Dragi uporabniki,

v društvu STIGMA smo se odločili, da odpremo blog in začnemo pisati. Teme, ki se jih bomo lotevali, bodo raznorazne. Od odvisnosti, o drogah, sociali predvsem pa bomo pisali o svojih težavah in o uspehih. DNEVNIK UPORABNIKOV, tako smo poimenovali blog, vidimo kot naš e-dnevnik.

Zato vabimo vse, da nam pišete. Če nimate računalnika, nič hudega, tu smo, da vam besedilo pretipkamo in objavimo. V “Uporabniškem dnevniku” lahko objavimo tudi kakšno fotko, risbo, če vam to bolj leži.

Seveda obstajajo tudi neka pravila, ki se jih, lepo prosim, držite. Tekst poln kletvic, žaljivk in nestrpnosti ni nikomur všečen.

Gre za povsem prostovoljno zadevo. A nekako je treba začeti. Tisti, ki radi pišete in imate kaj povedati, vas to ne bo ustavilo.

K pisanju pozivamo tudi tiste, ki do zdaj mogoče sploh niste pisali a zakaj ne bi poskusili. Lahko celo ugotovite, da ste naravni talent. Pisanje je med drugim tudi zelo dobra terapija. Tudi, če veste za koga, ki piše, mu povejte, da imamo svoj e-dnevnik. Več kot nas bo pisalo in fotkalo, bolj bo naš e-dnevnik zanimiv. In več kot se ga bo bralo, večja bo verjetnost, da zanj dobimo tudi kakšno donacijo.

Torej, vabim vas da nam s prispevki pomagate, da naš e-dnevnik resnično zaživi. Pokažimo Sloveniji, da nismo vsi odvisniki isti in da je med nami nemalo talentiranih in brihtnih.

Prispevke pošiljajte na e-mail: info@drustvo-stigma.si


1.2.2023

SAMOMORILSKE MISLI

Poznala sem kar nekaj ljudi, ki so si vzeli življenje. Samomor naj bi bil po božji besedi smrtni greh. Ironično in hinavsko. Ves svet menda v veliki večini veruje v boga, a ne živijo po božji besedi, niti približno ne. Ljudje naj bi si med sabo pomagali, si podajali roke in predvsem verjeli v ljubezen do sočloveka. In vendar stanje na svetu tega ne odraža. Nikakor ne. Toliko lačnih, žejnih, bolnih, brez doma, medtem ko se peščica valja v bogastvu. To ne more biti svet po božji besedi.

Ko je moj mož naredil samomor, sem potrebovala leta, da sem si oprostila. Še vedno nimam odgovorov na milijon vprašanj, a vem, kaj je njega porinilo čez rob. Ne jaz, ne ena sama zadeva, temveč peščica zlobnih nerazumevajočih ljudi. Vedno se je trudil po najboljših močeh. Ni kradel, ni popival po lokalih, ni me varal, bil je dober sin, dober delavec, dober sosed, a za to je bil le redkokdaj nagrajen. Na koncu je bil on pokraden, zanemarjen in vedno znova se je od njega pričakovalo še več. Nič več se ne čudim, da si je vzel življenje. Razočaran in preutrujen.

Tudi sama sem že razmišljala, da bi vse skupaj zaključila. Bila sem že na tem, kako in s čim, da bo ja zagotovo konec, da ne bi slučajno iz sebe naredila invalida. Že tako je težko preživeti, že samo če ti zobje nagajajo. Sploh v deželah, kjer je videz tako zelo malikovan.

Te dni so se mi misli o samomoru in o koncu življenja vrnile. Zdi se mi, da ves čas skačem od inštitucije do inštitucije, čakam na datume pri zdravnikih in se komaj preživljam. V nikogar se ne vtikam. Nikomur ne želim nič slabega. In potem se moj prvi sosed, ki me maltretira že peto leto, odloči, da se bo še bolj vmešal in mi skušal uničiti življenje, kolikor se le da. Našel je številko mojega stanodajalca in mu natrosil kup bedarij. Stanodajalca sem v petih letih videla dvakrat, saj ni bilo potrebe. Že na začetku sem imela težave s tem istim sosedom. Gospod je bil navajen živeti sam v nadstropju. Nakar sem se priselila jaz, zatem še mlajša družina s psom. Moti ga moje kajenje. Moti ga odpiranje mojih vrat. Moti ga, da sploh obstajam. Na mlado družino se ni mogel spraviti, ker so lastniki stanovanja in tudi nenavadno bi bilo, če bi priznal, da ga moti voziček na hodniku, da ga moti pes in pasja svinjarija. Vem, da ga moti od zgornje sosede pasja svinjarija, a tega ne govori na glas. Povedal je njej ali bolje zadira se nanjo, a tudi ona ima otroka in je lastnica stanovanja. Bila sem naravnost idealna tarča za vse njegove nevšečnosti.

Žal je moj stanodajalec najprej odreagiral, preden je pomislil. Zdaj, ko sva končno ugotovila, da njega res ne zanima kaj jaz počnem doma, dokler s tem ne motim drugih. A je šel sosed tako daleč, da je prebrskal moje celotno življenje in izvedel, da pišem za društvo Stigma in s tem podatkom oddivjal na inšpekcijo podati prijavo, da opravljam motečo dejavnost za društvo od doma. O bog, če bi mi to nekdo pripovedoval, bi se smejala. A z mojega zornega kota ni prav nič smešno. Danes mi je pravzaprav že vseeno, ker res ni šans, da imaš življenje pod nadzorom. Naj se zgodi, kar se mora. Dovolj je nespečih noči, joka in stoka, predvsem pa mojih živcev. Dovolj je.

Zato sem se morala prav odločiti, da zaprem predal s samomorilskimi mislimi. Preveč me zanima, kako se bo vse skupaj odvijalo, da bi se šla metati pod vlak. Da ne omenjam, kako srečna sem, da sem dočakala datum za zobozdravnika specialista protetike. Dolgih šest let čakanja na datum za protetiko in čez deset dni se bom vsedla na tisti zobozdravstveni stol razen, če me kaj drugega ne ubije.

Partizanka Sandra


26.1.2023

NEKAJ SE ME LOTEVA

Kam so odšli vsi prijazni delavci, po katerih hrepeni ves svet? Ni je države na svetu, kateri ne manjka podplačane, a zadovoljne delovne sile. So vse reklamne agencije tega sveta mislile, da nam bodo lahko reklamirali vse dobrote tega sveta, nas seznanili z vsem in pričakovali, da bodo generacije in generacije le gledale in hlepele za lepim dobrim življenjem s praznim želodcem!?! Ni nihče niti za sekundo pomislil, da bomo spregledali hinavščino in zarohneli? Da bomo raje doma v svoji najeti garsonjeri pomagali svojcem in prijateljem do tople vode, opranega perila, ponudili posteljo za spanje vse dokler gre, namesto da bi za nekaj evrov delali kot osli in ne rekli ničesar.

Zdi se, kot da delavcev ni, ker se nas vse od čudnega virusa in še bolj čudnega cepljenja venomer nekaj loteva. Loteva se nas zavedanje lastne vrednosti in prav je tako.

Vam zaupam zgodbo o balkanskih bojevnikih? Žalostna, a resnična. Prav nič glamurozna ni. Ne vem, če smem. Ravno čakam enega od akterjev zgodbe, da mi pove, kaj smem in kaj ne smem povedati. Prihaja k meni navsezgodaj, ker nima za cigarete. Mama mu jih ne da več, kot eno ali dve na dan, a ima vsaj posteljo, v katero se lahko vsako noč vrne. Imel je fajn fotra, ki je poskrbel da mu nikoli ni nič manjkalo. Vsa poletja so preživljali z družino v hrvaških kampih. Tudi mati je vse življenje kopala z nohti in strgala z zobmi za vsakim dinarjem, ki ga je lahko našla. Zdaj je že v letih, tik pred vrati raja, tako da tu ni in ne sme biti nobenih zamer. A tudi prave podpore ni. A kako naj veliko staro drevo nudi oporo? Mlada trepetajoča brezica, ki ji vsak piš privzdiguje nežne veje, mora kar sama poskrbeti zase. Ta nežna veja, naš akter balkanskih bojevnikov je tudi oče. Oče, ki se zjoče ob misli na prepreko med njim in njegovimi otroci. Kajti njegovi otroci so v prvi vrsti otroci ženske, ki mu jih je rodila, šele za njo in njenimi starši pridejo na vrsto njegove očetovske pravice. A te pravice mu teptajo že dolgo. Zato mu tečejo debele vroče solze po zdaj še gladkih licih. Oklepa se datumov sodišč, teh in onih in upa na boljše čase. Zgodbo o balkanskih bojevnikih bom zaenkrat tu končala. Začela sem jo pripovedovati le zato, da bi podala kaj se zgodi, ko si človek zaželi vsega tistega, kar gledamo v filmih in poslušamo zgodbe o slavnih in bogatih. Sodišče pravi, da so fantje in dekleta kršili zakon, a ko to isto počnejo farmacevtske družbe, je vse v redu in prav. Sama razlike ne vidim.

Težka zima nas je obiskala letos. Ves čas se mi zdi, da čutim težo vojne, tiste vojne v Ukrajini na katero so že skoraj vsi pozabili. In nenehno se me nekaj loteva.

Partizanka Sandra


30.11.2022

HEPATITIS C JE ODPRAVLJEN

Hura!!!

Zdravljenje mi je resda vzelo dobro leto časa, a ne zaradi terapije same, temveč zaradi vseh ostalih bolezni, ki so se me lotile pred zdravljenjem. Pljučnica, bronhitis, cepljenje proti covidu, zatem covid, nato omicron, prehlad, srčno popuščanje, vnetje dlesni, … Kar ni se nehalo. Iz enega bolezenskega stanja v drugega. Če ne bi vedela, da je biološko orožje prepovedano, bi rekla da sem žrtev ravno tega.

Končno se mi je splošno stanje stabiliziralo in prejela sem terapijo za prve štiri tedne. Šlo je kot po maslu, brez večjih stranskih učinkov. Še za tiste blage nisem prepričana, če so sploh bili stranski učinki, ali je šlo za samo občasno slabo počutje. Po štirih tednih je sledilo še štiri tedne pitja treh velikih tablet. Nato je sledilo čakanje, kajti rezultati so vidni šele po slabem mesecu po terapiji. Sama sem bila, zaradi dopustov zdravnikov, na čakanju za prvi pregled po terapiji nekoliko dlje. Po dobrih štirih mesecih sem bila naročena na prvi pregled. Torej, približno en mesec nazaj sem bila naročena na pregled na Infekcijski kliniki in na odvzem krvi. Nestrpno sem čakala, a izvida kar ni in ni bilo. Po navadi sem prejela pošto precej hitro. Tokrat je še danes nisem prejela, pa tako zelo sem si želela izvedeti ali je bila terapija uspešna. Mi je uspelo spraviti virus hepatitisa C ven iz mojega telesa?!?

Seveda me je preganjala tudi moja predana svetovalka z Zavoda za zaposlovanje, ki je pozabila na najin dogovor in je sprožila postopek ugotavljanja kršitve opravljanja obveznosti, ki jih imam do njih. V hipu je naročila, da mi vzamejo tretjino socialne podpore. To je namreč prva kazen. Zadevo sem rešila, a potrebno je bilo klicati in klicati in končno priklicati mojo svetovalko.

Ker izvida še kar ni, sem klicala tudi na Infekcijsko kliniko, da bi povprašala, kaj se dogaja. Uspelo mi je priklicati tudi svojo zdravnico, ki mi je povedala nadvse veselo novico, da je bila terapija uspešna. Nisem več okužena z virusom hepatitisa C. Aleluja!!!

Zato nagovarjam vse, ki ste okuženi z virusom hepatitisa C, da se brez strahu lotite zdravljenja. Res je, ves svet je zmešan. Zdi se, da se vse sesuva. Zdravstvo še nikoli ni bilo tako na tleh v teh naših novodobnih časih. Politiki niso bili še nikoli bolj pokvarjeni. Šolstvo kontradiktorno. Pravice človeka pohojene. Lahko bi naštevala v nedogled. A ta hip vam je zdravljenje hepatitisa C še vedno na voljo in krije ga zdravstveno zavarovanje. Po zdravljenju boste opazili, koliko bolje se počutite, četudi se zdi, da je virus pod nadzorom, a vseeno že sama prisotnost nagaja našim jetrom. Čudežno izgine tista nenehna utrujenost. Da ne omenjam dobro voljo, ko narediš nekaj dobrega zase in za druge. Zatorej, že danes zaprosite za napotnico in se podajte na pot zdravljenja.

