Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V Sloveniji zaznali zelo nevaren sintetični opioid ciklopropilfentanil

 

Ljubljana, 22. marec 2018 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi je bil v Sloveniji zaznan zelo nevaren sintetični opioid ciklopropilfentanil.

Po podatkih, ki so na voljo, je ciklopropilfentanil po svojem delovanju podoben opioidom s protibolečinskim učinkom, kot sta npr. morfin in fentanil. Med prepoznavnimi učinki teh snovi so: evforija, sproščenost, protibolečinsko delovanje, pomirjenost, zelo počasen srčni utrip, znižana telesna temperatura in depresija dihanja (izredno upočasnjeno dihanje,  nepravilno dihanje). Imajo tudi velik potencial za razvoj zasvojenosti.

Največje tveganje predstavlja prav depresija dihanja, ki se lahko pri predoziranju končna s smrtjo. Nevarnost za predoziranje s ciklopropilfentanilom je še posebej velika zaradi nepoznavanja snovi, pomanjkanja izkušenj z razredčevanjem snovi, z učinki snovi in z doziranjem. Zelo nevarno je tudi mešanje z drugimi opioidi vključno s heroinom, alkoholom in drugimi depresorji centralnega živčnega sistema. Nevarnost se še poveča, če uporabnik snov uporabi sam (npr. doma), saj tako ni možnosti, da bi v primeru predoziranja nekdo drug poklical zdravstveno pomoč.

Po podatkih, ki so na voljo, se ciklopropilfentanil in drugi fentanili uporabnikom pogosto prodajajo kot heroin ali kot drugi prepovedani opioidi, pa tudi kot ponarejena in lažna protibolečinska zdravila in kot druge prepovedane droge, kot je npr. kokain. Uporabnikom se zato priporoča previdnost, kar velja tudi za nakup prek spleta. Ciklopropilfentanil se prodaja v obliki prahu, tablet in tekočin (pršilo za nos, tekočina za injiciranje).

Evropskemu centru za spremljanje drog in zasvojenosti (EMCDDA) je bilo do zdaj poročanih 60 smrti, povezanih z uporabo ciklopropilfentanila. Ena smrt je bila zabeležena v Sloveniji. Večina uporabnikov je umrla doma.

 

FENTANIL

↘ Fentanil ima od 50 do 100-krat močnejše delovanje kot morfin.

↘ Visoka potentnost fentanila in njegovih analogov/derivatov povečuje tveganje za preveliko doziranje.

↘ Smrtni odmerek fentanila je 2 mg (velikost dveh zrn soli). Nekateri analogi/derivati so lahko še bolj potentni, kar pomeni, da je smrtni odmerek še nižji.

↘ Fentanil in njegovi analogi/derivati se lahko prodajajo tudi kot heroin. Zaradi večje potentnosti fentanila, je to lahko izredno tvegano za predoziranje!

↘ V Evropi so znani primeri, ko se je na črnem trgu prodajal heroin ali druga droga, npr. kokain, ki mu je bil primešan fentanil. Ker se v večini primerov ljudje, ki te snovi uporabljajo, tega ne zavedajo, to zelo poveča tveganje za predoziranje.

 

ZMANJŠEVANJE ŠKODE

Edino varna je neuporaba drog. Če se kljub temu odločite za uporabo drog, potem upoštevajte naslednje previdnostne ukrepe:

↘ Postopajte, kot da vsaka droga vsebuje fentanil, da zmanjšate tveganje za preveliko doziranje.

↘ Droge pred uporabo testirajte. Prinesete jo lahko v katero od sprejemnih točk in v roku enega do dveh tednov (odvisno od kraja sprejema) dobite rezultat o tem, kaj droga vsebuje.

↘ Pred uporabo naredite alergijski test.

↘ Ne mešajte drog (vključno z alkoholom). To še posebej velja za fentanil in njegove analoge/derivate, ki so že sami po sebi izredno nevarni, v kombinaciji z drugimi drogami pa še hitreje povzročijo zdravstvene zaplete.

↘ Ob uporabi naj bo prisotna druga oseba, ki vam lahko v primeru zapletov pomaga in če je potrebno, pokliče pomoč. V primerih predoziranja z opioidi je na voljo učinkovit protistrup (Nalokson), ki pa mora biti uporabljen pravočasno.

↘ V primeru suma na predoziranje, ne čakajte! Če je oseba neodzivna, jo položite v položaj za nezavestnega in pokličite številko za klic v sili 112!