3,4-Metilendioksimetamfetamin ali MDMA je sintetična entaktogena in empatogena droga, ki spada med substituirane amfetamine. Druga imena so ekstazi, I, Iks, bonbon, v tujini E, Adam, Molly.

Velja za zelo pogosto uporabljano snov iz te skupine, ki je postala leta 1985 v ZDA prepovedana, kasneje pa tudi drugod po svetu. Je ena izmed redkih substanc z edinstvenimi učinki, kot sta izrazita empatogenost (večja zmožnost vživljanja v občutke drugih) ter entaktogenost (občutek povezanosti z ljudmi). Ravno zaradi teh dveh lastnosti, ji mnogi uporabniki pripisujejo določeno “magijo”. Znanih stranskih učinkov ob pravilni uporabi je občutno manj kot pri ostalih drugih “party drogah”, mnogi sicer poročajo o izboljšanju psihičnega stanja še dneve po uporabi. Vendar se za tem skrivajo mnogi možni zapleti, ki lahko privedejo tudi do smrti.

Delovanje MDMA v človeškem telesu in možganih je zelo kompleksno in še ne popolnoma raziskano. MDMA deluje na sproščanje različnih živčnih prenašalcev (serotonin, dopamin, noradrenalin), poleg tega pa tudi direktno deluje na receptorje, ki se nahajajo na celicah (med drugim α2-adrenergične (adrenalin) in nekatere serotoninske (5HT)).

MDMA so prvič sintetizirali leta 1912 pri Mercku v Nemčiji, nato je utonil v pozabo do 50. let, ko sta ga krajše obdobje raziskovala ameriška vojska in CIA. Lega 1965 ga je ponovno sintetiziral raziskovalec psihadeličnih snovi dr. Alexander Shulgin, in sredi 70. let opisal učinke poskusov na sebi ter sodelavcih. Z dr. Davidom Nicholsom sta leta 1978 izdala prvo strokovno publikacijo o učinkih MDMA na ljudeh.

Do zapisov lažjega postopka sinteze so prišli tudi nepooblaščeni, zato je od 80. let začela naraščati rekreativna uporaba te droge; sprva predvsem na različnih zabavah in v ožjih krogih, nato tudi na “rejv sceni”, za katero je značilna kultura uživanja MDMA ter drugih poživil ali psihadelikov. S tem je MDMA postal ena izmed najbolj uporabljanih drog.

Od leta 2008, ko so v Kambodži zasegli 33 ton prekurzorja za MDMA sasafrasovega olja, je kvaliteta zelo variirala, pogosto se ga je težko kupilo. Tablete, prodane kot MDMA, so vsebovale MDA, MDEA, alfa PVP, kofein, idr. Razširili so se nadomestki kot je mefedron, ostali katinoni in druge snovi, ki so se ohranili vse do danes.

Tablete ekstazija lahko visoko vsebnost MDMA-ja, zato je potrebna velika previdnost, saj obstaja nevarnost predoziranja že pri zaužitju polovice tablete. Prav tako lahko vsebnost MDMA-ja med tabletami iz ene pošiljke zelo variira, ali pa učinkujejo precej kasneje kot sicer, zato priporočamo testiranje tabletk, kar lahko opravite v naši testirni točki ali z barvnimi reagenti, ki jih dobite na Združenju DrogArt.

Na črnem trgu je ekstazi danes večinoma prisoten kot tablete z različnimi logotipi in v obliki kristalov. Najpogostejša oblika uporabe je oralna, saj se dobro absorbira v kri, možno je tudi snifanje, ki pa ima občutno slabši učinek kot oralno uživanje. Nekateri ga vbrizgavajo, kar še dodatno izniči pozitivne učinke in prinaša mnoge možne zaplete.

DOZIRANJE

Doze se gibljejo od približno 70-120 mg, za uporabnike in uporabnice, ki se z MDMA srečujejo prvič, se priporoča 70-80 mg. Pozitivni učinki se večinoma pokažejo že pri 70 mg; ker gre za manjšo dozo, je tudi manj stranskih učinkov, poleg tega dan po zaužitju uporabniki niso toliko depresivni oz. nezadovoljni. Takšna praksa se priporoča zato, ker je lahko vsebnost MDMA v kristalu ali tableti izredno visoka. Sicer za doziranje okvirno velja sledeče:

↘ Lahka doza: 50-70 mg.

