Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V Ljubljani zaznan nevarni sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA in z njim povezane zastrupitve


Ljubljana, 8. januar 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan vzorec zeliščne mešanice, ki se je prodajal kot marihuana, vseboval pa je nevarni sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA. Zaznane so bile tudi zastrupitve, povezane z uporabo te zeliščne mešanice.


Po do zdaj zbranih informacijah se je zeleno siva zeliščna mešanica prodajala kot marihuana. Ob uporabi je imela okus, ki je podoben okusu začimbe lovorjev list. Po poročanju uporabnikov so že nekaj minut po uporabi začutili nezaželene posledice, podobne epileptičnim napadom.

Uporabniki, ki so potrebovali nujno medicinsko pomoč, so se zgrudili na tla, bili so neodzivni, oči so se jim nenadzorovane premikale, zategovalo jih je po celotnem telesu, pri nekaterih so bili prisotni tudi bruhanje in blodnje.

Slika 1: sintetični kanabinoid

MDMB-4en-PINACA je nevarni sintetični kanabinoid, s katerim so povezane številne zastrupitve in smrti v različnih državah EU. Še posebej nevarna je hkratna uporaba MDMB-4en-PINACE z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Društva Stigma v Ljubljani. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###