Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V Mariboru zaznan nevarni sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA


Ljubljana, 18. februar 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Mariboru zaznan vzorec, ki se je prodajal kot »afgan«, vseboval pa je nevarni sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da vzorec smolaste snovi, ki je bil kupljen kot »afgan«, vsebuje nevarni sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA. Po poročanju uporabnikov sta se po uporabi pojavila vrtoglavica in občutek pritiska v glavi.

Vzorec smolaste snovi z MDMB-4en-PINACO

MDMB-4en-PINACA je nevarni sintetični kanabinoid, s katerim so povezane številne zastrupitve in smrti v različnih državah EU. Še posebej nevarna je hkratna uporaba MDMB-4en-PINACE z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev.

Januarja letos smo v Sloveniji že beležili zastrupitve zaradi uporabe MDMB-4en-PINACE. Zastrupljenci so potrebovali nujno medicinsko pomoč.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###