Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V Ljubljani ponovno zaznan zelo čist heroin


Ljubljana, 31. januar 2020 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani zaznana dva vzorca zelo čistega heroina z vsebnostjo do 56 %.


V Ljubljani sta bila zaznana dva vzorca heroina z vsebnostjo do 56 %. V vzorcih, ki se sicer pojavljajo v Sloveniji, povprečna vsebnost heroina znaša okoli 12 %. Vsebnost heroina 56 % zato predstavlja večje tveganje za predoziranje, pri katerem lahko pride do depresije dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj) in smrti.

Uporabnikom se zato priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode.

Znaki predoziranja: huda zaspanost, neodzivnost ali koma, motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic. Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši).

Vzorca sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Društva Stigma in Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###