V januarju 2024 začnemo izvajati projekt EXPAND (Expanding access to Community-based testing for HIV, viral hepatitis and STIs in Slovenia). Program prostovoljnega testiranja na hiv, virusne hepatitise in spolno prenosljive okužbe (SPO) v skupnosti in izven zdravstvenih ustanov, je storitev, namenjena ljudem, ki uporabljajo droge.

Testiranje bo brezplačno in zaupno ter se bo izvajalo vse do konca leta 2025. Storitev se bo izvajala v dnevnem centru na Petkovškovem nabrežju in v Župančičevi jami ter na terenih v Novem mestu, Jesenicah, Kranju, Trbovljah, Idriji, Kočevju in Pivki.

TERMINI TESTIRANJ:
Vsak ponedeljek: dnevni center Župa, Hacquetova ulica 9, ob 10:30-12:30
Vsak torek: dnevni center Petko, Petkovškovo nabrežje 29, ob 8:30-10:30
Dvakrat na leto na terenu: Novo mesto, Jesenice, Idrija, Logatec, Kranj, Pivka, Kočevje, Trbovlje.

Testiranje v skupnosti za osebe, ki uporabljajo droge je omogočeno v okviru projekta EXPANDing access to Community-based testing for HIV, viral hepatitis and STIs in Slovenia – EXPAND. Nosilec projekta je Društvo informacijski center Legebitra, v projektu pa poleg našega društva sodelujeta še Slovenska filantropija – Združenje za promocijo prostovoljstva in Univerza v Ljubljani. Za strokovni in laboratorijski del testiranja bo skrbel Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete. Program in njegovi cilji so usklajeni z Nacionalno strategijo preprečevanja in obvladovanja okužbe s HIV 2017-2025.

Z zagotavljanjem rednih, brezplačnih, zaupnih in kulturno kompetentnih storitev dostopnega testiranja in povezovanja v zdravstveno oskrbo na področju okužbe s hivom, virusnimi hepatitisi in spolno prenosljivimi okužbami, bomo uporabnicam in uporabnikom omogočili boljše preprečevanje bolezni, zgodnje diagnosticiranje, zgodnje zdravljenje in izboljšanje splošnega zdravja, s čimer bomo dosegli izboljšanje in krepitev zdravja.

CILJI PROGRAMA TESTIRANJA V SKUPNOSTI:

Zagotavljanje brezplačnega in zaupnega testiranja uporabnikov in uporabnic prepovedanih drog.

Svetovanje uporabnikom in uporabnicam prepovedanih drog.

Omogočanje dobre (regionalne) dostopnosti do storitve testiranja v skupnosti.

Povečanje deleža redno testiranih v ciljni skupini.

Prepoznavanje čim več okužb in vključevanje v zdravstveno oskrbo ter s tem zajezitev širjenja okužb v ciljni skupini.

Zgodnje odkrivanje okužb in s tem preprečevanje poznih diagnoz in zapletov pri zdravljenju.

Promocija varne spolnosti in rednega testiranja.

Destigmatizacija izkušnje testiranja.

Podpora osebam, ki živijo s hivom.

Financira Evropska unija. Izražena stališča in mnenja so le avtorjev in ne odražajo nujno stališč Evropske unije ali HADEA. Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti organ, ki dodeli pomoč.