Srečno!

Sandra


8.11.2022

METADONSKA AMBULANTA

Sem ena tistih, ki se spominja samih začetkov metadonske ambulante. Spominjam se, kako smo se zbirali pred Zdravstvenim domom. Takrat je bil tam postavljen majhen bel kiosk, kjer smo si lahko privoščili hot-dog in vroč čaj. V majhnem prostoru pri zadnjih vratih se je rojevala ambulanta, kjer smo uporabniki drog dobili nujno potrebno pomoč. V tistem majhnem prostoru sta naju od 6h zjutraj pa vse tja do 19h zvečer z neverjetno srčnostjo in razumevanjem sprejemali zdaj že pokojna dr. Čelan in njena desna roka, sestra Lidija. Vse sta postorili sami, a saj nas ni bilo veliko. Odnosi so bili veliko boljši v primerjavi z odnosi danes. Ta ista sestra Lidija mi je dobro leto pred upokojitvijo odrekala streči terapijo. Vsakič, ko sem vstopila, se je zasukala na stolu, da mi je obrnila hrbet in sovražno izustila: “Šavija je tu. Naj ji kdo drug postreže!” Vse to se je dogajalo zaradi manjšega besednega konflikta. Toliko sovraštva in zamer se je zadrževalo v njej. Skušala sem rešiti najin konflikt. Obrnila sem se celo na Upravo Zdravstvenega doma Ljubljana Center, a z zavračanjem je vztrajala vse do konca. Žalostno in neverjetno. Odrasli se naj ne bi spuščali na tako otročjo raven. Žal je to le eden od mnogih primerov neprimernega obnašanja s strani stroke. Če bi se lotila pisanja samo moje zgodbe in vsega, kar sem doživljala s strani tima našega ljubljanskega metadonskega centra, bi lahko napisala manjši roman. Ob mnogih nesoglasjih ali nestrokovnem odnosu sem se obračala na Upravo ZD Ljubljana Center, na Ministrstvo za zdravje, celo na Varuha človekovih pravic sem se obrnila. Dosegla sem malo ali nič. Nekaj tolažilnih besed in poziv, da naj vse zapišem in jim pošljem. Tudi to sem storila, a niti odgovora nisem dobila. Povsod so želeli zgodbo s čim več osebami in njihovimi zgodbami. Kot da ne bi vedeli, da gre za anonimno zdravljenje in da si ne morem privoščiti izpostavljati imena pacientov. Ta tema je že sama po sebi delikatna, kaj šele ko govorimo o zdravljenju odvisnosti, kjer so pacienti oz. uporabniki drog že tako stigmatizirani. Zato takšne pritožbe nisem mogla napisati. Začela sem se vrteti v krogu in se boriti za pravice uporabnikov prepovedanih drog s pomočjo Društva Stigma, ostalih društev in z dr. Kastelicem ter njegovim programom. Udeležila sem se vsakega kongresa, simpozija, srečanja ali sestanka. Prisluhnila sem vsakemu pacientu metadonske ambulante, ki se je znašel v težki situaciji. Mnogim sem tudi sama pomagala. Ko so človeka pustili na cedilu vsi uradni organi, sem vedno storila kar sem le lahko.

Z virusom in pandemijo se je zdelo, da so se odnosi popravili. A ni bilo tako. Upala sem, da bodo sprevideli, kako zelo vpliva druženje v okolici, če ni dnevnih obiskov ambulante. A ne, ne in ne. Zdelo se je, kot bi komaj čakali, da se pandemija zaključi, da se nas s šibo spravi v red. Kar naenkrat je bilo vse polno ljudi, katerim so zaradi zadrževanja v okolici celo kazensko zmanjšali terapijo. Nisem verjela, res nisem verjela. A ko mi je oseba pokazala in dokazala zmanjšano terapijo, sem verjela. Takšno ravnanje je povsem neprimerno, a kako ga dokazati. Skorajda nemogoče. Terapevti bodo svojo odločitev strokovno drugače razložili.

V naši metadonski ambulanti se dogaja toliko nepotrebno grdih stvari. Vem, da je vse zdravstvo na tleh in da je naša skupina bolnikov vedno nekje na repu, ko je treba o tem govoriti. A dejansko imamo vse potrebne vzvode za konkretno in pametno pomoč a se je ne dobi. Čemu toliko zaposlenih? Delovnik se je z leti samo krčil. Šele pred kratkim smo dobili en dan v tednu, ko lahko po terapijo prideš tudi popoldne. Zakaj je bilo potrebno toliko časa, da se doume da nekdo, ki je zaposlen, ne more priti do terapije. Da dopusta sploh ne omenjam. Pacienti metadonske ambulante imamo več dni dopusta danega od delodajalca, kakor od metadonske ambulante. Kakor, da ne bi vedeli, da je umik od Ljubljane vsekakor dobrodošel. Zdi se, kot bi se izživljali, ker se lahko. Tako ali tako jim nihče nič ne more.

Res ne razumem, zakaj toliko trde roke, toliko ne-sočutja? Kot bi nam ne hoteli pomagati prepluti to življenje karseda umirjeno in znosno. Za nekatere je zlomljena kost nepredstavljiva, za nekoga drugega je bolečina, ki jo čuti nekje tam, kjer naj bi bila duša. V prsih nas boli in naše zdravilo nam pomaga spopasti se s to bolečino  v prsih. Vsak človek ima svojo bolečino. Pomagajmo si. Zakaj bi delali vse, da človeku otežimo življenje. Ne razumem, res ne razumem, zakaj se ne bi mogli dobro razumeti, sodelovati in skupaj iskali rešitve, ki že zdavnaj funkcionirajo in to uspešno v mnogih državah sveta, ne samo v Evropi. Namreč, odvisnost od opojnih drog nima meja, ne pozna ne rase ne religije, si reven ali bogat, neumen kot noč ali povsem bistra persona. Nima veze. Odvisnost je bolezen. Priznana bolezen.

Toliko nesmiselnega trpljenja se dogaja v imenu izvajanja metadonske terapije. Žal mi je, a moram zapisati, da so zgodbe, ki se držijo ljubljanskega detoksa mnogo hujše. Nastal je že pravi mali izraz za odvisnike ali paciente detoksa: Obračajo nas k čevape na ražnju! A vsak čevap vsaj 1500 evrov. Je to res? Je sploh možno, da bi bilo kaj takega res? Čemu? Kdo bi toliko plačeval za zdravljenje enega odvisnika, enega junkija? Vse bolj se mi zdi, da jih je mnogo. Mnogo je ljudi, ki nas imajo radi. Jaz zase vem, da jih ni malo, kajti tudi jaz njih ljubim z vsem srcem.

Potem je tu Zavod za zaposlovanje, ki nas preganja s svojimi posiljenimi forami. Namesto, da bi vsaj tri nadstropja spremenili v študentski dom. Pa še prakso bi imele blizu. Pa pravijo, da je “easy” imeti socialno podporo!

Svet se je zdel topel, zdel se je nežen, ves mehak in varen v objemu moje mame. Svet je z leti postajal vse bolj robat, hladen in zaspan. Niti objem moje mame, ne vrne mi toplote sveta nazaj.

P.S: Pred kratkim sem izgubila prijatelja, v veliki meri so k njegovi prezgodnji smrti botrovali zdravniki, zdravstveni tehniki in povsem neprimeren odnos. Še danes ga vidim sedeti na trati pred blokom, ker so ga “skipali” z reševalnega vozila že v drugo ali tretjo. On pa zaradi bakterije, ki so jo odkrili, a potem zopet pozabili nanjo, ni mogel hoditi. Ob njem so pustili palice za hojo ali “bergle” in to je bilo to. Z nami, odvisniki povsod ravnajo zelo grdo.

Tako rada bi vedela, zakaj. Zakaj tak odpor do nas, odvisnikov, uporabnikov drog? Sploh če je uporaba zmerna, normalna in je človek sposoben živeti popolnoma normalno. Čemu se do takega človeka obnašati nerazumno?

Prepiramo se okoli vsega – zaradi inovativnega nosnega spreja (nazalnega naloksona), ki ga proizvajajo za lažjo intervencijo pri predoziranju, se nikakor ne moremo dogovoriti, kdo ga lahko ima in kdo ne, kako do njega priti, ipd?!? Neverjetno. Nosno pršilo, ki v nekaj sekundah vrne človeka med žive in mi se prepiramo kdo, kdaj, kje, kako.

Partizanka Sandra


13.7.2022

NOROST ČLOVEŠTVA

Želela sem se držati teme zdravljenja hepatitisa C in se ne dotikati ničesar drugega, a ne gre. Ta hip niti ni kaj veliko novega za povedati. Povsem na kratko naj povem, da sem imela prejšnji teden prvi pregled po začetku jemanja terapije. Končeval se je osmi teden in sem nestrpno čakala izvide, a jih nisem dočakala. To je bil le kontrolni pregled, da se tudi zdravnica prepriča, če dobro prenašam terapijo in kako se držim. Izvedela sem, da so rezultati vidni šele dobrih štirinajst dni po končani terapiji. Se pravi, da bi lahko izvedela, ali je terapija uspešna čez nekih deset dni, a je moja zdravnica odšla na zasluženi dopust. Veliko ga ima, saj sem naslednjič naročena šele sredi Septembra. Prav težko bom počakala. Res komaj čakam, da izvem če je bila terapija uspešna.

Moram reči, da sem se vmes zdela sama sebi tako smešna. Poznate tista stanja, ko se nekako izmuznete iz telesa, se dvignete in z vrha opazujete vse, kar se dogaja?!? Vidite sebe, kako jemljete neke gromozanske tablete, ker si nekaj zdravite, a nekaj kilometrov stran se v plastenkah vode natovorjene na nekem kamionu, ki stoji parkiran na soncu v to isto vodo topijo karcinogeni elementi teh plastičnih flaš. Ena takih podobnih plastenk stoji tudi na moji mizi. Iz nje pijem “zdrav” Donat. Ko mi pogled uide desno ali levo, vidim skoraj izsušen predel Ljubljanice. Med opazovanjem se sliši glas nekih ljudi, ki se pogovarjajo o svetovnih problemih. In ja, tako smešno se mi zdi, da si zdravim hepatitis C, čakam na protezo že šesto ali sedmo leto in se pritožujem. Če bi upala pobegniti iz telesa še nekoliko dalje, bi videla toliko zla tega našega sveta.

Važno, da si jaz zdravim hepatitis. Uf, zašla sem, zašla. Še vedno vsem toplo priporočam, da se spopadejo s tem virusom, ker vsaj umiranje ne bo tako zoprno, kar se jeter tiče. Ko pride naš čas, seveda. Dobro se je pripraviti na smrt. Vidite, da to vsi počnejo. Nekateri si nizajo nule na bančnih računih, nakar si s temi istimi nulami gradijo bunkerje, kupujejo hrano za nekaj let, mogoče desetletje. Nas mora biti smrti res tako zelo strah?!? Kolikor vemo, se še nihče ni vrnil. Torej, jim najverjetneje ni hudega, vsaj večini. Resno se sprašujem, čemu tolikšna želja po čim daljšem življenju, celo nesmrtnosti?!? Jim je tu res tako lepo, ali jih je tako prekleto strah tistega neznanega po smrti? Ne vem, ne razumem. Meni se že moje življenje nekoliko vleče. Moje telo ni več tako udobno, kakor je bilo v mojih dvajsetih, tridesetih in tudi še v štiridesetih. A srečanje z Abrahamom je moje telo znatno obtežilo z opekami desetletij. Vsekakor bi rada živela vsaj še toliko, da vidim, kako se bo končala nadaljevanka, ki jo trenutno gledam. Zanima me, kako se bo končala ta presneta zadeva z Rusijo. Zanima me, če bodo ljudje mogoče nekoč znali živeti v blagostanju, katerega bi lahko zlahka dosegli. Vse to me zanima, a zdi se mi, da tega zadnjega ne bom nikoli dočakala. Vse ostalo pa niti ni tako zanimivo.

