Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Lažni MDMA in močna ekstazi tabletka v Mariboru

Ljubljana, 7. februar 2020 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Mariboru zaznana lažni MDMA in roza Red Bull z visoko vsebnostjo MDMA.


LAŽNI MDMA

V Mariboru je bil zbran vzorec bele praškaste snovi, ki je bila pridobljena kot MDMA, analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano pa je pokazala, da vzorec vsebuje 4-CMC (4-klorometkatinon).

4-CMC sodi v skupino katinonov, o sami snovi in njenih učinkih ni na voljo veliko informacij. Med negativnimi učinki so poročani: visok krvni pritisk, bolečine v prsih in pospešeno bitje srca, občutki strahu, agresija, vzemirjenje, psihoze, halucinacije in nespečnost.


ROZA EKSTAZI TABLETKA Z VISOKO VSEBNOSTJO MDMA

V Mariboru je bila zaznana tudi ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer roza Red Bull (217 mg/tbl, masa celotne tabletke 499 mg).

Tabletka predstavljaja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so: slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.
Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.
Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

# # #