Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V Logatcu in Kopru zaznana vzorca konoplje s prisotnostjo sintetičnega kanabinoida


Ljubljana, 12. februar 2024 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Logatcu in Kopru zaznana vzorca konoplje z nizko vsebnostjo THC-ja in s prisotnostjo sintetičnega kanabinoida MDMB-4en-PINACA.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, je pokazala, da je v vzorcih konoplje, prisoten sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA. Uporabniki so poročali naslednjih neželenih učinkih: tesnoba, panika, zamegljen vid in halucinacije.

MDMB-4en-PINACA se v zadnjih dveh letih v različnih državah EU zelo pogosto zaznava v vzorcih kanabisa z nizko vsebnostjo THC. Z uporabo te snovi so povezane tudi številne zastrupitve.

V literaturi pa so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje) vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.

Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo Združenje DrogArt Ljubljana in Društvo Svit Koper. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

###