Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V Ljubljani zaznan lažni amfetamin roza barve


Ljubljana, 2. februar 2024 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan lažni vzorec amfetamina roza barve, ki je vseboval mešanico ketamina, MDMA in kofeina.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorec v obliki roza praška, ki se je v Ljubljani prodajal kot amfetamin, dejansko vsebuje 49 % ketamina, 25% MDMA in 21% kofeina.

Zaradi mešanice različnih psihoaktivnih snovi ter nepredvidljivih učinkov vzorec predstavlja povečano tveganje za zdravje uporabnikov.

Ketamin je disociativni anestetik, ki pri višjih odmerkih povzroča tudi halucinogene učinke, MDMA in kofein pa sta stimulanta centralnega živčnega sistema. Učinek ketamina lahko ob nenamernem zaužitju poveča tveganje za psihične učinke (paranoja, strah, panika) in fizične stranske učinke (telesne poškodbe zaradi vpliva anestetika na motorične sposobnosti).

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo Združenje DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

###