja in apetit je pri teh bolnikih zelo različen, zato naj bodo te diete zelo individualno prilagojene. Če bolnik začuti težave po zaužitju določenega živila (spahovanje, napet trebuh, vetrovi…), naj ga izpusti iz jedilnika in nadomesti z drugim, po katerem nima težav.

Hrana teh bolnikov je pogosto neokusna zaradi omejitve soli, tekočine in beljakovin. Pri jetrni cirozi z ascitesom, je dietno zdravljenje pomembno. Pri ascitesu, kot najpogostejšem zapletu jetrne ciroze, se poveča absorpcija vode in natrija in s tem celoten volumen tekočin. Takemu bolniku določimo dieto z omejenim vnosom soli na 2g/ dan ter približno 1500ml tekočine na dan.

Naslednji pogosti zaplet pri jetrni cirozi je nastanek portosistemske encefalopatije (PSE ), ki je posledica hiperamoniemije (povišan amonijak v sistemski cirkulaciji ), ki zastruplja možgane. Jetrne encefalopatije pa ne povzroča le en strup, temveč še številni drugi, znani in manj znani, ki nastajajo v črevesju in se razgrajajo v jetrih. Zdravilo laktuloza v dozi 10-30ml 3-krat dnevno ( Portalak ), ki deluje odvajalno, znižuje nastanek in absorpcijo amonijaka.

Pri zdravljenju PSE pa je pomembna predvsem dieta z omejenimi živalskimi beljakovinami v hrani. Pri akutnem poslabšanju PSA je vnos beljakovin 20-30g/dan, nato količino beljakovin postopno dvigamo na 40-60 g/dan.

Zaželeno je, da bolnik dobi dnevno vsaj 1g beljakovin/kg telesne teže. Beljakovine v hrani naj bodo enakomerno razporejene v vse obrokih in naj bodo predvsem rastlinskega izvora, ker delujejo odvajalno, znižuje pH črevesne vsebine in sprošča manj amonijaka.


Priporočene jedi 

vsi čaji s sladkorjem ali medom, razen močnega ruskega čaja;
vse mineralne vode, naravni sadni sokovi;
 vsi mlečni izdelki (kislo mleko, jogurt, kefir, maslo, skuta), zlasti mleko kot
samostojna pijača ali z dodatkom žitne kave, kave brez kofeina, čokoladno
mleko;
 jajčne jedi;
 vse vrste juh (kostne, mesne, zelenjavne) s posneto maščobo, brez prežganja;
vse vrste nemastnega mesa (kuhano, dušeno in pečeno z minimalno količino maščobe), nemastne ribe, perutnina, drobovina v manjši količini, hrenovke, posebna in pariška salama;
 vse vrste žitnih izdelkov, krompir, polento, kaše;
določene vrste zelenjave (lahke): korenje, cvetača, špinača, rdeča pesa, blitva, kuhane solate, mehke surove solate: motovilec, mehka glavnata solata ipd.
 vse vrste svežega sadja v manjši količini, kuhano sadje (kompoti, čežane),
marmelade;
sladice: pudingi, narastki, ne premastno pecivo, kvašeno pecivo en do dva dni staro, brez težkih nadevov;

 kruh en dan star bel ali črn, prepečenec;
zabele – lahko maslo, olje predvsem olivno, vitaminizirane margarine (vse ne razbeljeno in v minimalni količini);
 začimbe domače, naravne.


Prepovedane jedi in živila:

alkoholne pijače, močan ruski čaj, kava s kofeinom, gazirane in zelo mrzle ali prevroče pijače;
pikantni masni siri, majoneza, polnomastno mleko in mlečni izdelki, kisla in sladka smetana, sladoled;
vse mastne, pikantne juhe in juhe z dodatkom prežganja;
vse mastne jedi, meso z vidno maščobo, ocvrte jedi, prekajeno meso,
divjačino, meso in ribe iz pločevink, klobase, paštete..;
težje škrobne jedi ( žganci, štruklji vseh vrst, sveži kruh, potice, krompirjevo testo, vodni žličniki, pražen ali pečen krompir, ješprenj,..);
groba zelenjava ( zelje, paprika, česen čebula, kumare, vse trde solate, stročji fižol, kisla repa in zelje, konzervirana zelenjava;
↘  večje količine svežega sadja, suho sadje, orehi, lešniki…;
↘  vse sladke in mastne sladice, ocvrte jedi ( krofi, miške…), torte, potice, mastne kreme;
↘  svinjska mast, zaseka, ocvirki;
↘  vse ostre začimbe.


Diete z različnimi količinami beljakovin

Obroki

okoli 30g B na obrok

okoli 35g B na obrok

okoli 40g B na obrok

ZAJTRK

čaj kruh (100g) med maslo

čaj kruh (100g) med maslo

Bela kava (žlica mleka) kruh(100g), med maslo

MALICA

sadje

sadje

sadje

KOSILO

čista juha z jajcem krompirjeva solata z zelenjavo kruh (100g)

Čista juha z jajcem krompirjeva solata z zelenjavo 30g mesa, kruh (100g)

čista juha z jajcem krompirjeva solata z zelenjavo 40g mesa kruh (100g)

MALICA

kompot

kompot

kompot

VEČERJA

krompirjeva zelenjavna juha žlica smetane kruh (100g)

krompirjeva zelenjavna juha žlica smetane kruh (100g)

krompirjeva zelenjavna juha žlica smetane kruh (100g)

Primer trajne varovalne diete pri jetrnih boleznih

Obroki

I.

II.

III.

ZAJTRK

črn kruh bela kava marmelada

črn kruh rezina šunke mleko ali čaj

črn kruh čokoladno mleko žlica skute

MALICA

jogurt keksi

sadni jogurt keksi

mleko keksi

KOSILO

zelenjavna juha dušeno meso sadna solata pečeno jabolko

mesna juha z rezanci dušeno meso riž mehka solata

zelenjavna enolončnica z mesom črn kruh nemastna sladica

MALICA

kompot

sadni jogurt sadje

jabolčna čežana

VEČERJA

Zelenjavno-mesna solata ali enolončnica

mlečni riž sadje

mlečna kaša s slivami

Informacije o dietni prehrani je pripravila Jožica Mesarič – Džurič, DMS, UKC Ljubljana, Interna klinika, Klinični oddelek za gastroenterologijo.

Uporabljena literatura:

Pokorn D. Prehrana bolnika,

Pokorn D. Zdrava prehrana in dietni jedilniki

Pokorn D. S prehrano do zdravja