Sintetični kanabinoidi (znani tudi kot sintetična marihuana, zeliščno kadilo, K2 ali spice) so vrsta spojin, ki proizvedejo konoplji podobne učinke, saj se ob uživanju vežejo na iste kanabioidne receptorje v možganih. Večina je analogov THC-ja, glavne aktivne spojine konoplje, nepsihoaktivni kanabinoidi (npr. CBD) pa so manj raziskani.

Običajno se posušena zelišča poškropi z ali namoči v sintetične kanabioide, da postanejo še bolj podobni marihuana, na voljo pa so tudi v obliki prahu. Najpogostejši način uporabe je kajenje (joint ali vape), mogoča pa je tudi oralna uporaba, ki lahko znatno podaljša učinke.


K2 in Spice sta sinonima za katerikoli sintetični kanabinoid, pogosto pa se tržijo tudi kot “zeliščno kadilo” ali “zeliščne mešanice za kajenje” in prodajajo kot zakonita alternativa marihuani.


Sintetični kanabinoidi spadajo med t.i. raziskovalne kemikalije (ang. research chemicals), za katere je značilno pomanjkanje ustreznih raziskav glede njihovih učinkov na človeško telo in duševnost, in so zato v t.i. raziskovalni fazi. Številne danes uporabljene raziskovalne kemikalije je prvotno odkril in objavil Alexander Shulgin v knjigah PiHKAL in TiHKAL. Gre za snovi, ki so jih razvijali v laboratorijih, z namenom razvoja novih zdravil in so bile testirane samo na živalih, ne pa tudi na ljudeh. Zdravila v raziskovalnem procesu nastajajo na primer z raziskovanjem analogov obstoječih psihoaktivnih snovi, kar pomeni, da je bilo za ugotavljanje toksikologije ali človeške farmakologije uporabljenih zelo malo ali nič raziskav.

Predvidevanje, da so sintetični kanabinoidi v svojem delovanju podobni delovanju konoplje, je zmotno. Njihova uporaba ima številne dejavnike tveganja, nedokumentirane stranske učinke, interakcije ali kontraindikacije.


Učinki

Dolgotrajna uporaba in doziranje v velikih odmerkih se močno odsvetuje, saj ta lahko privede do resnih neželenih učinkov ali celo do smrti. V primerjavi z marihuana in njenim aktivnim kanabinoidom THC, so neželeni učinki pogosto veliko hujši in lahko vključujejo:

visok krvni tlak;

zvišan srčni utrip;

srčni napad;

vznemirjenost;

bruhanje;

halucinacije;

psihoze;

epileptični napad;

akutne poškodbe ledvic ter

smrt.

Čeprav za zdaj ni veljavnih podatkov o toksičnosti sintetičnih kanabinoidov, obstaja zaskrbljenost, da je skupina naftalena, ki jo najdemo v nekaterih sintetičnih kanabinoidih, lahko strupena ali rakotvorna.

Doziranje

Zanesljivih informacij o priporočenih odmerkih sintetičnih kanabinoidov praktično ni, izkušnje ob uporabi substance in informacije o primernem doziranju, pa lahko najdete na različnih forumih, kot je npr. Bluelight.org, vendar to niso zanesljivi viri, saj gre za subjektivno poročanje uporabnikov in uporabnic.

Zasvojljivost

Sintetični kanabinoidi imajo veliko večji potencial za razvoj zasvojenosti kot marihuana. V primeru, da zasvojena oseba po dolgotrajni uporabi nenadoma preneha z uporabo, lahko razvije močne odtegnitvene simptome in abstinenčno krizo, ki se lahko primerjajo s simtomi in krizo pri opioidnih drogah. Uporabniki in uporabnice poročajo tudi o hudih motnjah mišljenja, koncentracije, nepojasnjenih bolečinah v telesu ipd.

Nevarne kombinacije

Spodnji seznam vključuje nekatere znane nevarne kombinacije:

2C-T-x

2C-x

5-MeO-xxT

↘ Spid/amfetamin in kokain: stimulansi povečujejo občutek tesnobe in vplivajo na nastanek t.i. miselne zanke, s katero opredeljujemo izkušnjo ujetosti v verigi misli, dejanj in čustev, ki se ciklično ponavljajo. Običajno so dolge od 5 sekund do 2 minuti. 

↘ aMT

DMT

DOx

LSD

↘ Meskalin

↘ Gobice

25x-NBOMe


Seznam sintetičnih kanabinoidov

4F-ADB

5C-AKB48

5CL-ADB-A (MDMB-4en-PINACA)

5F-AB-PINACA

5F-ADB

5F-AKB48 (5F-APINACA)

5F-PB-22

AB-CHMINACA

AB-FUBINACA

AB-PINACA

AKB48 (APINACA)

AM-2201

APICA (2NE1)

BB-22

EG-018

JWH-018

JWH-073

MAM-2201

MMB-CHMINACA

NM-2201

STS-135

THJ-018

THJ-2201

UR-144


Zmanjševanje škode

Čeprav večino sintetičnih kanabinoidov ni uvrščenih na seznam skupin prepovedanih drog, njihovo uporabo v celoti odsvetujemo. V primeru, da se kljub temu odločite za uporabo, svetujemo naslednje:

Upoštevajte navodila in nasvete preprodajalcev in prijateljev, ki so substance že konzumirali, in ne prekoračite predlagane doze.Potentnost zeliščnih mešanih je raznolika, saj pri izdelavi ni nobene “kontrole kakovosti”, zato je izjemno pomembno, da začnemo z majhnim odmerkom.

Različni kanabinoidi potrebujejo različno količino časa, da začnejo delovati, zato je nujno počakati po vsakem vdihu vsaj nekaj minut (ponekod tudi več), da se izognemo predoziranju.

V primeru uporabe v obliki praha svetujemo natančno odmerjanje količine s tehtnico. Neenakomerna porazdelitev lahko privede do »vročih točk«, kar pomeni, da je lahko koncentracija droge višja, s čemer tvegamo nevarnost predoziranja.

Sintetičnih kanabinoidov ne uporabljajte v kombinaciji z drugimi drogami, še posebej ne v kombinaciji s travo, alkoholom in stimulansi.

Kanabinoidi lahko povzročijo ali poslabšajo tesnobna stanja, zato svetujemo uporabo v varnem okolju in z ljudmi, ki jim zaupamo. Vedno povejte nekomu, kaj ste vzeli in koliko.

Sintetični kanabinoidi imajo velik potencial zasvojljivosti, hitro se razvije toleranca, močni so tudi odtegnitveni simptomi in abstinenčna kriza, zato substance ne uporabljajte redno in imejte redne premore.

V primeru zdravstvenih zapletov nemudoma pokličite 112 in pričnite s postopki nudenja prve pomoči.

V primeru, da je oseba neodzivna, jo položimo v stabilni bočni položaj.

V primeru, da oseba ne diha, pričnemo z oživljanjem.


 

Viri

PsychonautWiki

TripsIt

DrogArt

Erowid