Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Xanax tabletka z višjo vsebnostjo alprazolama v Mariboru

Ljubljana, 20. september 2019 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Mariboru zaznana xanax tabletka z višjo vsebnostjo alprazolama.

V Mariboru je bila zaznana xanax tabletka z višjo vsebnostjo alprazolama (4mg/tbl, masa celotne tablete je 310,05 mg). Tabletka je bele barve in pravokotne oblike z zarezami ter napisom XANAX na eni strani in številčno oznako 2 na drugi strani.

 

 

 

Uporaba alprazolama lahko povzroča naslednje neželene učinke: zamegljen vid, glavobol, depresija, jeza, agresija itn. Ob predoziranju lahko pride do ataksije (motnje ravnotežja, motnje hoje, nekoordinirani gibi rok, tresenje, motnje govora) in zaspanosti, v hujših primerih lahko nastopi koma.

 

 

Če se ob uporabi pojavijo znaki alergijske reakcije v obliki izpuščajev, težav z dihanjem, zatekanja obraza, ustnic, jezika ali žrela, je treba poiskati zdravniško pomoč.

Še posebej nevarna je hkratna uporaba alprazolama z drugimi psihoaktivnimi snovmi, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opiati in GHB/GBL. Ob hkratni uporabi se namreč učinki drog potencirajo in uporabnik lahko izgubi zavest in preneha dihati.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###