Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

V Ljubljani in Mariboru zaznani lažni vzorci 3-MMC


Ljubljana, 24. marec 2023 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bilo v Ljubljani in Mariboru zaznanih več vzorcev, ki so se prodajali kot 3-MMC, vsebovali pa so 3-CMC ali 2-MMC.


Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorci v obliki belega prahu, ki so se prodajali kot 3-MMC, dejansko vsebujejo 3-CMC, vzorci v obliki kristalčkov rjavkste barve, ki so se prav tako prodajali kot 3-MMC, pa vsebujejo 2-MMC.

O snovi 3-CMC ni na voljo veliko informacij, predvideva pa se, da povzroča podobne stranske učinke kot drugi sintetični katinoni, in sicer: povišan srčni utrip, povišan krvni tlak, vznemirjenost, psihozo, epileptični napad, pregretje telesa, bolečine v prsih, itn. V povezavi z uporabo 3-CMC je več držav EU – med njimi tudi Slovenija – poročalo številne zastrupitve in smrtne primere.

Vzorce je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbralo Združenja DrogArt. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.

###