Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Zelo čist amfetamin in več ekstazi tabletk z visoko vsebnostjo MDMA v Mariboru in na Ptuju


Ljubljana, 28. februar 2020 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS so bili v Mariboru in na Ptuju zaznani dva vzorca zelo čistega amfetamina in več ekstazi tabletk z visoko vsebnostjo MDMA.


Zelo čist amfetamin

V Mariboru in na Ptuju sta bila zaznana dva vzorca amfetamina z vsebnostjo 92 %. V vzorcih, ki se sicer pojavljajo v Sloveniji, je povprečna vsebnost amfetamina okoli 27 %.

Vsebnost amfetamina 92 % zato predstavlja večje tveganje za predoziranje in zaplete, kot sta vročinski udar in amfetaminska psihoza. Uporabnikom se zato priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode.

Znaki predoziranja: tresenje, zmedenost, slabost, zvišana telesna temperatura, krči in zvišan krvni tlak. Predoziranje se lahko konča tudi s smrtjo. Do amfetaminske psihoze pride predvsem pri dolgotrajni in prekomerni uporabi, znaki pa so paranoja, tesnobnost, halucinacije in iluzije.


Ekstazi tabletke z visoko vsebnostjo MDMA

V Mariboru so bile zbrane tri ekstazi tabletke z visoko vsebnostjo MDMA, in sicer roza Faraon (234 mg/tbl, masa tabletke 421 mg), modri Facebook (208 mg/tbl, masa tabletke 441 mg) in fluorescentno zeleni Facebook (187 mg/tbl, masa tabletke 435 mg). Na Ptuju pa je bil zbrana modra ekstazi tabletka v obliki diamanta (258 mg/tbl, masa tabletke 491 mg), ki je bila kupljena na zabavi.

Tabletke predstavljajo večje tveganje za zdravje uporabnikov in za pojav negativnih učinkov, kot so slabost, bruhanje, glavobol, nemir, panični napad, visok krvni tlak, povečano potenje, epileptični napadi, motnje motorike, povišana telesna temperatura, izguba zavesti, možganski edem, možganski ali srčni infarkt.

Literatura navaja, da je odmerek MDMA 1─1,5 mg/kg telesne mase, kar za 60 kg težkega človeka znaša 60─90 mg. Odmerki 200 ali več mg lahko pomenijo vsaj dvakratno dozo, pri kateri se tveganja za negativne učinke oziroma zaplete zaradi zaužitja MDMA močno povečajo.

Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###