Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V Ljubljani zaznan zelo čist heroin


Ljubljana, 12. februar 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan vzorec zelo čistega heroina z vsebnostjo 55 %, ki je vseboval tudi zelo potenten 6-acetilmorfin.


V Ljubljani zbran vzorec je vseboval 55 % heroina poleg tega pa tudi zelo potentno snov 6-acetilmorfin.

Ob tem je treba opozoriti, da je 6-acetilmorfin bolj potenten kot heroin. Vzorec zato predstavlja večje tveganje za predoziranje, pri katerem lahko pride do depresije dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj) in smrti.

Nadalje je treba opozoriti še, da ker lahko bolezen COVID-19 povzroči težave z dihanjem, se lahko med okuženimi uporabniki heroina ali drugih opioidov poveča tveganje za predoziranje. Antidot nalokson blokira učinek heroina in odpravi težave z dihanjem, ki jih povzročajo opioidi. Ni pa podatkov, da bi nalokson vplival na težave z dihanjem, ki jih povzroča COVID-19.
Znaki predoziranja: huda zaspanost, neodzivnost ali koma, motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic.
Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši).

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###