Lažni LSD pivnik in zelena ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA

Ljubljana, 1. februar 2019 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Mariboru zaznana pivnik, ki se je prodajal kot LSD, vseboval pa je snov 25B-NBOMe, in zelena ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA.

Pivnik, ki se je v Mariboru prodajal kot LSD, vsebuje sintetični psihadelik  25B-NBOMe, za katerega je na voljo zelo malo informacij. Uporabniki opisujejo, da ima 25B-NBOMe halucinogeni učinek v že zelo majhnih količinah in ga je zelo težko uporabiti varno. navajajo tudi vrsto neželenih stranskih učinkov, kot so: otrpel jezik in usta, slabost, pospešeno bitje srca, povišan krvni tlak, vznemirjenost, zmedenost, napadi in zvišana telesna temperatura. S snovmi iz skupine 25-NBOMe je povezanih precej primerov zastrupitve ter tudi smrtni primeri, zato se priporoča izredna previdnost in upoštevanje priporočil zmanjševanja škode.

Slika 1: Lažni LSD pivnik, prepojen s 25B-NBOMe.

Ekstazi tabletka zelene barve z rumenimi pikami (z logotipom Shell) z visoko vsebnostjo MDMA (171 mg) predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in uporabnic in za pojav negativnih učinkov, kot so: slabost, glavobol, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, povišana telesna temperatura, izguba zavesti ipd.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1 – 1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60kg težkega človeka znaša 60 – 90 mg. O odmerkih nad 120 mg se poroča kot o odmerku z močnim delovanjem.

Slika 2: Zelena Shell tabletka z rumenimi pikami.

Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja Drogrt v Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom in uporabnicam priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.