Pravzaprav se mi zdi vse ostalo tako zelo nepomembno. To so le izložbe, ki mi krajšajo čas. Igrice, ki me začenjajo dolgočasiti. To najpomembnejše, kar ne bo nihče od nas nikoli dočakal, pa me jezi in si želim le čimprej od tu. Postajam tečna. Ne morem verjeti, da ob vsem, kar vemo, ob vsem kar smo že videli, ob vsem kar so nekateri vse tisto, kar smo mi gledali v filmih, doživeli in nam o tem pripovedovali, mi vse to ponavljamo. Kot bi bili maloumni. Kolikokrat je bil prebran dnevnik male Ane Franck? Kdo ne ve za zgodbe mnogih podobnih An in Frenkov ali Fatim in Vladimirjev, malih Janezov in Mojc? Pozabljeni so. Na vidnem skriti. Človek si je za boga postavil dolar brez kritja. Še ateista strese ob tem spoznanju. Vatikan se sveti, ves pozlačen s krvjo izkopano rudo. Izvajajo neke čudne rituale za katere so še dandanes pripravljeni preliti še toliko krvi, kolikor je je potrebno, da se lahko sveti dalje. Kaj tega res nihče ne vidi?

Vsepovsod se bijejo vojne. Z vojno proti vojni. Pa kaj res ni jasno, kako neumno je to!?!

Namesto, da bi ves napredek človeštva uporabljali v dobro le tega, mi gradimo tovarne orožja. To je noro!!! Pa tako enostavno rešitev imamo. Tik pred našimi nosovi je. Zaletavamo se vanje, a vse kar se zgodi je, da si kdo zlomi ta nos in to je vse. Vse te tanke moramo predelati v traktorje, avtobuse, položiti železniške proge. Vse pištole v lopate in vile. Vse kar potrebujemo od orožja, je kakšna puška za divjad. Fertik.

Partizanka Sandra


30.5.2022

Nadaljevanje…

zdravim Hepatitis C…

prvi del terApije…

…utrujena, zmedena, glavoboli, slabost, šibkost.

Je vse to res posledica terapije ali se pač tako počutim? Kako se vi počutite? Smatram, da dosti bolje. Ne smatram, temveč vem, ker sprašujem svoje prijatelje, znance in sorodnike, kako se počutijo, tako da vem. Ne, moje počutje vsekakor ni v redu in ni nekaj na kar bi se človek lahko navadil ali se s tem sprijaznil. Res je, da sem se tudi pred terapijo počutila precej slabo. Zdravje mi ni ravno najbolje služilo. V veliki meri name vpliva tudi vsesplošna situacija, v kateri bivamo. Ves ta strah, trepet, represija, nezadovoljstvo, sovraštvo… Vse to čutim v drobovju. Vse to me dela mizerno, nesrečno. Ta nesreča v drobovju se začne zlahka odražati tudi na fizični ravni in verjetno se tudi je. Da ne omenjam cepljenja, ki me je prav tako položilo v posteljo in mi spotaknilo srce. Dobro mi ga je spotaknilo. In vem, da je bilo cepivo tisto. Nikar ne omejujte moje lastne resnice. Tako da, stresno naprej. Ali kot bi naši angleško govoreči zemljani rekli: “Shake it, shake it!!!”

Torej, terapijo jemljem trinajsti dan. Tri ogromne tablete moram med obrokom spraviti v telo. Najprej mi ni bilo jasno, zakaj so tri in zakaj jih moram spiti vse naenkrat?!? Sestre in zdravnice tega ne vedo, ker te terapije same večinoma niso jemale. Pravzaprav gre za to, da spraviš zdravilo v telo v nekem čim krajšem roku, s pomočjo hrane, a da ne bruhneš. Enostavno. Zato gre tako: eno tableto tik pred jedjo, ali že kar s prvo žlico juhe, nato nekje na sredini obroka drugo in po obroku še zadnjo. Na ta način gre, brez slabosti. To govorim, ker sem poskusila spiti vse tri naenkrat in sem jih komaj zadržala v želodcu. Ne bom več ponovila napake.

Dva dni nazaj me je presenetil klic iz infekcijske klinike. Klicala me je dr. Prahova, da bi me povprašala po počutju in me opomnila na nadaljevanje terapije. Zelo lepo od nje. Neverjetno! Tega današnji zdravniki skorajda ne počnejo več. Sprašujete, česa ne počnejo? Ne skrbijo tako sočutno za svoje paciente. Kajne? Takšno mnenje prevladuje. Škoda. Ni dobro, da imamo tako slabo mnenje o našem zdravstvu in vseh tistih posameznikih, ki ta sistem tvorijo. Vendar za to mnenje so si krivi sami. V to zadnjo zapisano trditev nisem povsem prepričana, kajti mnenje človeka je tako zelo spremenljivo in pogojevano, tako kot vreme. Danes so grdi zdravniki in politiki, jutri bodo grdi igralci in barabe. Svet je čuden teater. Kakorkoli, klic zdravnice me je prijetno presenetil in me navdal z občutkom upanja za našo humanost.

Komaj čakam, da končam s terapijo in vidim, če se bo moje počutje popravilo. Sprašujem se, ali bom lahko kaj počela, se zaposlila, na primer!?! To je namreč tisti prvotni vzgib za odločitev. Želim se počutiti kar se da dobro. Vem, da se ne bom več nikoli počutila tako kot sem se pred desetimi leti, a če bi si lahko povrnila stanje duha in telesa vsaj v neko normalo, bi bila presrečna. Biti upehan po petih stopnicah, ni prijetno, ne normalno. Četudi sem vstopila v svoja petdeseta leta. Bilo bi lepo tudi pridobiti kakšno kilo ali tri. Bilo bi lepo iti na sprehod iz čistega veselja. Bilo bi lepo skočiti pod tuš in ne odvleči svoje telo na nujno higieno. Vse to bi bilo lepo. Lepo bi bilo tudi imeti neke statistične podatke o splošnem počutju prebivalcev našega planeta. Resno. Zanima me, če smo tisti, ki se ne počutimo najbolje ali vsaj dobro, v manjšini ali v večini? Kolikor vidim je ogromno prebivalstva nezadovoljnega, a zakaj?

Nekateri pravijo, da smo zašli. Zašli s poti. S katere poti? Verovati ali ne? Kateri bog je pametnejši, lepši, boljši, primernejši? Zakaj se toliko bitk bije okoli tega vprašanja? Kaj res ne moremo sprejeti, da nekdo vidi boga povsem drugače, kakor ga vidim jaz? Zakaj se vrtimo v krogu in ponavljamo ene in iste napake? Meni se zdi vse skupaj že tako smešno, a kaj, ko ne vidim, da bi se ljudje smejali z mano. Ne, ljudje trpijo, se prepirajo in bijejo bitke. Neverjetno! Jaz se pa v vsem tem neprijetnem kaosu sprašujem, če je to zadnji tekst, ki ga pišem, ker nam preti pomanjkanje. Je bil to zadnji topel tuš, zadnja topla zima, in podobne strašno žalostne stvari.

Vam povem koliko stane terapija za zdravljenje virusa hepatitisa C za štiri tedne? Seveda vam povem. Na računu lekarne je bila izpisana številka 12.200 evrov, cca. Ne znam napisati natančne številke, ker sem račun nekje zataknila, a saj dobim še enega. Menda bom morala jemati te tri tablete približno tri mesece. Torej, vsaj še za štiri tedne tablet me čaka. Komaj čakam, da mine!

Zaključujem poročanje o zdravljenju hepatitisa C. Zdi se mi, da sem nekje na sredini. Bom videla, doživela, občutila in poročala.

Na zdravje, dragi moji!

Sandra


14.3.2022

NAROBE SVET

Kar naprej se sprašujem stvari, na katere ni moč dobiti enega samega direktnega odgovora. Že vse življenje me je ena sama filozofija. Še znanost postavljam pod vprašaj in se sprašujem, kdo je rekel, da je en meter ravno en meter!?! In niti ni. Nekje drugje ni. In nekje drugje se vozijo po moji narobe strani ceste. Le kako naj se razumemo!?!

Svoje odraslo življenje delim na tri desetletja in to zadnje je neverjetno. Lahko bi nekdo rekel, da je krivo moje staranje, a ne, to ne drži. Dandanes so tudi mladi zmedeni in izgubljeni. Delijo se na tistih procent “srečnih”, rojenih s srebrno žlico v ustih, in na preostale, ki se mučijo.

Zdi se, da vsi pojmi izgubljajo svoj pravi pomen. Država. Vojska. Policija. Dobrodelnost. Sočutje. Vse je izgubilo svoj pravi pomen. Naučiti se bomo morali znova kaj sploh pomenijo določene besede. Povsem znova. A vem, da se bodo čez petdeset let pomeni ponovno porazgubili.

Ni mi jasno, kako smo lahko iz tega našega planeta naredili tako grdo domovanje za večino duš. Ničesar se nismo naučili. Pozabili smo vrednote in se prepustili egoizmu in ostalim iz-mom, ki nas odtujujejo. Vse več nas je, a vse bolj smo osamljeni.

Sandra z bolniške


18.10.2021

PREK ZDRAVLJENJA HEPC DO CEPLJENJA

Naj zapišem to epsko pot. Zakaj je epska? Zato, ker je trajala  dolgo časa in še traja. In zato, ker je zame pomembna in če je kaj pomembno, pa četudi samo meni, je epsko. Torej, pred dobrimi petindvajsetimi leti mi je bilo rečeno, da sem pozitivna na virus Hepatitisa C. Velik šok. Virusa nisem najbolje poznala. Vedela sem, da obstaja, da cilja jetra in jih uniči. Vedela sem tudi, da so ga zdravniki imenovali hepatitis – ne A ne B, preden smo ga začeli klicati kar đankijevski hepatitis. Đankijevski zato, ker ga je konec devetdesetih let imelo skoraj 90% vseh odvisnikov, vsaj v Sloveniji. Grd podatek, a obenem smo lahko veseli, da se med nami ni razširil virus HIV-a, kakor se je zgodilo v Srbiji in drugje po svetu. Še pred nekaj leti je bilo zdravljenje tega virusa precej neprijetno in podobno kemoterapiji. Z napredkom v zdravstvu smo dobili zdravljenje, ki ni več tako invazivno, a obenem zelo uspešno. In odločila sem se za zdravljenje. Ob sprejemanju odločitve, zdraviti ali ne zdraviti hepatitis C, sem sprejemala tudi drugo odločitev, cepiti se ali ne. Govorim o cepljenju proti virusu SARS-a Covid19. Za odločitev zdravljenja Hepatitisa C sem potrebovala kar nekaj časa, pa mi ni direktno ogrožal življenja, niti me ni položil v posteljo. Odločila sem se za zdravljenje in trenutno čakam na terapijo. Nekje se je zataknilo, a o tem več kdaj drugič. Tu bi rada spregovorila o pandemiji, ki je objela naš lepi svet.

