Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Lažni kokain v Ljubljani, konoplja z ADB-BUTINACO v Mariboru


Ljubljana, 20. februar 2023 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan lažni kokain, ki je vseboval sintetični katinon alfa-PiHP, v Mariboru pa je bila zaznana konoplja s sintetičnim kanabinoidom ADB-BUTINACO.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorec belega prahu, ki je bil v Ljubljani kupljen kot derivat kokaina, vsebuje sintetični katinon alfa-PiHP. O tej snovi ni na voljo veliko informacij, uporabniki pa so na forumih poročali predvsem o naslednjih stranskih učinkih: pospešeno bitje srca, zoženje žil in paranoja.


V Mariboru je bil zbran vzorec konoplje s sintetičnim kanabinoidom ADB-BUTINACO. ADB-BUTINACA se v zadnjih dveh letih v različnih državah EU zelo pogosto zaznava v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. Z uporabo te snovi so povezane tudi številne zastrupitve.

V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje) vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.


Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Drogarta. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

###