Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V Ljubljani ponovno zaznani lažni vzorci 3-MMC, v Murski Soboti tobak s sintetičnim kanabinoidom


Ljubljana, 27. oktober 2023 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bilo v Ljubljanizaznanih več vzorcev, ki so se prodajali kot 3-MMC, vsebovali pa so 3-CMC ali 2-MMC v kombinaciji s 3-CMC, v Murski Soboti pa je bil zaznan tobak s sintetičnim kanabinoidom ADB-BUTINACO.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorci v obliki belega prahu, ki so se prodajali kot 3-MMC, dejansko vsebujejo 3-CMC, vzorci v obliki kristalčkov bele barve, ki so se prav tako prodajali kot 3-MMC, pa vsebujejo 2-MMC v kombinaciji s 3-CMC.

O snovi 3-CMC ni na voljo veliko informacij, predvideva pa se, da povzroča podobne stranske učinke kot drugi sintetični katinoni, in sicer: povišan srčni utrip, povišan krvni tlak, vznemirjenost, psihozo, epileptični napad, pregretje telesa, bolečine v prsih, itn. V povezavi z uporabo 3-CMC je več držav EU – med njimi tudi Slovenija – poročalo številne zastrupitve in smrtne primere.


V Murski Soboti kupljen vzorec rjavega tobaka pa je vseboval sintetični kanabinoid ADB-BUTINACO. Z
uporabo te snovi so povezane številne zastrupitve. V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje) vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala Združenje DrogArt in Društvo Zdrava pot. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

###