Vse do danes, sem se uspešno izogibala Covidu. Upam, da bo tako tudi v bodoče. Sploh zdaj, ko sem končno prinesla odločitev in se odšla cepiti. V cepitev nisem bila ravno prisiljena, a mnogo drugih opcij za normalno življenje v današnji družbi mi niti ni ostalo. Kot večina otrok, rojenih v bivši Jugoslaviji in tudi v novonastali Sloveniji, sem bila kot otrok cepljena proti mnogim otroškim boleznim, kakor proti tistim boleznim, ki smo jih kot človeštvo skoraj premagali. In premagali smo jih ravno s cepivi. In če so me moji starši brez pomisleka odpeljali na cepljenje, zakaj sem potem tako težko nastavila svojo levo ramo temu cepivu? Vem zakaj. Zato, ker sem morala o vsem tem sama razmisliti. Svojim staršem zaupam, da bodo vedno stremeli k temu, da bodo storili vse za moje dobro. Tokrat sem se morala sama odločiti, ali je to dobro zame. Toliko vprašanj brez odgovorov se mi je podilo po glavi, da sem bila že povsem izčrpana in nadvse zmedena. Bolj ko sem brskala in iskala pravo odločitev, bolj sem se spraševala, zakaj me je cepiva tako strah!?! Zakaj ne zaupam zdravnikom? In zakaj brez pomisleka pokličem mehanika s srednjo šolo, ko imam težave z avtomobilom ali kolesom?!? Vem, da sporno primerjam sveto telo iz krvi in mesa s plehom na kolesih, a je prispodoba na mestu in je učinkovita. Do odločitve o cepljenju sem prišla tako, kakor sem prišla na cepljenje, z muko in mnogo truda. Morala sem premagati strah pred neznanim in zaupati svojim soprebivalcem sveta, ki so se odločili postati zdravniki in znanstveniki. Zaupala sem svojemu splošnemu zdravniku, ki mi je rekel naj se grem vsekakor cepit. Predlagal mi je tudi cepivo, s katerim naj se cepim. In sem odšla cepivu nasproti. Po stopnicah ZD Lj-Center, vsa premočena in tresočih rok sem se spustila v klet. Tam me je pričakala velika skupina zdravstvenih delavcev z vzklikom: “Imamo eno!” Skoraj bi pobegnila. A nisem. Bom ta korak kdaj obžalovala, ne vem. Vem pa, kako sem se počutila po cepljenju. Po petnajstih minutah sem ob otrplem jeziku občutila eno veliko olajšanje. Moji možgani so se začeli umirjati. Nehala sem se spotikati ob vse te informacije, s katerimi smo že drugo leto vsako uro bombardirani z vseh strani. Če nas ne bombardirajo, se sami tolčemo po glavi in sprašujemo, kaj je prav in kaj ne. Ni mi všeč dejstvo, da sem bila v cepljenje skoraj prisiljena in vendar vesela, da sem prehodila in premlela to pot. Kot sem že omenila, se lahko v veliki meri zahvalim svojemu zaupanju, ki ga imam do mojega splošnega zdravnika. Njegovo mnenje mi je pomagalo, da sem postavila piko na to povest mojega življenja. Biti necepljen je bilo skrajno naporno. Medtem, ko se jaz odločam, ali se bom cepila ali ne in se mi zdi to skrajno pomembno, se nekje na Mediteranu za svoje golo življenje borijo begunci, ki se izogibajo grškim metkom in hrvaškim batinam. Jaz pa stokam zaradi cepljenja. Ko se zdaj oziram nazaj na mesece tehtanja, tuhtanja in razcepljenosti, se počutim tako nelagodno, skoraj osramočeno. Nagibam se k eni od teoriji zarot, da je bila celotna pandemija postavljena na oder sveta, da bi tisti en procent velikih in bogatih prikrila resne težave našega sobivanja in to je borba za golo preživetje. Vse več je revnih, lačnih in tistih mrtvih brez pomoči virusa.

Ne smemo pozabiti, da nismo vsak otok zase. Pišejo se nove zgodovine, rišejo se novi zemljevidi in vse to bi bilo potrebno sprejeti z vso človečnostjo, ki jo premoremo.

Do naslednjega velikega poka!

Partizanka Sandra


13.7.2021

PANDEMIJA

Že dolgo se nisem sedla za računalnik in začela pisati karkoli že. Vrnila sem se v čase, ko sem vse zapisovala na papir. Svinčnik, kuli ali celo nalivnik v roke in gremo. To sem počela tudi takrat, ko mi je računalnik postal že dober prijatelj, a nikakor ne tako zelo, da bi zmogla svoje misli sestavljati v razumljive stavke preko tipkovnice. Ni in ni mi šlo. Težko sem opustila to intimno navezanost na prazen papir pred menoj, na lepe zvezke, beležke in trdno vezene notese. In ko pravim, da sem potrebovala veliko časa, da sem nehala prepisovati svoje tekste iz svojih dnevnikov, s tem mislim res dolgo časa. Potrebna so bila leta, da sem se odrekla zapisovanju na papir. Sčasoma mi je računalnik postal domač, celo všečen. Uspevalo mi je zapisati svoje misli direktno v računalnik, brez posrednika – papirja. In ko sem končno izgubila občutek, da računalnik moj tekst pogoltne in razvrednoti, ga naredi brezosebnega, se je ta občutek vrnil. In vrnila sem se nazaj v čase kulijev in intimnega zapisovanja.

Zakaj, vprašate? Zato, ker se mi ne mudi več deliti svojih misli z vami. Zdi se mi, da je tisto, kar napišem neprimerno, celo nevarno. Ne pretiravam, ko vam pravim, da se počutim kot bi živela v neki svetovni diktaturi. Enostavno, ne počutim se svobodne. Vem tudi, da nisem edina, ki se tako počuti. Vem, da je mnogo novinarjev, ki bi radi zapisali svojo resnico, a je zaradi golega preživetja ne smejo.

Do kod seže meja, ko si rečeš, da ne moreš več? Ne gre. Kot svoboden človek nisem sposobna zapisati niti enega lažnivega stavka več. Kdaj si to rečemo, tisti ki nam je pisanje pisano na kožo? Tisti, ki čutimo potrebo, da svoja razmišljanja, mnenja in ideje delimo s soljudmi, v upanju da bo svet lepši. V želji, da življenju najdemo pomen. Vsi, ki nam je svoboda sveta. Ravno toliko, kot življenje samo.

Življenje in svoboda bi morala hoditi z roko v roki, a kaj, ko se vedno najde nekdo, ki smatra, da je njegovo življenje bolj pomembno, več vredno. In ravno taki znajo biti najbolj glasni in ravno takih se tisti bolj tihi najbolj bojijo. In potem si izmišljujemo sisteme, takšne in drugačne. V sisteme vstavljamo polno nekih zakonov. Vse polno nekih členov in podčlenov. Vse naokoli postavljamo neke navidezne pregrade, ki jih s tem ali onim papirjem smemo prečkati, brez papirja izdanega po nekem zakonu in tretjem členu pa ne.

Pandemija me spominja na železno zaveso. Na težko nevidno zaveso. Zdi se, kot da vse vemo, vse vidimo in vendar ne vemo prav nič. Nekaj spretnih čarovnikov je za nas pripravilo predstavo, tako neverjetno, da z odprtimi usti gledamo in se čudimo. Od šoka ali navdušenja nad njihovimi spretnimi točkami stojimo osupli, vsak na svoj način. Vemo, da ne smemo zakašljati, kihniti, se družno nasmejati, kajti predstava zahteva tišino in mir. A jaz si nisem želela na ogled čarovnikove predstave. Nikoli nisem kupila vstopnice za gledališče ali dvorano, kjer bom verjela, da je iz praznega klobuka pokukal zajec.

Partizanka Sandra


3.3.2021

DEMOKRACIJA, LAHKO NOČ

Svet je poln zla. Svet je poln trpljenja, hinavščine, pohlepa. Kakšna dobrota in ljubezen?!? Kje so srečni ljudje? Kje so ljubeče družine? Najbolj pa me zanima, kako preživeti v takšnem svetu, ko ti sam nisi tak?

Tolikokrat sem se že razdajala, tolikokrat pomagala, a vedno sledi en velik nafuk. Veliko bolje pridejo skozi tisti, ki jim je malo mar. Tisti, ki se brez najmanjšega občutka sočutja, v najdražjih čevljih sprehodijo mimo brezdomca. In zdi se, da je takšnih ljudi vse več. Drugače ne preživiš.

V zadnjih mesecih se je v mojem domu znašlo kar nekaj mladih ljudi, ki niso imeli kam. Nekateri so bili ravnokar izpuščeni iz zapora, drugi se na cesti niso več znašli. Sama sem po vrnitvi v to mojo majhno najeto sobico nemudoma zbolela. Pljučnica. Bum. A pot do zdravnika je bila težavna. Brez antibiotikov in pregleda pri zdravniku, čeprav imam vso pravico do tega, je bilo mojo pljučnico precej težko ukrotiti. Na srečo sem bila založena s čaji, ki jih pripravlja moja teta. Še danes nisem povsem zdrava. Pljučnica ni hec. A ob Koroni je vse ostalo nepomembno. In to ni prav. Vse, kar se danes dogaja, ni prav. Ne upamo si jasno povedati svojega mnenja. Z ukrepi smo porinjeni še bolj v stran. Kar naenkrat so mnogi teksti, mnoge izjave, mnoga mnenja cenzurirana, prepovedana. Kot bi se vračali nekam daleč v preteklost. Še malo pa bo Goli otok ponovno odprt.

Počutim se tako nemočno. Ravno zaradi te nemoči sem se šla pomoči tistim, ki jo potrebujejo. A kaj, ko je ta prekleti denar vedno največji problem. Včasih ni bilo denarja, da bi kupili wc papir. Kaj mi je bilo storiti v tistem času. Vreči ven, na mrzlo, tistega ki je pri meni našel zatočišče?!? Ne, nisem mogla. Vsekakor ni prav, da me je ta ista oseba pustila na cedilu in pobegnila brez zahvale. Vendar tudi to razumem. Od kod pa naj bi črpal denar? Pravzaprav je bilo mogoče najbolj fer, da se je oseba premaknila nekam drugam. Oseb v takšnih okoliščinah je dandanes veliko. In za vse njih me boli srce.

Partizanka Sandra


25.1.2021

Dragi moji,

ne poznam se več. Prav zares! Ta nesramni virus je vsepovsod. Veter ga nosi naokoli in počne, kar se mu zljubi. Tako kot vsem vam, se je tudi moje življenje povsem spremenilo. Ne morem reči, da se je spremenilo na slabše, a niti ne na bolje. Le spremenilo se je. A kot sem vedno govorila, da če bi se znašla sredi vihranja neke vojne, bi bila verjetno med tistimi, ki pomagajo ranjenim, čeprav nisem medicinska sestra, niti si nisem nikoli želela to biti, a bi v hipu priskočila na pomoč, ko bi bilo to potrebno. Ravno to počnem zdaj.

Glede na to, da precej mojih bližnjih sorodnikov dela v zdravstvu, smo vsi le čakali, kdaj in kdo bo prvi pozitiven na virus in kako hudo bo. In se je. Prvi je bil najmlajši zaposleni v zdravstvu. Vsi smo s skupnimi močmi naredili trdnjavo okoli naših staršev, saj oba spadata v najbolj ranljivo skupino – ostarela s pridruženimi kroničnimi boleznimi.

Moram priznati, da sploh ne vem, kako naj vam opišem to čudno obdobje, v katerem smo se znašli. Ves čas trepetamo in tudi tisti, ki ne verjamemo v boga, molimo, da ne bi bil kdo od nas deležen prevelikega trpljenja. A obenem se zavedamo, da smo lahko neskončno hvaležni za vsak dan, uro, trenutek, ki ga imamo. Ob vsej tej nesreči, ki jo gledamo po našem tako lepem svetu, je že samo dejstvo, da v vsem tem nismo sami, da smo družina, ki si pomaga neizmerno topel občutek. Vsi smo postali bolj čutni, bolj ljubeči. Ko bi le vsi ljudje pozabili na pohlep, zavidanje in doumeli, da je le dobrota in ljubezen tista, ki ti pomaga živeti bolje.

Virus nam je približal smrtnost vseh nas. O smrtnosti pa tako neradi govorimo.

Sandra iz ozadja


9.10.2020

Zavod za Zaposlovanje me je poslal na razgovor za delo čistilke v podjetju Modri Val. Svoji svetovalki sem poslala poročilo, ki ga delim tudi z vami:

Spoštovana Katja Plazar,

odzvala sem se na vašo napotnico in odšla na razgovor za zaposlitev v podjetje, kjer so iskali čistilke.

Moram vam povedati, da sem povsem šokirana nad dogajanjem in pogoji zaposlitve. Naj vam na kratko opišem razgovor in zahteve delodajalca.

Ob 10h smo prišli štirje na razgovor. V roke so nam dali vprašalnik z osnovnimi vprašanji. Nato so sledili individualni razgovori. Gospodična, ki se ni predstavila, nam je prijazno razložila, kaj se od zaposlenega pričakuje. In pričakuje se mnogo več, kakor je z zakonom dovoljeno. Vem, da po zakonu obvelja, karkoli že podpišeš, in vendar se mi zdijo njihova pričakovanja skoraj neverjetna. Še posebej zato, ker to podjetje sodeluje z vami, z Zavodom za zaposlovanje, kjer bi morali poskrbeti tudi za pravice zaposlenih in ne samo tistih, ki zaposlene iščejo.

