Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Lažna xanax tabletka vsebuje nevarno snov flubromazolam

Ljubljana, 10. julij 2020 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana lažna xanax tabletka, ki vsebuje nevarno snov flubromazolam. V več vzorcih kokaina pa so bile zaznane višje vsebnosti levamisola.

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da bela tabletka pravokotne oblike z napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, ki je bila kupljena na spletu, namesto alprazolama vsebuje nevarno snov flubromazolam in etizolam.

Flubromazolam je zelo potenten benzodiazepin, ki ima številne negativne učinke. V literaturi so med drugimi opisani: močna sedacija, izguba spomina, izguba razsodnega razmišljanja in nadzora nad svojim ravnanjem, ki lahko vodi v samopoškodbeno vedenje ali nasilno vedenje do drugih, občutek odtujenosti, okvarjene kognitivne funkcije (težave pri pisanju, govoru), težave s spanjem, tesnobnost, razbijanje v prsnem košu, bolečine pri srcu itn.

Ob uporabi flubromazolama se zelo hitro razvijeta toleranca in zasvojenost, ob odtegnitvi pa se pojavijo številni izredno neprijetni in dlje časa trajajoči odtegnitveni znaki, kot so: bolečine v mišicah, mrazenje, težave s spanjem, panični napadi, popačeno zaznavanje, krči, bruhanje, epileptični napadi.

Etizolam sodi v skupino benzodiazepinov in se uporablja kot sredstvo proti nespečnosti in tesnobi. Med neželenimi učinki etizolama so zaspanost, šibkost in utrujenost, slabše sposobnosti razsodnega razmišljanja in odločanja ter izguba nadzora nad telesom.

Uporaba benzodiazepinov z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opiati in GHB/GBL, je še posebej nevarna. Ob hkratni uporabi se namreč učinki drog potencirajo in uporabnik lahko zelo hitro izgubi zavest in preneha dihati.


V različnih krajih po Sloveniji se ponovno pojavljajo tudi vzorci kokaina z visokimi vsebnostmi levamisola. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje.

Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

Vzorce so v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrale info točke Združenja DrogArt, JZ Socia, Stigme, Labirinta in Zdrave poti. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

# # #