Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

VZORCI KONOPLJE S SINTETIČNIM KANABINOIDOM ADB-BUTINACO ZAZNANI NA KOROŠKEM


Ljubljana, 26. oktober 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bilo na Koroškem zaznanih več vzorcev, ki so se prodajali kot konoplja, vsebovali pa sintetični kanabinoid.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da vzorci, ki so se prodajali kot konoplja, vsebujejo sintetični kanabinoid ADB-BUTINACA.

Uporabniki so poročali, da so ob uporabi nastopili naslednji nezaželeni učinki: slabost, bruhanje, izguba zavesti. ADB-BUTINACA je sintetični kanabinoid, ki se v zadnjem letu v različnih državah EU zelo pogosto zaznava v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. Z njim so povezane tudi številne zastrupitve.

V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje) vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.


V Ljubljani se je ponovno pojavil kokain z visoko vsebnostjo levamisola, in sicer je zbrani vzorec vseboval približno 24 % levamisola. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.
Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki DrogArta v Mariboru in Društvo Stigma. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.