Podjetje ponuja dvo ali kar tro-izmenično delo, saj so dnevi, ko je potrebno priti na delo, in dopoldne in popoldne za štiri ure. Dopoldne se dela od 6h do 14h. Popoldne se dela od 14h do 22:30. V štirinajstih dnevih imaš prosto eno nedeljo, tisto drugo, delovno, delaš ves dan. Pogodbo o zaposlitvi podpisujejo za en mesec, vsak mesec znova. Plača je sestavljena iz 433 evrov, ki ga daje podjetje, preostanek do minimalne plače poplača Zavod za Zaposlovanje.

Že vse zgoraj navedeno mi je zaprlo sapo. Ob vsem tem mora delavec delati z velikimi stroji in nevarnimi čistili. Pod takšnimi pogoji grem raje kot prostovoljka čistiti bolnišnice ali opraviti hitri tečaj za negovalko in pomagati bolnim do zdravja ali kar se da neboleče, spokojne in dostojne smrti, kakor da pomagam direktorici podjetja do hitrega BMW-ja. Ne morem verjeti, da brezposelne pošiljate na takšna delovna mesta, namesto da bi tja poslali dobrega inšpektorja?!? Povsem razumem, da smo v težki situaciji, a to presega vse meje dobrega okusa in poštenja do sočloveka. Zavod za Zaposlovanje bi nas moral sčititi pred takšnimi pogoji dela in se boriti za dostojanstvo vsakega zaposlenca.

Ponujene službe nisem zavrnila. Predlagala sem enomesečno poskusno dobo, da se prepričam, če sem vse prav slišala, razumela in doumela.

V upanju, da mi boste pomagali razumeti v kaj se spuščam, vas lepo pozdravljam in nestrpno čakam vaš vpogled in razlago situacije, v kateri sem se znašla!

Sandra Šavija


8.10.2020

KAJ POČETI V ČASU PREKLICANE PANDEMIJE

Čas, ko se vsi zavedamo, da je epidemija v polnem razmahu, je po državah sveta pandemija že preklicana. In temu primerno se obnašajo državni organi, četudi je nemogoče priti do njih, se njihovi ukrepi izvajajo z nevidnimi nitmi, ki jih vlečejo.

Sama počnem vse, kar se da. Pomagam, kjer le lahko. Pišem vloge za zaposlitev čistilke, čeprav sem skoraj diplomirala in imam izkušenj za pet fakultet. A vseeno jih pišem, ker državni organi terjajo svoje.

Ni mi jasno, da v takšnih časih ne uvidimo in ne spregledamo, kaj je tisto, kar je res pomembno. Sodelovanje, iskrenost, sočutje in sopomoč, to je edino, kar nam bo osmislilo vse te nesmisle naših življenj. A ne, ne in ne. Še v tako majhni skupnosti, kjer bi lahko delovali fenomenalno, se najde eno samo nerazumevanje in zatiranje. Tisti na višjih položajih se brez slabe vesti poigravajo z življenji tistih, ki s jim podrejeni. Je res možno, da jih takšno stanje dela srečne in zadovoljne?!? Govorim tudi o stanju v metadonski ambulanti. Tam se zaposleni zdravniki in tehniki  obnašajo nadvse neprimerno. Vse več je pacientov, ki morajo priti na terapijo vsak dan, čeprav so številke Covida-19 iz dneva v dan višje. Dvajset let mlajši jemljejo urin starostnikom in jim na podlagi tega odrejajo potek življenja. Bog pomagaj!!! Kolikokrat bo potrebno reči, da je metadonska ambulanta namenjena vzdrževanju odvisnosti in ne apriori popolni abstinenci. Kolikokrat bo potrebno še izreči, zapisati, da je odvisnost kronična bolezen. Kronična! Bolezen, ki je obvladljiva in se z njo da živeti povsem spodobno. Potrebna je le pomoč stroke in okolice. Žal se vse bolj zdi, da gre bolj za lov na “čarovnike” in “barabe”, lov na “lenuhe” in “nepridiprave, “ničvredneže”. Z neprimernim odnosom in napačnimi “strokovnimi prijemi” se kronični odvisnik–bolnik kaj kmalu pokaže v slabi luči, izgubi službo, onemogoči se mu stik z otroci in prav nikjer ne najde prijazne besede, ki jo vsi prekleto potrebujemo. Vse to je tako zelo narobe in povsem brez nadzora. Nikomur se ne moremo potožiti, nikomur izpovedati svoje stiske, vse to velikokrat vodi v samomor, samomor kot edina rešitev iz stiske. To stisko bi morali zdravniki in ostali zdravstveni delavci v Centru za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog prepoznati in jo pomagati omiliti. Dogaja pa se ravno nasprotno. Namesto prijazne besede prejmeš le še večji občutek krivde, še večjo ožigosanost in dno brez dna.

Življenje je čudo, zagotovo, a ne bi smelo biti eno samo trpljenje. To je vse kar želim sporočiti.

Sledi nadaljevanje.

Partizanka Sandra


22.9.2020

VZAJEMNA POMOČ

Potrebovala sem pol ure, da sem zagnala računalnik. Dolgo me ni bilo doma. V svojem najetem stanovanjcu, namreč v odsotnosti, sem uvidela, kako zelo mi je pri srcu, to je moje toplo malo zavetišče, pa če je še tako majhno, polno in pisano. In četudi moram pol ure prižigati računalnik. Stare kosti ima, kaj naj. Ni me bilo vse odkar je naša vlada razglasila konec pandemije. Vse od takrat sem preživela marsikaj in bila marsikje. Najprej čudovit dopust v Piranu. Vedno sem si želela dopustovati tam in ne samo hoditi na enodnevne obiske ali kopanja. Piran je čudovito mesto. Naravnost čarobno. Devet čudovitih dni, polne sonca, ekstra apartmaja in ulica prijetnih ljudi.

Po vrnitvi iz Pirana je moj sedemdeset let star ata odšel na Golnik, v bolnico. Datum je imel še iz časov pred pandemijo. In je šel. Čas, ko očeta ne bo, bom preživela mamo, ki prav tako ni več rožnato mlada, a še vedno precej polna energije in trme. Neverjetna vztrajnost! Takšna je moja mati. Mami je prišla prav, kakršnakoli pomoč že. Še vedno dela, zato ji ne priznavajo celotnega penziona in se matra kot zmešana. Zagnala se je v stanovanje, med vse tiste fascikle in papirje, s krpo v rokah, jaz pa za njo. V tem času sem ponovno srečala mnogo mojih sosedov in prijateljev, znancev iz preteklosti, nekatere še celo iz rosne mladosti, tam peti, šesti OŠ. Prijetna in na trenutke travmatična srečanja. Čas vsemu menja obliko in stanje. Vsemu.

Tako kot sem jaz priskočila mami na pomoč, tako k moji mami hodijo naši še bolj ostareli sosedje. Tudi tisti, s katerimi nismo bili vedno v najboljših odnosih. Tisti, ki so nas ozmerjali s čefurji, kadar smo praznovali rojstne dneve ali druge praznike. Ti ljudje zdaj pri mojih starših prosijo za pomoč. Moja mati, ki je bila in še vedno je, presneto mehkega srca, seveda vsem tudi pomaga. Brez zamer in očitkov. Ljudje v naši stolpnici se starajo. Starajo in umirajo. Mnogo je takih, katere nihče ne obišče, čeprav imajo po Sloveniji raztrosene svoje lepo vzgojene otroke. A lepo vzgojeni otroci ne prihajajo. Težko mi je bilo vse to poslušati in gledati obnemogle ljudi, kako se trudijo preživeti še en dan, še en dostojanstven dan. In z veseljem pomagam, da jim olajšam bivanje mogoče njih zadnjega dne.

Delna selitev k mami je bila zanimiva, polna vzponov in padcev. A sem ji pomagala pri naporni generalki stanovanja. Shujšala sem lepih pet kil in vse mi je šlo v mišice. Končno sem se premaknila in ostala v gibanju. Da se to gibanje ne bi prekinilo, sem se ponudila mojemu starejšemu sosedu in sotrpinu metadonskega centra, da mu pomagam očistiti in pospraviti stanovanje po pleskanju. Že da se je odločil za pleskanje, me je presenetilo. A ni se odločil sam, kje pa. To je bilo darilo njegovega brata. Pleskanje? Vem, da je njegov brat to storil z dobrimi nameni, a moj sosed se res precej težko premika,saj ima v levi nogi celo železnico že vse od svojih tridesetih let. In moje gibanje se je nadaljevalo.

Moje gibanje se mora nadaljevati!

Partizanka Sandra


13.8.2020

ŠE EN DAN

Sedim sama v fužinskem lokalu. Na mojem obrazu ni nasmeha. Nihče me ne opazi in nikjer se nihče ne poljublja.

Navadno delovno jutro je. Še en četrtek od mnogih. Kot da je važno, kateri dan je. Sedim in pijem pivo. Pijem pivo, da bi me uspavalo. Vso noč nisem spala. Pa tako si želim sna. Še posebej si želim sanj. In Petra v njih. A naj bodo prijetne. Naj me nežno boža, kot nekoč. Naj slišim njegov, meni tako čaroben glas. Naj vidim njegove velike tople oči. Naj me gledajo. Ljubeče, strastno.

Poleg mene sedi moška druščina. Motijo me pri zapisovanju mojih želja, mojega hrepenenja, da ponovno vidim svojega ljubega, četudi le v sanjah. Drugače ne gre. Ni ga več med nami. Pustil me je samo med živimi.

In živi se te dni pogovarjajo le o bolezni in strahu pred smrtjo. Ni res. O tem zadnjem ne govorijo. Nihče ne reče: “Bojim se smrti.” Nihče. To naj bi bila ena tistih javnih skrivnosti. Vsi naj bi se bali smrti. Moram reči, da tudi tu žal izstopam. Smrti me ni strah. Sploh moje lastne. Strah me je načina moje smrti. Bojim se bolečine. Skoraj prepričana sem, da je to edina stvar, katere se resnično bojim. Bolečine.

Hmelj deluje. Veke postajajo težje. Končno.

Odpravila se bom nazaj v moje majhno kaotično domovanje in skušala zaspati in sanjati. Njega. Mojega pokojnega. Tretje leto se bliža, kar ga ni, a hrepenenje po njem ostaja.

Preden odidem, stopim še do natakarice, ki mi je po pomoti vrnila 5 evrov preveč. Videla sem ji na obrazu, da ne more verjeti. Ne more verjeti, da sem sploh opazila, da pa sem ji to tudi povedala in vrnila, to pa sploh ni mogla doumeti. Kdo še danes vrača denar? Kdo ti reče: »Oprostite, zmotila ste se! Preveč ste mi vrnila. Izvolite nazaj.« Tega ni. Ne. Danes se vsaka napaka druge osebe izkoristi in reče: »Sam/a si je kriv/a!« Žalostno spoznanje.

Tako. Poslovila sem se od zaprepadene natakarice. Zahvalila se mi je za poštenost in to sem potrebovala.

Na kratki poti do doma sem ujela še en lokal z mizo na jutranjem soncu. Ta lokal je za razliko od ostalih prazen. Nikjer nikogar. Razen pomenljivi pogledi mimoidočih. Ker so moji jutranji sprehodi prej čudež, kakor navada, sem prvič videla človeka, ki mi s svojimi stroji za košenje trave ne pusti spati. Že nadvse zgodaj zažene svoj ropotajoči stroj in vsak božji dan kosi pod okni našega bloka. Prav vsako jutro me že tretje poletje prebuja to ropotanje. Pozimi ropota z vtiranjem poti, pa če sneg je ali ni. Jeseni prav tako. Razpihuje listje. Tega ropotanja se ne morem in ne morem navaditi. Prej sem se desetletja zbujala ob žvrgolenju ptic in igri otrok v bližnjem vrtcu. In ob njem. Ob mojem ljubljenem. Odkar pomnim sem se zbujala ob ljubljenih osebah. Temu ni več tako. Nič več ni tako, kot je bilo.

Le travnik me enako dehteče vabi, da se zapodim vanj in naberem šopek travniških rož. Ponavadi sem jih nabirala za mati. Dandanes jo tako redko vidim, kljub bližini. Težko se premaknem. Res se težko premaknem.

