Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Tabletka Percocet s potentnim sintetičnim opioidom N-pirolidino etonitazenom zaznana v Mariboru


Ljubljana, 19. november 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Mariboru zaznana okrogla tabletka Percocet, sprano modre barve, ki vsebuje zelo potenten sintetični opioid N-pirolidino etonitazen.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da okrogla tabletka Percocet, sprano modre barve in z oznakama M in 30, vsebuje zelo potenten sintetični opioid N-pirolidino etonitazen (etonitazepin). Slednji naj bi bil 20-krat bolj potenten kot fentanil. V ZDA beležijo vrsto smrtnih primerov, povezanih z uporabo N-pirolidino etonitazena.Tabletka Percocet je bila kupljena na Darknetu, kjer se je oglaševala kot tabletka, ki vsebuje oksikodon.

Znaki zastrupitve s sintetičnimi opioidi so: motnje zavesti (huda zaspanost, neodzivnost ali koma), motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic.

Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši). Pravočasna prva pomoč in uporaba specifičnega protistrupa, imenovanega nalokson, prekineta znake predoziranja in preprečita smrt.
Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.