Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Konoplja s sintetičnim kanabinoidom zaznana v več krajih po Sloveniji


Ljubljana, 19. januar 2024 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Cerknici in Kopru zaznana vzorca, ki sta se prodajala kot konoplja, vsebovala pa sta sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorca konoplje vsebujeta sintetični kanabinoid (MDMB-4en-PINACA).

Uporabniki so poročali o naslednjih nezaželenih učinkih: pospešen srčni utrip, stiskanje v prsih in napad panike. MDMB-4en-PINACA se v zadnjih dveh letih v različnih državah EU zelo pogosto zaznava v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. Z uporabo te snovi so povezane tudi številne zastrupitve.

MDMB-4en-PINACA povzroča hitro izgubo zavesti, depresijo dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptične napade, krče, hiperemezo (pogosto bruhanje), vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadno smrt.

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali društvo ArsVitae in združenje DrogArt. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

###