Premamil me je travnik, ves dehteč, tik pred košnjo. Zapodila sem se vanj, kot pred leti in končno nabrala šopek rož. Nekaj detelje, bele in rdeče, nekaj pasje trave, ki s svojimi suličastimi listi daje prečudovito obliko. In nekaj krhkih plavic. Končno sem ponovno nabrala šopek. Ne bom ga nesla na tvoj grob. Uvenel bi. Daleč stran so te položili. Daleč stran od mene. Tako bo ta šopek ostal kar pri meni. Spominjal me bo na čase, ko sem to počela ob vsaki priložnosti. Šopki so lepi tudi pozimi.

Sandra


9.7.2020

NUJNOST VARNE SOBE

V obdobju pandemije se zdi, kot bi vse smeti tega sveta naplavilo na obalo. Tisto, kar je bilo prej skrito v gibanju pehajoče se množice, je ob njenem zastoju šokantno bodlo v oči. Brezdomci so se pokazali v vsej svoji žalosti. Bede življenja na ulici se ni več dalo skriti. Tudi če so se sami prej trudili in se skušali skriti, se je to s pandemijo spremenilo. Kot da bi izgubili voljo po vsaj navideznem prilagajanju. Vse to igranje, prikrivanje in skrivanje svojih umazanih rok je postalo še bolj naporno. Ob zaprtih javnih straniščih, odprtih kuhinjah in vseh ostalih prostorih z dejavnostmi zanje, ki so človeku pomagale preživljati ulico, je postalo nemogoče prikriti, da si pristal na dnu.

A glej ga hudiča, Covid-19 je do brezdomcev in vseh ostalih, ki s svojim načinom življenja nismo ravno v ponos, kaj šele v korist komurkoli že, zelo prizanesljiv. V Ljubljani ni okuženih brezdomcev ali uporabnikov drog. Mogoče je ravno ta potisnjenost na rob, tja, kjer je bolj malo kontaktov, pripomogla, da virus ni zašel v to družbo. Tudi z denarjem imamo dosti manj opravka, kakor ostali. In denar je velik prenašalec le-tega.

Nihče več ne skriva, da mu je v življenju težko. Uporabniki svoje droge jemljejo kar vsem na očeh. Vse to je tako nepotrebno. Dajte nam že prostor, kjer bomo lahko zaužili svojo drogo, ne da bi nas tisti, ki tega nočejo, gledali! In da bi tisti, ki si ne želimo biti gledani v intimnem trenutku uživanja svoje droge, res bili nevidni. Omogočite nam prostor, kjer bo to možno, kajti zdaj menda že vemo, da droge in nje uživalci ne bomo nikoli izginili. Pozabite že enkrat na vse neumne predsodke, odprite oči in glave, dvignite svojega duha na nivo spoznanja, da smo tudi mi le ljudje.

Partizanka Sandra


9.6.2020

GREMO NAPREJ PO ISTI POTI?

V torek pridem na ZD Metelkova po svojo terapijo. V času Korona pandemije jim je uspelo po nekaj tednih speljati zadevo na nek minimum. Tisti, ki smo prej hodili tedensko, smo dobili terapijo za dva tedna. Največji napredek se je zgodil pri tistih pacientih, ki so morali po terapijo hoditi dnevno. Ti so jo začeli že na samem začetku čudnih razmer dobivati tedensko. Ploskala sem od navdušenja, da je tim zmogel izpeljati tako smelo dejanje. Nekaj, kar je za 150% zmanjšalo fluktuacijo uporabnikov v sam ZD, kakor tudi v samo okolico. To je bil večen problem metadonske ambulante. Druženje brezdomcev, uporabnikov drog, alkoholikov, migrantov in vseh ostalih, ki zahajajo v ta konec mesta. Sem prihajajo tudi zaradi kulturnega središča imenovanega Metelkova mesto. Ta prostor se nahaja čez ulico ZD Center. Sem zahajajo mnoge grupe, a za vse se krivi uporabnike oz. paciente metadonske ambulante.

V kolikor bi se fluktuacija v metadonski ambulanti zmanjšala, bi zaposleni imeli veliko boljše pogoje za pravilen pristop do pacienta. Lahko bi se mu resnično posvetili. Brez motenj, kot so trkanja po vratih, klepet čakajočih pred vrati, ipd. Ne razumem, kako tega tim metadonske ne vidi sam? Kaj niso sprevideli v zadnjih treh mesecih, da je to precej zmanjšalo pritisk na ZD Center? Na zadrževanje in druženje brezdomcev in migrantov ter drugih kulturnikov, ki se zadržujejo v Metelkova mestu in okolici pa nismo odgovorni. Tako bi bilo, tudi če nas ne bi bilo.

Tu bi rada tudi omenila, kako zelo se nam je življenje olajšalo, ko ni bilo potrebno dnevno ali dvakrat ali trikrat tedensko hoditi po svojo terapijo. Po terapijo, ki nam omogoča normalno delovanje in s tem življenje. Po terapijo, ki je naše zdravilo, tako kot je inzulin zdravilo za diabetike. Po terapijo, ki nam je potrebna. Po terapijo, do katere imamo vso pravico.

A temu ne bo tako. Ta torek sem dobila terapijo ponovno le za en teden, tako kot je bilo pred temi čudnimi časi. Na vprašanje, zakaj se vračamo v slabši način delovanja programa, odgovora nisem dobila. To vprašanje sem postavila že večkrat. Ne vem več, koga naj vprašam, kdo ima tu prav in kdo ne?

Prosim vas, da to stanje, ki smo ga skupaj uspešno preživeli, nadaljujemo. Ne vračajte nas nazaj, na stopnjo adolescentov. Verjamem, da jih imate že tako dovolj v obravnavi. Posvetite se njim. Za njih še obstaja rešitev, v kolikor smatrate, da je le abstinenca edina pravilna pot. Prosim vas, ne pozabite, da je to vzdrževalni program in ne program detoksikacije. V vašem programu nas je kar nekaj, ki z drogo, ob drogi, na drogi, …povsem dobro funkcioniramo, še posebej, ker nam pomagate. A prosim vas, pomagajte nam tako, da nam prisluhnete.

Sandra


30.4.2020

EDEN OD TISTIH MESECEV

Ravno v času CORONA virusa mi je NLB v enem mesecu pobrala 280 evrov.

Najprej so mi pobrali okoli 170 eur, ko sem 9. marca dobila MOL-ovih 190 evrov. V ponedeljek, ko je prispela socialna podpora, so mi pa še preostalo zablokirali. Gre za tisti osnovni limit v višini 300 evrov, ki ga dobi vsak, ki se redno zaposli. Še vedno ostajam dolžna banki nekih 150 evrov.

Brezposelna sem od 2012 ali 2013 in mi je ta minus ostal. V vseh teh letih so mi pobirali negativne obresti, pa sem šla večkrat vprašati, kaj naj s tem in je direktor sam zamahnil z roko in mi vsakič rekel: “Eh, to bomo že enkrat!” Zdaj mi pa to naredijo!!! Sploh nisem dojela, da sem dobila MOL-ovo, ker mi ni bilo čudno, da pač ni več denarja na kartici. Ob socialni podpori me je pa skoraj kap. Eden od bančnih uslužbencev mi je rekel, da so menda sklenili, da socialna podpora ne bo več nedotakljiva za izvršbe in ostale zadeve. Zdaj pa plačaj najemnino, položnice, potem bomo pa ob nabiranju regrata, da bomo imeli kaj za pojesti, fasali položnico namesto virusa.

Popizditis, no!!!

Partizanka Sandra


29.4.2020
CORONA NA KRATKO

Zdaj je kar naenkrat zdravje na prvem mestu. Se pravi, da do zdaj ni bilo. Jaz že od leta 2014 urejam zobe, a sem zaradi hepatitisa C vedno zadnja v vsaki vrsti. Da ne omenjam odnosa zdravnikov in zobozdravnikov.

Kaj pa vse ostale bolezni, ki se zdaj bohotijo pri vse bolj ubogem ljudstvu? Vse bolj se mi zdi, da je ta virus narejen za zmanjšanje populacije na svetu. To, da je pobegnil iz nekega laboratorija, se mi sploh ne zdi tako nemogoče. Novi virus najbolj prenašajo otroci in to ne da bi sploh oboleli. Tisti, ki zbolijo, tudi brez težav preživijo, če so zdravi. Če si star ali kronično bolan pa je v večini primerov smrtonosen.

Saj pravim, idealen dizajn.

Partizanka Sandra


9.4.2020

Učim  se  kvadratnih  oblik,

ki  dajejo red  v  življenju.

Učim  se  in  čudim se

tako  enostavnemu  spoznanju

o  pravokotnikih  in  kvadratih,

ostrih  oblikah

in  štirih  kotih,

ki  povezujejo  večino  stvari.

Jemljem  jih  v  roke

in  jih  občudujem.

Zlagam  jih

in  ugotavljam

smisel  ali  vsebino.

Razvrščam  pomembne  pojme

in  jih  lovim  v  celoto

v  trdne,  pravilne,  ravne

stene,

ki  me  obdajajo.

Vzorec  moje  deke, na  kateri  ležim

vzorec  črt  in  kvadratov

mi  je  domač,  topel  in  dišeč.

Spominja  me  vročih  rok

moje  matere

in  njenega  pralnega  praska.

Le  pepelnik  na  postelji  mi  je  tuj

spominja  me  na  zaklenjena  vrata

in  praznino,

ki  jo  uzrem  ob  osamljenem

ogorku,  ki  hoče  povedati,

da  je  SAM.

Sandra

Sandra


9.4.2020
OMAMA

V  NEGIBNEM  VALOVANJU

JO  VEDNO  ZNOVA  PRIČAKAM

IN  DOVOLIM,  DOVOLIM  JI

DA  VSTOPI  VAME

DA  ME  PREVZAME

DA  ME  POPLAVI

IN  ODNESE  S  SVOJIMI VALOVI…

BREZČASNA,  SPRAŠUJEM  PO  KAZALCIH,

KI  LOVIJO  ČAS.

Sandra


4.2.2020

BIBLIJSKE KOBILICE V AFRIKI, OGENJ BIBLIJSKIH RAZSEŽNOSTI V AVSTRALIJI IN PADEC VLADE V BIBLIJSKI SLOVENIJI

Vse odkar si je moja mati zlomila ramo, se je moje življenje močno spremenilo. Nimam časa niti za depresijo, jebemti! Pomivam posode, hodim v trgovino in to za vso družino, čistim živila, kuham, perem, spim oz. ne spim ob mami, prenašam fotra, …

Vse tisto, kar mi je bilo od nekdaj neljubo moram zdaj početi. Nihče me ne sili, da ne bo pomote, a mati je mati. Še posebej, če je mati skoraj nadčlovek, ki zmore vse to in še več, brez težav. In vendar to ni povsem res. Da je moja mati zmogla tako hudo garati in prenašati neumnosti vseh nas, ni ostalo brez posledic. Kje pa! Moja mati je, ravno zaradi vsega tega, hudo bolna. Pesti jo diabetes. Zdaj je ona na igli. Pesti jo visok krvni pritisk, kar tako, ne zato, ker bi se ji pritisk dvignil ob pogledu na kaj vznemirljivega. Srce ji popušča. Ledvice se upirajo. Vse to in še kaj.  A kljub vsemu temu je moja droga tisto, kar je še vedno največji problem naše velike družine. Nikomur ni nenavadno, da se je njun dom spremenil v lekarno s stopetdesetimi vrstami tablet. Vse to je povsem sprejemljivo. Tudi zbadanje trikrat na dan je za vse normalno. Še več, z očetom se skupaj vsedeta, si odmerita inzulin in se špontneta. Vse to je povsem normalno in zelo sprejemljivo.

Pa skušam načenjati debato o vsem skupaj in sprašujem, zakaj je moja droga tako prekleto nesprejemljiva, a ne pridemo skupaj. Raje odneham. Nato se spomnim odnosa zdravnikov in vseh ostalih v metadonskem centru in postanem tako prekleto besna.

Na enem od zadnjih sestankov mi je bilo namreč rečeno, da če se zavedam, da nam odvisnikom pol možganov ne dela!?! Prosim??? Ja, vse študije tako kažejo. Mi smo rahlo bebavi.

Toliko zaenkrat. Letim odmerjat inzulin.

