Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V vzorcu, ki se je prodajal kot konoplja, zaznan potenten sintetični kanabinoid ADB-BUTINACA


Ljubljana, 14. oktober 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil na Gorenjskem zaznan vzorec, ki se je prodajal kot konoplja, vseboval pa je potenten sintetični kanabinoid ADB-BUTINACO.


Po do zdaj zbranih informacijah se je vzorec prodajal kot konoplja. Po poročanju uporabnikov naj bi se prodajal v različnih krajih na območju Gorenjske, in sicer kot THC in CBD konoplja. Uporabniki so poročali tudi, da so ob uporabi nastopili naslednji nezaželeni učinki: občutki panike, odrevenelost rok, slabost, bruhanje. ADB-BUTINACA je sintetični kanabinoid, ki se v zadnjem letu v različnih državah EU zelo pogosto zaznava v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. Z njim so povezane tudi številne zastrupitve.


V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje), vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Labirinta v Kranju. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###