Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Vzorci konoplje, ki vsebujejo sintetični kanabinoid, zaznani v različnih krajih Slovenije


Ljubljana, 22. oktober 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS so bili v različnih krajih na Gorenjskem in v okolici Ljubljane zaznani vzorci, ki so se prodajali kot konoplja, vsebovali pa sintetične kanabinoide.


Analiza Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je pokazala, da večina vzorcev, ki so se prodajali kot konoplja vsebuje sintetični kanabinoid ADB-BUTINACA, nekateri vzorci pa so poleg tega vsebovali tudi sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA.

Uporabniki so poročali, da so ob uporabi nastopili naslednji nezaželeni učinki: slabost, bruhanje, psihoza, vrtoglavica, mravljinčenje noge.

ADB-BUTINACA je sintetični kanabinoid, ki se v zadnjem letu v različnih državah EU zelo pogosto zaznava v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. Z njim so povezane tudi številne zastrupitve. V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje), vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.

Sintetični kanabinoid MDMB-4en-PINACA je povezan s številnimi zastrupitvami in smrtnimi primeri v različnih državah EU. Še posebej nevarna je hkratna uporaba MDMB-4en-PINACE z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opioidi, sedativi, hipnotiki. Tovrstne kombinacije lahko privedejo do življenjsko ogrožajočih zastrupitev.


V Ljubljani se je ponovno pojavil kokain z visoko vsebnostjo levamisola, in sicer je zbrani vzorec vseboval približno 24 % levamisola. Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh so opisani naslednji negativni učinki levamisola: slabost, diareja, omotica, vročina, nespečnost, glavobol, krči, slabo počutje. Levamisol lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen tudi večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka DrogArta v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###