Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V Ljubljani zaznani lažni vzorci 3-MMC in 4-MMC


Ljubljana, 8. september 2023 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bilo v Ljubljani zaznanih več vzorcev, ki so se prodajali kot 3-MMC ali 4-MMC, vsebovali pa sintetični katinon MMMP.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorci v obliki kristalov bele ali vijolične barve, ki so se prodajali kot 3-MMC ali 4-MMC, dejansko vsebujejo sintetični katinon MMMP.

O snovi MMMP informacij ni na voljo, so pa uporabniki poročali o neželenih stranskih učinkih, kot sta glavobol in tiščanje v prsih.


Poleg tega je bil v Ljubljani zaznan tudi vzorec rjave barve, ki je vseboval sintetični opioid etometazen. Gre za neraziskano snov, o kateri ni na voljo informacij. Ker tveganja, negativni stranski učinki in dolgoročne posledice uporabe niso znani, se uporaba snovi odsvetuje.

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala Združenje DrogArt in Društvo Stigma. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

###