Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Mešanica kokaina, borove kisline in levamisola v Ljubljani


Ljubljana, 3. julij 2020 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Ljubljani zaznan vzorec, ki je vseboval mešanico kokaina in borove kisline. Mešanica je imela tudi visoko vsebnost levamisola.


Vzorec bele praškate snovi, ki je bil zbran v Ljubljani, je polega kokaina vseboval tudi borovo kislino in 17 % levamisola, kar je višje od običajnih vrednosti.

Borova kislina se sicer uporablja kot antiseptik, insekticid in kot zaviralec gorenja. Borova kislina ni namenjena oralni uporabi. Ob morebitnem zaužitju lahko nastopijo stranski učinki, kot so: slabost, bruhanje, diareja, krči, vznemirjenje, utrujenost. Uporabnikom se svetuje, da ob sumu, da so zaužili borovo kislino, poiščejo zdravniško pomoč.

Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###