Močna ekstazi tabletka v Ljubljani

Ljubljana, 26. julij 2019 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer roza Angry Bird.

V Ljubljani je bila zaznana ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer roza Angry Bird (200 mg/tbl).

Tabletka predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Slika 1: roza Angry Bird (200 mg/tbl).

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.