Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Potenten sintetični opioid, ekstazi tabletka Versace z visoko vsebnostjo MDMA in lažni kokain v Ljubljani


Ljubljana, 21. julij 2023 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS so bili v Ljubljani zaznani sintetični opioid protonitazepin, rumena ekstazi tabletka Versace z visoko vsebnostjo MDMA in lažni kokain, ki je vseboval prokain.


Sintetični opioid Protonitazpin

Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da rjavkast prašek, vsebuje zelo potenten sintetični opioid protonitazepin. Gre za novo še neraziskano snov iz skupine benzomidazolov, za katero je značilna visoka potentnost zelo podobno fentanilu.

Tako v ZDA, kot tudi v Evropi, beležijo vrsto smrtnih primerov, povezanih z uporabo novih sintetičnih opioidov, kot je protonitazepin. Znaki zastrupitve s sintetičnimi opioidi so: motnje zavesti (huda zaspanost, neodzivnost ali koma), motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic. Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši).

Sintetični opioid protonitazepin

Pravočasna prva pomoč in uporaba specifičnega protistrupa, imenovanega nalokson, prekineta znake predoziranja in preprečita smrt.


Rumena ekstazi tabletka z visoko vsebnostjo MDMA

V Ljubljani se je v okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS zaznalo tudi ekstazi tabletko rumene barve v obliki ženske glave (logotip Verasace) z vsebnostjo 200 mg MDMA. Tabletka predstavlja večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so: slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.

Rumena ekstazi tabletka Versace

Lažni vzorec kokaina

V Ljubljani je bil zaznan lažni vzorec kokaina, ki je vseboval lokalni anestetik prokain. Prokain je lokalni anestetik, ki se je včasih pogosto uporabljal v medicini. V večjih količinah lahko prokain poveča tveganje za pojav negativnih učinkov, kot so: slabost, bruhanje, nemir, tresenje in mišične krče, odpovedi dihanja ter srčni zastoj.

Vzorec kokaina s prokainom

V zadnjem času je bilo zaznano tudi nekaj drugih vzorcev kokaina, ki so dodatno vsebovali večjo količino prokaina. Snov je bolj kristalične oblike in se po videzu razlikuje od kokaina.

Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo Združenje DrogArt in Stigma. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

###