Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Zelo čist amfetamin v Ljubljani


Ljubljana, 29. marec 2024 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani zaznana vzorca čistega spida.


V vzorcih, ki se sicer pojavljajo v Sloveniji, vsebnost amfetamina niha in znaša med 10% in 30%. Višja čistost amfetamina namreč pri enaki dozi, ki so jo uporabniki navajeni za bolj namešane vzorce, pomeni tudi nekajkrat večji vnos že pri enem odmerku.

Visoka vsebnost amfetamina zato predstavlja večje tveganje za predoziranje in zaplete kot sta vročinski udar in amfetaminska psihoza. Uporabnikom se zato priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode.

Znaki predoziranja: tresenje, zmedenost, slabost, zvišana telesna temperatura, krči in zvišan krvni tlak. Predoziranje je lahko tudi smrtno. Do amfetaminske psihoze pride predvsem pri dolgotrajni in prekomerni uporabi, znaki pa so paranoja, tesnobnost, halucinacije in iluzije.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka združenja DrogArt v Ljubljani in Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.