Dve ekstazi tabletki z visoko vsebnostjo MDMA in lažni 3-MMC v Ljubljani

Ljubljana, 15. september 2023 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS so bili v Ljubljani zaznani dve rjavi ekstazi tabletki z visoko vsebnostjo MDMA ter lažni vzorec 3-MMC.

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da rjava tabletka v obliki lobanje in z napisom »La Casa de Papel« na zadnji strani vsebuje 203 mg MDMA (masa celotne tabletke 415 mg), rjava tabletka s podobo živalske glave na obeh straneh pa 192 mg MDMA (masa celotne tabletke 426 mg).

Obe tabletki predstavljata večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so: slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.

Analiza je pokazala tudi, da vzorec v obliki belega prahu, ki se je v Ljubljani prodajali kot 3-MMC, dejansko vsebujejo 3-CMC.

O snovi 3-CMC ni na voljo veliko informacij, predvideva pa se, da povzroča podobne stranske učinke kot drugi sintetični katinoni, in sicer: povišan srčni utrip, povišan krvni tlak, vznemirjenost, psihozo, epileptični napad, pregretje telesa, bolečine v prsih, itn. V povezavi z uporabo 3-CMC je več držav EU – med njimi tudi Slovenija – poročalo številne zastrupitve in smrtne primere.

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala Združenje DrogArt in Društvo Stigma. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.