Partizanka Sandra


28.10.2019

GLOBALNA ANKSIOZNOST

Se mi samo zdi, ali se dejansko soočamo z vso večjo stisko vse naokoli?!? Kogarkoli srečam in povprašam: “Kako si?” v odgovor dobim ali lažni: “Gre” ali protiodgovor: “Te res zanima?”. Veliko je skomiganja z rameni. Zdi se, da človek niti odgovoriti ne more. Le skomigne. Kje za vraga so srečni ljudje???

Vsi okoli mene tožijo o hudi stiski, tisti tako skeleči, do fizične bolečine boleči. Je bilo vedno tako, ali se je bolečina v ljudeh res povečala? Trpljenje ljudi narašča. Nezadovoljstva imamo na pretek. Nesporazumom ni videti konca.

Je vse to res, ali sem se le jaz znašla v nekem obdobju življenja, kjer se me takšna čustva bolj dotaknejo? Pa bi rada našla ljudi, ki se smejijo, se objamejo, zabavajo, res bi jih rada našla. Ne ni res. Zapiram se med štiri stene in se ne premaknem. Mogoče stopim do trgovine, a že tam me mine, da bi kakršnakoli srečanja še nadaljevala. Zaradi interneta in televizije imam občutek, kot da imam kontakte z ljudmi. V resnici jih nimam. Še obiskov se otepam. Le redke posameznike, ki jih smatram za prijatelje, spustim k sebi. Na obiske ne hodim. Utrujajo me. Pa tako rada sem hodila med ljudi. Loteva se me anksioznost. Že ob sami misli, da bi se kam odpravila, se začnem krčiti v sebi. Obrazne mišice mi začnejo trepetati. Občutek imam, da se vse to vidi iz letala. Sledi oblivanje. Ne, takšna ne morem ven. Vsa premočena, obupam. In obstanem. Obsedim. Ponovno prižgem televizor in se pokrijem z deko. Tega si ne smem dovoliti, pomislim, in vendar v meni ni več kančka energije za premik.

Jutri, da jutri. Jutri bom začela ponovno hoditi ven. Jutri se bom počutila bolje. Jutri bom odšla na sprehod. A ta jutri je bil že pol leta nazaj in bil je pred enim tednom in bil je včeraj in je danes. Potrebujem nekoga, ki bi me prijel za roko in me odvlekel na sprehod ob Ljubljanici. Prav zares ga potrebujem. In zavedam se, da me tu v stanovanju nihče ne bo našel.

Občudujem to veliko množico ljudi, ki se premika po poteh sveta. Tiste, ki čakajo na avtobus, vse te otroke, ki hodijo v šolo, vse prodajalke po trgovinah, obraze ki jih videvam na televiziji, … Občudujem to množico v gibanju in prvič v življenju si želim biti prav nič posebnega.

Partizanka Sandra


9.9.2019

KLIC OBUPANIH

Še nikoli se nisem bolj veselila jeseni, jesenske slane, v meglo ovitega mesta, dežja, vse krajših dni, odmiranja narave, listja škrlatno obarvanega tik pred ločitvijo, … Bolj domače mi bo. Vse poletje sem se počutila povsem neusklajeno s sončnimi dnevi in smehom razigranih otrok. V meni še vedno mogočna sivina. Pa tako sem zaupala poletju. Močno sem verjela, da me bo preporodilo, me pozdravilo. A ni bilo tako. Tako zelo si želim poletja v sebi, a videti je, da me čaka še ena huda zima. Obdana s težavami, katerim ni videti konca. Od tistih realnih do tistih, ki si jih povzročam sama. Ne znam spremeniti krogotoka, v katerem sem se znašla. Ne znam in ne zmorem. Zmanjkuje mi energije, ne najdem moči. Eno samo brezvoljno bivanje me je.

Koliko časa lahko človek zdrži v takšnem stanju? Zavedam se, da si s tem ogrožam lastno zdravje. Ogrožam samo sebe, a rešitve ne najdem. Vse mi je tako prekleto jasno, a čutenja v sebi ne zmorem spremeniti. Že obisk trgovine je postal naporen kot pohod na Triglav. Za vsako stvar, ki jo moram opraviti komaj zberem dovolj moči.

Hvaležna sem, da so v mojem življenju še vedno ljudje, ki me imajo radi in jim je mar zame. Zaradi njih se premikam, pa četudi bi najraje obstala. A dokler se ne bom začela premikati zaradi sebe, mi ne bo nikoli bolje. Nekako moram najti moč, da se potegnem ven iz te teme, če ne, bom za vedno ostala v njej. Pogoltnila me bo. In kaj se zgodi, ko te pogoltne tema? Menim, da nič dobrega.

Mnogo nas je, ki čutimo podobno. Srečujemo se, se spogledamo in v njih očeh vidimo svoje. Delimo enako žalost. Vmes se jih je kar nekaj izgubilo. Vzela jih je tema. Tisti, ki še tavamo in se spogledujemo, tisti ki s to žalostjo v očeh sključeno hodimo po sivih poteh, si ne znamo pomagati. Med seboj se razlikujemo le po tem, da se v nekaterih še iskri kanček upanja, v nekaterih niti tega ni več. Le pogled, ki kriči: “Komaj čakam, da se življenje konča!”

Veliko nas je. Ena velika armada zdravih in bolanih ljudi. Vojska trpljenja. Brez oborožitve, brez obrambe. Nevidni nahrbtniki polni gorja, vsak dan postajajo težji. Neuporabni posamezniki. Ko bi le znali podati si roke!

In jezim se na tiste, ki so poklicani za to, da nam pomagajo, a njih pomoči ni. Ne vem še natančno, kdo je obupal? Mi nad njimi ali oni nad nami? Ti, poklicani, ne bi smeli obupati. Zato bom to zimo poskusila storiti čim več, da sklenemo roke. Štejem se namreč med tiste, še z nekaj iskre v žalostnih očeh. In skušam se spomniti tistega klica, ki je nekoč živo gorel v meni. Priklicala ga bom, moram ga.

Partizanka Sandra


10.9.2019

ŠE ENO POLETJE

Tako kot večina, vseh nas v našem zmernem pasu, sem komaj čakala poletje. Prepričana sem bila, da me bo sonce na nek čudežen način potegnilo ven iz teme. Zgodilo se je ravno obratno. Opazovanje igrivega poletja me je ponovno pahnilo v temo. Vse me je spominjalo na to, kar sem nekoč imela in doživljala in se z vso bolečino zavedala, da se tisto stanje sreče ne bo več vrnilo.

Smrt je ultimativna ločitev. Dokončna. Vsi se slej kot prej srečamo z njo. In kadar je ta ločitev samomor ljube osebe, te vsa ta krivda in žalovanje razbijeta na atome. Vsak dan znova se sestavljaš. Že dihanje samo postane napor. Kaj šele vse ostalo, kar mora človek početi, da preživi?! Nikoli si nisem mislila, da bo moje dihanje tako boleče.

Jezi me, da se ne znam ali ne zmorem potegniti ven iz te hladne luknje, v kateri sem se znašla. Moja zbujanja so vedno enaka. Vsakič, ko odprem oči, si zaželim, da bi jih zaprla nazaj in spala. Samo spala bi. Ni mi do sprehodov, do druženja, ni mi do hrane, ni mi do ničesar.

Vseeno sem to poletje pomagala mnogim, katerim sem le lahko. To mi je dalo vsaj kanček tistega tako redkega občutka zadovoljstva. Zanašam se le še na čas. Upam, da bo sčasoma bolje, da se bom pobrala in zaživela. Sama ne vem več, kaj naj naredim. Trudim se spodbujati se, se držati pozitive a mi ne uspeva.

Naj čas naredi svoje.

Sandra


25.4.2019

PETROVA ZGODBA

Začetki neke odvisnosti

Petra sem spoznala v prijetnem lokalu, ki je bil takrat last mojega dolgoletnega dilerja, prijatelja in ljubimca. Parkiral je svoj črn Audi in ves lep vstopil. Ob pogledu nanj mi je vzelo sapo. Ujeta v njegov pogled, za vedno. Treščilo je vame kot val v skalo. V hipu sem pozabila na ljubimca, dilerja in prijatelja. Ljubezen. Tista prava. Zadela me je z vso silo. Ni bilo več droge, ki bi me bolj zadela.

Nobena črtica se ni mogla primerjati s tem občutkom, ki me je takrat zajel in odnesel. Peter je mogočno vstopil v moje življenje in ostal. Že v tistem času me je manjša zaljubljenost pripravila do tega, da sem se začela sama od sebe spuščati s heroina. Prvič v življenju sem si zaželela posloviti se od igel in zadevanja. In za kratek čas sem tudi se. Heroin je bil moja velika ljubezen, vse do tega srečanja tistega sončnega julijskega dne. Ljubezen v bitki z drugo ljubeznijo. Kako prekleto sem si želela zmage tiste prve ljubezni!  A bila sem ujeta v preprodajo. Vedela sem, da moram prekiniti ta krog. A to ni bilo enostavno. Moj edini vir prihodka za preživetje je bila preprodaja. V tem poslu sem bila presneto dobra. Z dilerjem sem imela čudovit odnos.

“Stranke” so me imele rade. Poštena in fer. Vse skupaj je teklo zelo utečeno. Nisem vedela, kako prekiniti ta krog. In vendar sem se trudila dalje. Uspelo mi je opustiti zadevanje z injekcijo za vedno. A preprodajati nisem znala nehati. Nakrizirana sem delala “peke” in “dilala”. Po enem tednu intenzivnega druženja s Petrom, sem mu povedala po resnici kdo sem in kaj počenjam.

Tudi sam se mi je predstavil. Povabil me je na praznovanje svojega tridesetega leta. Nisem mogla verjeti, da sem spoznala fanta, ki v življenju ni videl nikakršne droge. Zanj je bila to tabu tema. Dilerje pred steno in streljat. Jankije v tovarne delat. Sanjalo se mu ni, da je njegov najboljši prijatelj preprodajalec heroina in kokaina. Bil je šokiran, a zaljubljen. Pred mano je bil prelep fant z delovnimi navadami, z lastnim podjetjem in dragim avtom, katerega je kupil z legalnim denarjem. Neverjetno! Prvič sem videla uspešnega moškega, ki je s svojim trudom uspel.

Spomnim se, kako je moral ustaviti avto od razburjenja, ko sem mu povedala, kaj počnem. A ni odšel. Zanimala ga je vsaka stvar v zvezi z drogo. Neumorno me je spraševal o občutkih na heroinu. Iskreno sem mu odgovarjala. Heroin te reši neudobnega telesa. Počutiš se noro dobro.

Nisem mogla lagati in mu govoriti, da ni dobro, ker to enostavno ni res. Povedala sem mu: “Heroin ti da prekleto dober občutek. Zato te tudi odnese. Ta dober občutek te prime in ne spusti. Je kot orgazem ali topel objem. A ljubljenje s teboj mi prinaša večje zadovoljstvo.

“Najina ljubezen je lepša, zato te PROSIM, HEROINA IN KOKAINA NE PROBAJ NIKOLI!!!” Kot nora sem mu poskušala razložiti, da res ne sme niti enkrat poskusiti ne enega, ne drugega. Ni pomagalo. Svojim prijateljem, ki so pri meni nabavljali sem zažugala, da mu ne smejo dovoliti, da poskusi pa če bo še tako prosil. Ne, ni zaleglo. Radovednost je bila prevelika. Tako kot vsi, je mislil, da bo samo probal. In tudi je. Eno od mojih “strank” je prosil, da mu nabavi oboje in začelo se je obdobje Petrove odvisnosti. Za mojim hrbtom je poskusil in ni več opustil. Tako prekleto dobro je lagal, da nisem ničesar posumila, ničesar dojela. Najina skupna pot se je začela z mojim kriziranjem in njegovo odvisnostjo. Ko mi je po dobrih treh mesecih razkril svoje zadevanje in pokazal prebodene vene, sem bila natanko tako šokirana, kot je bil on takrat, ko sem mu povedala, kdo sem in s čim se ukvarjam.

Ugotovila sem, da je bil Peter moja najboljša stranka. Takrat sem prvič v življenju poslala k vragu mojega dilerja. A to Petra ni rešilo krize, pa tako močno sem upala, da mu še ne bo hudega.

