Lažni LSD pivnik v Mariboru

Ljubljana, 15. februar 2019 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Mariboru zaznan pivnik, ki se je prodajal kot LSD, vseboval pa je snovi 25C-NB3OMe in 25B-NBOMe.

Pivnik, ki se je v Mariboru prodajal kot LSD, vsebuje dva sintetična psihedelika, in sicer 25C-NB3OMe in 25B-NBOMe, za katera je na voljo le malo informacij. Uporabniki opisujejo, da ima 25B-NBOMe halucinogen učinek že v zelo majhnih količinah in da ga je zelo težko uporabiti varno. Navajajo tudi vrsto neželenih stranskih učinkov, kot so: otrpel jezik in usta, slabost, pospešeno bitje srca, povišan krvni tlak, vznemirjenost, zmedenost, napadi, zvišana telesna temperatura. S snovmi iz skupine 25-NBOMe je povezanih precej primerov zastrupitev ter tudi smrtni primeri, zato se priporoča izredna previdnost in upoštevanje priporočil zmanjševanja škode.

Slika 1: Lažni LSD pivnik, prepojen s 25C-NB3OMe in 25B-NBOMe.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih zbrala info točka Združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Zaradi možnosti, da se vzorec pojavi tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.