Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Več vzorcev zelo čistega heroina v Ljubljani in okolici


Ljubljana, 14. februar 2020 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bilo v Ljubljani in njeni okolici zaznanih več vzorcev zelo čistega heroina z vsebnostjo do 57 %.

V Ljubljani in okolici je bilo zaznanih več vzorcev heroina z vsebnostjo od 37 % do 57 %.

V vzorcih, ki se sicer pojavljajo v Sloveniji, povprečna vsebnost heroina znaša okoli 12 %. Vsebnost heroina od 37 % do 57 % zato predstavlja večje tveganje za predoziranje, pri katerem lahko pride do depresije dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj) in smrti. Uporabnikom se zato priporoča previdnost pri uporabi ter upoštevanje načel zmanjševanja škode.

Znaki predoziranja: huda zaspanost, neodzivnost ali koma, motnje dihanja (navadno je upočasnjeno, neredno oziroma neritmično z dolgimi presledki med vdihi, ali pa povsem preneha) in zoženje zenic. Zastrupljena oseba je neodzivna, ni je mogoče prebuditi, ima pomodrele ustnice in nohte, hladno in znojno kožo, ozki zenici ter znake dihalne stiske (grgra, smrči ali se duši).

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Združenja DrogArt in Društva Stigma v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###