V Ljubljani zaznani lažni 3-MMC, v Mariboru pa sintetični kanabinoid na papirčku

Ljubljana, 12. januar 2024 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani ponovno zaznan lažni vzorec 3-MMC, v Mariboru pa vzorec sintetičnega kanabinoida na papirčku.

Lažni vzorec 3-MMC

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorec v obliki prozornih kristalov, ki se je v Ljubljani prodajal kot 3-MMC, dejansko vsebuje 3-CMC. 3-CMC povzroča podobne stranske učinke kot drugi sintetični katinoni, in sicer: povišan srčni utrip, povišan krvni tlak, vznemirjenost, psihoze, epileptični napad, pregretje telesa, bolečine v prsih, itn. V povezavi z uporabo 3-CMC je pet držav EU poročalo številne zastrupitve in smrtne primere.

Sintetični kanabinoid na papirčku

V Mariboru se je v okviru sistema za zgodnje opozarjanje zaznalo vzorec sintetičnega kanabinoida na papirčku, ki vsebuje sintetični kanabinoid 5F-ADB (5F-MDMB-PINACA).

5F-MDMB-PINACA lahko že v majhnih količinah povzroči hitro izgubo zavesti, ki se lahko konča tudi s smrtjo. Po poročanju uporabnikov so učinki 5F-MDMB-PINACA: evforija, sprostitev, bolečine v prsih, nepravilno bitje srca, težko dihanje, slabost in bruhanje, zmedenost, razdražljivost, halucinacije, paranoja, omedlevica.

Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo društvo Stigma in Združenje DrogArt v Mariboru. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.