Ekstazi tabletke z visoko vsebnostjo MDMA v Mariboru in Ljubljani

Ljubljana, 12. april 2024 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS so bile v Ljubljani in Mariboru zaznane ekstazi tabletke z logotipoma POP SMOKE in SQUID GAME z visoko vsebnostjo MDMA.

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da roza tabletka z logotipom »Pop Smoke« vsebuje 229 mg MDMA (masa celotne tabletke 615 mg), siva tabletka z logotipom »Pop Smoke« vsebuje 234 mg MDMA (masa celotne tabletke 548 mg), vijolična tabletka z logotipom »Squid Game« vsebuje 208 mg MDMA (masa celotne tabletke 540 mg), in siva tabletka z logotipom »Squid Game« 190 mg MDMA (masa celotne tabletke 528 mg).

Tabletke predstavljajo večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so: slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.

Vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo Združenje DrogArt v Ljubljani in Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.