LSD ali dietilamidna lisergična kislina je polsintetična psihedelična droga, je najbolj poznana in raziskana med psihedeliki. Dobro poznani učinki so spremenjeno mišljenje, vizualni efekti pri odprtih ali zaprtih očeh in sinestezija.

Uporablja se kot rekreacijska droga in tudi kot sredstvo v okviru psihedelične terapije. Raziskave so pokazale, da LSD nima učinka zasvojenosti, prav tako niso znani učinki, ki bi povzročali škodo na možganih. V odmerkih je tudi relativno majhna toksičnost. Še vedno pa lahko ob uporabi doživiš paranojo, tesnobo in blodnje oziroma halucinacije. Raziskave so pokazale, da vpliva na komuniciranje delov možganov, ki sicer niso povezani med seboj. Ocenjujejo, da bi to lahko pomagalo osebam s težavami v duševnem zdravju.

Za medicinske namene se še vedno raziskuje v  organizaciji MAPS, Heffterjev raziskovalni inštitut in Fundacija Alberta Hoffmana. Čisti LSD je brez barve, okusa in vonja. Po navadi se zaužije oralno s substratom (npr. absorpcijski papir, kocka sladkorja).


Zgodovina

Odkril jo je Albert Hoffman leta 1938 iz izvlečka škrlatne glavnice (gliva). Pri sintetiziranju je prišla v stik z njegovo kožo, nakar je začel doživljati nenavadne pojave. Načrtno jo je zaužil v meri 250 mikrogramov nekaj let kasneje 19. aprila. Po zaužitju je odšel na vožnjo s kolesom in opisal svoje doživljanje med tem; zaradi tega še danes navdušenci nad LSD praznujejo ta dan kot »Bicycle day« (kolesarski dan). Kasnejše raziskave na živalih in ljudeh so pokazale, da se LSD lahko uporablja v psihoterapiji, saj ima v varnem in kontroliranem okolju lahko zdravilne učinke. Zaradi zlorabe so ga leta 1968 uvrstili na seznam prepovedanih substanc.


Shranjevanje

Ob shranjevanju velikih količin pride do nevarnosti termične razgradnje sestavin, zaradi česar se poveča vsebina toksičnih oksidov, ogljika in dušika. Če jo imamo shranjeno za daljše obdobje, moramo omejiti dostop svetlobe, zraka in toplote, kar najlažje naredimo z ovijanjem v aluminijasto folijo in vakumsko zaprto postavimo v hladilnik.


Doza za oralno zaužitje

↘ Blaga doza: 50-100 mikrogramov.

Srednja doza:  100-150 mikrogramov.

Močna doza: 175-225 mikrogramov.

Zelo močna doza:  nad 250 mikrogramov.

Učinkovati začne po 30-120 minutah in lahko traja vse skupaj 8-12 ur.


Učinki ob uporabi

Pozitivni

evforija;

dobro počutje;

povečano zaznavanje zvokov in tipa;

introspekcija (razmišljanje bolj poglobiš vase);

kreativno razmišljanje;

inestezija (okušanje barv, slišiš barve).

Nevtralni

Beganje misli;

nezmožnost osredotočanja;

tahikardija (pospešeno bitje srca) in povišana telesna temperatura;

daljši občutek časa (sekunde se zdijo kot minute, minute kot ure).

Negativni

Napetost;

anksioznost (tesnoba);

zmedenost;

nespečnost;

slabost;

omotičnost;

vazokonstrikcija (zoženje žil).


Po uporabi

Še naslednji dan (posebno ob večjih odmerkih), se lahko oseba počuti nekoliko slabše, drugače kot sicer, lahko pa tudi ostane občutek prevelike evforije, ko si se pripravljen spopasti s svetom. Ob rekreacijski uporabi ne nastanejo škodljive posledice na ali v telesu, razen v primeru dolgotrajne vsakodnevne uporabe, so lahko opazni negativni mentalni učinki.


Prva pomoč pri zapletih

V primeru, ko se osebi zelo poveča telesna temperatura (vročinski udar), je najbolje osebo prestaviti v miren in hladen prostor, ji dajati hladne mokre obkladke in poklicati reševalce.

Za nezavestno osebo prav tako potrebujemo hladen in miren prostor, kjer preverimo prisotnost utripa. V primeru, da utripa ne zaznamo, pričnemo z oživljanjem.

V vsakem primeru pa pokličemo zdravniško pomoč (112).

Pri izkušnji negativnih nezavednih misli (»bad trip«) se z osebo pogovarjamo o pomirjajočih in prijetnih temah, ter posredujemo preproste pozitivne misli.


Zmanjševanje škode

LSD je za dokaj varen psihedelik, saj je nevarnost predoziranja zelo majhna. Vseeno pa je zabeleženih nekaj precej redkih primerov, ko se je osebi zaradi prevelikega odmerka močno povečala telesna temperatura (v enem primeru, ki ni bil smrten, tudi do 41°C).

Ob hkratni uporabi LSD in litija ali tricikličnih antidepresivov se lahko pojavijo nevarne fiziološke in psihološke reakcije.

Svetujemo, da ste v času zaužitja LSD v varnem okolju, z ljudmi ki jim zaupate in ki lahko preprečijo morebitno slabo izkušnjo, katera bi iz nezavednega prinesla grozne misli in občutke, ki jih ne moremo kontrolirati (t.i. bad trip). V takem primeru se posledice lahko občutijo, tudi ko učinki LSD že nehajo delovati, zato se temu skušamo izogniti.

Doziranje LDS v tekočini ni priporočljivo, saj je izredno težko in nevarno. Priporočljivo pa je začeti z manjšo dozo in počakaš da se učinki popolnoma pokažejo.