↘ Srednja doza: 70-100 mg.

↘ Močna doza: 120 mg ali več (odsvetovano pri prvih poskusih, mešanju drog ali psihičnih/fizičnih težavah)

Redoziranje se odsvetuje tudi izkušenejšim, saj lahko pričakovani učinki nastopijo kasneje (čas nastopa učinkov delovanja variira glede na sestavo tabletke/kristala, zaužito hano, psihično stanje, mešanje drog ipd.). Ob zmedenosti zaradi učinkov MDMA se dogaja, da uporabniki nepremišljeno vzamejo dodatno dozo, kar je zelo nevarno.

UČINKI

Pozitivni učinki:

↘ empatija

↘ evforija

↘ povečana energija

↘ notranji mir

↘ povečana družabnost in samozavest

↘ dobro počutje

↘ izboljšanje taktilnih in slušnih zaznav (dotik, glasba)

↘ zmanjšanje bolečine

↘ izkrivljena percepcija

↘ odprtost v pogovorih

↘ spremenjeno zaznavanje časa

Negativni učinki:

↘ povišana telesna temperatura in potenje

↘ škrtanje z zobmi in krč žvekalnih mišic (zategovanje)

↘ oteženo uriniranje

↘ slabost ali bruhanje

↘ povišan pulz in krvni tlak

↘ zmedenost

↘ zamegljeni vid

↘ paranoja

Nevarnosti:

↘ epileptični napad

↘ depresija

↘ psihoza

↘ paranoja

↘ smrt

↘ vročinski udar: nezmožnost telesa, da učinkovito oddaja toploto in se s tem ohlaja, zato temperatura narašča in mehanizmi regulacije odpovejo. To vodi v odpoved mnogih organov in smrt.

↘ možganski edem: nabrekanje se lahko pojavi na posameznih mestih ali preko celotnih možganov. Ko se nabrekanje pojavi, se pritisk v lobanji poveča. Ta pritisk lahko prepreči pretok krvi po možganih, kar vodi v pomanjkanje kisika, ki ga možgani potrebujejo za delovanje. Oteklina lahko prav tako prepreči drugim tekočinam, da bi zapustile možgane, kar otekanje le še poslabša. Posledica so lahko poškodbe ali smrt možganskih celic.

V telesu obstaja izjemno natančen mehanizem uravnavanja količine vode. Eden izmed glavnih regulatorjev tega ravnovesja je antidiuretski hormon (ADH). Ta hormon se v telesu sprošča takrat, ko je vode premalo, in preko zmanjšanja količine urina poskrbi, da telo ne izgublja dodatne vode.

Ob zaužitju MDMA se pri nekaterih ljudeh, predvsem pri mladih ženskah, ADH prične prekomerno izločati. Posledica tega je, da telo vodo zadržuje, čeprav bi jo v normalnih razmerah moralo odvajati.

Potencialen vzrok za nastanek edema je tudi pomanjkanje soli v telesu. Če telesu vračamo samo vodo, soli pa ne, lahko nastanejo težave, saj pride v telesu do pomanjkanja soli ob relativnem presežku vode. Znotraj celic ostaneta namreč količini vode in soli najprej enaki kot prej. Ker telo ves čas stremi k ravnotežju, hoče to na novo nastalo neuravnoteženo stanje (t.j. več vode v žilah in medceličnem prostoru kot v celicah) znova uravnovesiti. Zato začne voda vdirati v celice; torej od tam, kjer je je preveč, tja, kjer je je premalo). Celice zatečejo in se povečajo kot balon, možgani se pa ne morejo nenadzorovano širiti, saj so obdani s trdo lobanjo, kar privede do pritiska v možganih, ki v najslabšem primeru pomeni smrt.

ZMANJŠEVANJE ŠKODE

↘ Testiranje substance. Več poglej na povezavi.

↘ Med plesom si je potrebno vzeti dovolj odmora v hladnejšem prostoru

↘ Vsako uro spijte do pol litra izotoničnega napitka ali vode

↘ Ne mešaj različnih drog med seboj, ne mešaj z zdravili.

↘ Ne jemlji različnih tablet v eni noči.

↘ Predvsem pri znakih vročinskega udara je potrebno prizadetega peljati v hladnejši, mirnejši prostor, ter takoj poklicati zdravniško pomoč na 112.