Glavni namen novih psihoaktivnih snovi (NPS) je posnemati učinke klasičnih drog. Spremembe na področju ponudbe novih psihoaktivnih snovi so izjemno hitre, v zadnjih letih je v porastu pojav novih sintetičnih agonistov receptorjev kanabinoidov, fenetilaminov in katinonov, ki v veliki meri posnemajo klasične droge. Številni proizvodi, ki se prodajajo, vsebujejo mešanice snovi, za katere je zaradi pomanjkanja podatkov težko predvideti tako trenutne učinke kot dolgoročne posledice njihove uporabe za zdravje. Proizvodnja večinoma poteka v kemičnih tovarnah na Kitajskem in v Indiji, od koder se velike količine uvozijo v Evropo, kjer se obdelajo in prepakirajo v končne izdelke, ki so na trgu pod različnimi poimenovanji v obliki prahu, tablet, kapsul, tekočin, snovi v granulah in zelišč.

Vrste NPSjev:

↘ Dizajnerske droge: droge, ki se prodajajo npr. kot MDMA. Izdelujejo se v skrivnih laboratorijih, pod nadzorom organiziranega kriminala. Prodajajo se na črnem trgu prek preprodajalcev drog.

↘ Dovoljene droge: prodajajo se v head ali smart shopih ter na spletu v barvitih, privlačnih embalažah. Namenjene so rekreativnim uporabnikov in uporabnicam.

↘ Research chemicals oziroma RC: prodajajo se pod pretvezo, da so namenjen v raziskovalne namene. Namenjene so “psihoanavtom”, ki raziskujejo učinke psihoaktivnih snovi.