Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Kokain z visoko vsebnostjo levamisola v Ljubljani


Ljubljana, 10. decembra 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS se je v Ljubljani ponovno pojavilo več vzorcev z visoko vsebnostjo levamisola.


Vzorci kokaina, ki so bili zbrani v Ljubljani, so vsebovali tudi do 33 % levamisola, kar je višje od običajnih vrednosti. Po poročanju uporabnikov je ob uporabi nastopil glavobol.

Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Društva Stigma in Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###