Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V Ljubljani zaznan lažni 3-MMC, v Prekmurju lažna konoplja


Ljubljana, 6. januar 2023 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani zaznana dva vzorca, ki sta se prodajala kot 3-MMC, vsebovala pa sta 3-CMC oziroma 2-MMC. V Prekmurju pa je bila zaznana konoplja s sintetičnim kanabinoidom ADB-BUTINACA.


NAMESTO 3-MMC SNOV 3-CMC OZIROMA 2-MMC

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorca v obliki kristalčkov bež in rjave barve, ki sta se v Ljubljani prodajala kot 3-MMC, dejansko vsebujeta 3-CMC oziroma 2-MMC.

O snovi 3-CMC ni na voljo veliko informacij, predvideva pa se, da povzroča podobne stranske učinke kot drugi sintetični katinoni, in sicer: povišan srčni utrip, povišan krvni tlak, vznemirjenost, psihoze, epileptični napad, pregretje telesa, bolečine v prsih, itn. V povezavi z uporabo 3-CMC je pet držav EU poročalo številne zastrupitve in smrtne primere.


KONOPLJA S SINTETIČNIM KANABINOIDOM
Vzorec konoplje s sintetičnim kanabinoidom ADB-BUTINACA, ki je bil zbran v Prekmurju, pa je po poročanju uporabnikov povzročil naslednje negativne učinke: slabost, omotica, občutki tesnobe in paranoje.

ADB-BUTINACA je sintetični kanabinoid, ki se v zadnjem letu v različnih državah EU zelo pogosto zaznava v vzorcih konoplje z nizko vsebnostjo THC. Z njim so povezane tudi številne zastrupitve. V literaturi so med neželenimi stranskimi učinki navedeni: hitra izguba zavesti, depresija dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj), epileptični napadi, krči, hiperemeza (pogosto bruhanje) vznemirjenost, delirij, psihotične epizode, agresivno in nasilno vedenje ter nenadna smrt.

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki Združenja DrogArt. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

###