ZAMENJAVA IGEL IN DISTRIBUCIJA  OSTALIH PRIPOMOČKOV ZA VARNEJŠE INJICIRANJE POTEKA V DNEVNEM CENTRU VSAK DELOVNIK MED 9.00 IN 15.00 URO.

DNEVNI CENTER ŽUPA

Hacquetova ulica 9

1000 Ljubljana

DNEVNI CENTER PETKO

Petkovškovo nabrežje 29

1000 Ljubljana

DISTRIBUCIJA IGEL IN OSTALIH PRIPOMOČKOV SE IZVAJA TUDI NA TERENU PO LJUBLJANI IN NA LOKACIJAH, KJER SMO PRISOTNI S KOMBIJEM. Več informacij na povezavi.

V okviru prakse nizkopražnega dela z uporabniki drog predstavlja program zamenjave igel osnovno izhodišče vsem ostalim pristopom v okviru zmanjševanja škode. Olajšan dostop do sterilnega pribora ni pomemben samo zaradi preventivnih razlogov preprečevanja okužb z virusom Hiv in virusi hepatitisa, temveč kot tak omogoča dostop do največjega števila uporabnikov in uporabnic drog, ki ostalim službam ostajajo skriti. Ker predstavlja izhodišče za delovanje ostalih programov terenskega dela in dnevnega centra je s tem posredno omogočeno tudi premagovanje socialne izključenosti uporabnikov drog.

Injicirajoči uživalci in uživalke drog lahko v okviru programa zamenjave igel dobijo brezplačen sterilni pribor, rabljenega pa vračajo v program kjer se jih zbira v varnih kontejnerjih za rabljen pribor. Za vrnjene uporabljene injekcije je poskrbljeno za uničenje v okviru primerne medicinske ustanove, ki ima na lokalni ravni interes po takem sodelovanju.

Skupaj z zamenjavo igel poteka tudi distribucija ostalih pripomočkov za varnejše injiciranje: askorbinska kislina, alkoholne krpice, zbiralniki za rabljene igle, edukacijski materiali ter kondomi. V dnevnem centru je mogoče dobiti kontejnerje za shranjevanje uporabljenih igel. Polne kontejnerje lahko vrnete nazaj v dnevni center.

Material, ki je na voljo:

brizge z integrirano iglo

1 ml brizge (brez igel)