Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Kokain z visoko vsebnostjo levamisola na Ptuju in v Ljubljani, močne ekstazi tabletke v Mariboru

Ljubljana, 12. julij 2019 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil ponovno zaznan kokain, z visoko vsebnostjo levamisola, in sicer na Ptuju in v Ljubljani. V Mariboru pa sta bili zaznani dve ekstazi tabletki z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer modri Punisher in roza Red Bull.

Vzorca kokaina, kupljena na Ptuju in v Ljubljani, sta vsebovala 45 in 22 % levamisola, kar je višje od običajnih vrednosti. V povezavi z vzorcem, kupljenim na Ptuju, so uporabniki poročali o slabosti, omotici, glavobolu in občutkih tesnobe. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci.

Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

V Mariboru sta bili zaznani dve različni ekstazi tabletki z zelo visoko vsebnostjo MDMA, in sicer modra tabletka Punisher (213 mg MDMA) in roza tabletka Red Bull (219 mg MDMA). Obe tabletki sta bili kupljeni v Nemčiji.

Tabletki z visoko vsebnostjo MDMA predstavljata večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, glavobol, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, povišana telesna temperatura, izguba zavesti …

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. O odmerkih nad 120 mg se poroča kot o odmerku z močnim delovanjem, odmerki nad 200 mg so že zelo tvegani za zdravje uporabnikov, 300 mg pa je lahko že smrtni odmerek.

Slika 1: modra tabletka Punisher (213 mg MDMA).

Slika 2: modra tabletka Punisher (213 mg MDMA).

Slika 3: roza tabletka Red Bull (219 mg MDMA)

Slika 4: roza tabletka Red Bull (219 mg MDMA)

Vzorce so v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrale info točke Društva Zdrava pot in Združenja DrogArt v Ljubljani in Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###