Prva kriza ga je, tako kot vsakega, hudo presenetila, čeprav je vedel vse. Vse sem mu povedala. Vse je videl na lastne oči. Videl me je objemati školjko. Videl me je v krčih in joku in vendar je ubral to isto pot, kot jaz pred desetimi leti.

Takoj sem prekinila sodelovanje z mojim dilerjem. Nič več ni bilo heroina v predalu. Moj dragi je prvič ostal doma. Noge so se mu tresle. Tresla ga je mrzlica. Pretresel se je ves njegov svet. Od obupa sem norela in se spraševala: “Kako je to možno??? Kako mu je uspevalo prikrivati zadevanje? In to z iglo? Bovle!?! Heroin in Kokain. Sranje. Kokoš neumna!”

Peter ni zmogel. Še vedno vsa šibka od lastnega kriziranja sem letala za njim in ga dobivala z iglo v roki, v kleti, v kopalnici, v garaži,… Uspelo mi je le dopovedati, da je skrivanje pred mano nesmiselno. Tako se je začelo odkrito zadevanje s pogojem, da vsaj opusti igle. Prišel je nov diler in na mizi sem začela risati dolge črte heroina za oba.

Heroin je postal najin skupni prijatelj. Nikoli več mu nisva obrnila hrbta.

Se nadaljuje…

Sandra


18.4.2019

SPOMINI SO VSE IN EDINO KAR IMAM

Kot veličasten spomenik si v moje srce postavljen. Nadziraš moj krvotok, bitje srca, katerega sploh ne slišim več. Tako dolgo je bilo ob tvojem, da ga samega ne zaznam. Čutim le zakrčeno mišico. Nič več žuborenja ni po žilah, nobenih vzdihljajev in srečnega žvrgoljenja.

Kmalu bo dve leti, odkar te ni. Si res mislil, da mi bo bolje brez tebe na tem svetu? Kaj nisi čutil kako neizmerno te ljubim? Res nisi prepoznal nekaj edinstvenega v nama? S svojim življenjem si odnesel tudi moje. Ta žalost, ta bolečina ne pojenja.

Vsi dnevi so zliti v enega, prekleto dolgega. Ničesar si ne želim, ničesar ne čutim, le opazujem. Sebe in druge. Komajda se premaknem. Vse se mi zdi tako nepomembno. Vsak premik mi vzame ogromno energije. Gledam se v tem mirovanju. Sprašujem, kako dolgo bo trajalo to moje jalovo življenje. Čudim se, da sploh vstanem iz postelje, saj le v spanju najdem mir. In tako spim ure in ure. A tudi zaspati je  težko. Premetavam se v postelji, posedam po kavču, tapkam po telefonu, pritiskam tipke na daljincih. Obračam glavo proti ekranom in zdi se kot bi gledala televizijo in brskala po internetu, a ničesar ne vidim in ničesar ne izbrskam. Ne živim več, samo še ždim.

Opazujem, kako se utapljam v mrtvilu. In vem, da to ni dobro. Govorim si: “Premakni se, pojdi na sprehod, pojdi med ljudi, obiskuj starše, dokler so še tu, premakni se, žal ti bo.” Govorim si, a ne zaleže. Potrebujem pomoč, a nimam volje, da bi jo poiskala. Prekleto vseeno mi je. Bom ali ne bom. Vseeno mi je.

Vse kar čutim, čutim za nazaj. Moje življenje je minilo. Moral bi slediti konec, a ga ni. In tako budna pričakam zoro in želim si le zaspati in spati. Spati vse tja do nekega jutra, ko bi začutila vsaj malo žara v sebi. Da bi v teh očeh, ki jih zagledam v ogledalu, kadar se slučajno znajdem pred njim, ponovno uzrla iskro ali vsaj iskrico.

Opazujem tudi stvari okoli sebe in vse je povezano s teboj. Vsak predmet me odnese v nek preteklik. Tako natančno se spominjam vsega. Polna sem spominov. Vidim odtenek morja in vonj borovcev. Nato se že preselim na cesto, ki naju pelje v ravnice Prekmurja. Vidim sivino in slišim brisalce, ki brišejo dež z vetrobranske šipe. Vidim tebe in tvoje roke na volanu. Tako eleganten in miren si. Nato že slonim na oknu bežigrajskega bloka in te vidim, kako prihajaš domov. Vidim veje javora, breze in smrek.

Postala sem drug človek. Se spomniš zgovornega dekleta velikih oči in nje smeha? Tega ni več. Ni več besed. Oči so skrite pod zatečenimi vekami. Smeh je zamrl in pustil za sabo le stisnjene ustnice.

Res bi lahko kar umrla. Brez težav. Kajti to, kar živim, ni življenje. Počutim se kot lopov, ki krade zrak in prostor. Ko bi ga le lahko podarila. Nekdo bi ga z veseljem imel, medtem ko jaz ne vem, kaj naj z njim. Odveč mi je. Ničesar več ni za živeti. Vse sem doživela. Predvsem ljubezen. In brez ljubezni mi ni do življenja. Ne razumem, čemu sem še tu?

Postala sem varuh spominov.

Sandra


25.3.2019

SMRT

V sveža jutra mi ptičje žvrgolenje na okno prinaša nove in nove spomine. Dehteče se mi ponuja vonj še vlažnih trobentic in žafranov, tako kot nekoč nama obema. Spomin na jutro, obsijano s tvojim obrazom poleg mojega. Tvoje telo ob mojem. Tvoje dihanje, kot pomirjujoč pozdrav. Dobro jutro. Pomlad je letos rezka. Ob moji mali enojni postelji se zdi tista najina velika kot polje, dehteče sveže polje, na katerem sva brezskrbna ležala. En bolj ljubljen kot drugi. Srečna v predajanju igri ljubezni in življenja. Le kdo bi takrat pomislil, da je tudi smrt. Da tudi ona večno sedi nekje poleg in čaka, da prevzame igro. Tako neizrazita, brez karizme pompozno nastopi in zareže. Z enim samim zamahom vse spodnese. Le kdo bi jo opazil ob vsem tistem življenju, ki sva ga imela?!? Ne preostane mi nič drugega kot le to, da jo sprejmem, se z njo spoprijateljim in skušam razumeti. In vendar je ne maram. Ne maram je, tako kot ne maram brezizraznih ljudi. Težko jo gledam, tako grda se mi zdi. In vendar jo moram sprejeti. Močna je, vse premočna, da bi jo lahko odrinila. Opazujem jo, kako zamahuje, se giblje v moji neposredni bližini. Nikoli več je ne bom mogla spregledati. Vstopila je v moje življenje kot nadloga. Ne maram je in vendar jo moram sprejeti. Vsak dan znova me spomni nase. Spoštljivo jo pozdravim, saj do nje ne čutim drugega kot le strah. Niti kančka ljubezni ji ne morem podariti. A tako prekleto dobro jo poznam. Ne morem mimo nje, kot da je ni. Strašno se mora počutiti, da jo vsi tako odrivamo in bežimo pred njo. In vendar jo bom spoznavala dalje. Vsak dan si bova bolj in bolj domači. Zna biti, da jo bom tudi vzljubila.

Saj bo le smrt tista, ko me bo v največji bolečini, najhujšem trpljenju, v največjem strahu prijela za roko in me popeljala drugam.

Nje roke so čvrste. Ta ne popusti, nikoli. Ko prime, prime in drži.

Nikoli nikogar ne spusti. Nikoli ne razočara. Ljubezen lahko mine, sreča se opoteče, žalost se umakne radosti, le smrt nikoli ne pusti nikogar na cedilu. Nikomur ne obrne hrbta. Nikogar ne pozabi. In vendar jo je tako težko sprejeti.

Sandra


22.3.2019

Z(A)JEBANO ŽIVLJENJE?

Kdaj in kako je prišlo do tega? Je bila kriva ena sama odločitev ali je bil to niz napačnih? So bile res odločitve ali sem bila enostavno porinjena v neko čudno smer? Si usodo krojimo sami ali jo le krpamo?

In, ali je moje življenje res tako z(a)jebano?

Tako kot vedno, sem polna vprašanj, na katere nihče nima odgovora. Pravzaprav so to vprašanja, katere si, vsaj enkrat v življenju, zastavimo vsi. In ta vprašanja so težka. Nanje ne dobimo odgovora zlahka. Nekateri se sprašujemo vse življenje. A mnogo je tistih, ki so do odgovorov prišli brez spraševanja. Ti nam pišejo zakone, vodijo vlade ali se postavijo za vladarje. Oni vedo. Vse jim je jasno. Na svet so prišli z malho odgovorov na rami. Njih rama je močna in čeljust čvrsta. Tako je kot pravijo, da je. In kdo smo mi, tisti ki smo prijokali brez malhe, na ta svet?!?

Včasih, ko je noč pretemna, si zaželim take čeljusti in močnih ramen. Želja hitro mine, saj ta topli občutek solz na licu prija pa četudi še tako boli. Naj boli. Naj skeli. Naj peče. Kajti vem, da je to ljubezen. Da je nežnost in sočutje, ki je trdna čeljust skorajda ni sposobna čutiti. Moje misli letijo dlje, onkraj našega obzorja in tam vidim vsa trepetajoča srca. V trepetanju začutim dih vesolja. V trepetanju slutim povezanost. In vztrajam. Vsa trepetajoča, oblita s solzami, ukradenimi iz slanega morja, pustim viharnim vetrovom, da mi mršijo štrene življenja. Čutim, kako se mogočna ramena naslanjajo name in iščejo nežnost. Začutim močno čeljust, ki se drgne ob mojo, da bi se omehčala.

Tu sem, da najdem odgovore in ne bom se kar tako predala.

Sandra


20.3.2019

POMAGATI ODVISNIKOM

Kako pomagati odvisnikom v teh časih, ko se večina sveta sooča z raznimi resnimi težavami? S tem vprašanjem se mučim že kar nekaj časa.

A zadeva je pravzaprav precej enostavna. Po korakih.

Prvi korak je, da vsi skupaj dojamemo, da težave odvisnikov niso prav nič manjše od vseh ostalih. Zatorej, so pomembne. In čeprav jih je najlažje pomesti pod preprogo, to ni rešitev. Slej kot prej bo začelo izpod te preproge hudo smrdeti. Droge, njihova uporaba, predvsem zloraba, je stara kot planet Zemlja. Odnos do le-tega pa se s stoletji spreminja. Močno upam, da se premikamo v razumnejši jutri. Začeto vojno bo potrebno ustaviti. Tudi to vemo vsi, a boj se še kar bije.

Vmes padajo tudi povsem nedolžne žrtve. In to ni prav.

Vse skupaj bi lahko bilo tako zelo enostavno. Vsaj pri nas v Ljubljani. Pomoč se namreč že nudi. Imamo vse potrebne, uradno urejene in že utečene oblike pomoči. Le sodelovati ne znamo. Za sodelovanje je nujno potrebna komunikacija, zato srčno pozdravljam nedavno vabilo na pogovor s strani ljubljanskega metadonskega centra.

KONČNO!

Škoda je le v tem, da smo se, resnici na ljubo, zbrali le zato, ker se bliža pomlad in se želijo najti ustrezni prijemi za reševanje problematike glede zadrževanja v okolici centra mesta. S toplejšimi temperaturami bomo ponovno prilezli na plano, se prešteli in se med seboj družili. In to je precejšnja težava. Žal, resnično težko rešljiva.

Ljudje smo družabna bitja in odvisniki spadajo v to skupino, pa če vam je prav ali ne. Res je, odvisniki smo ljudje in smo družabni. Za povrh še izredno iznajdljivi. Medtem, ko se normalna populacija zbira in poseda v lokalih, se odvisniki posedemo na najbližjo klop ali stopnico, v bližini trgovine, seveda, saj nimamo denarja za gostilniške cene. Zaužijemo vse, kar se da zdrobiti, kaditi, popiti, pojesti, … Ne zaleže železna roka delavcev metadonskega centra, ne nadzor policije vseh vrst (modri policaji, tisti na kolesih, na konjih, v avtomobilih, v civile oblečeni kriminalisti, …). Kaj nam je storiti?

Podala bom precej enostaven predlog, vsaj meni se zdi enostaven. VARNA SOBA. Prostor z vrtom, kjer bi se odvisniki lahko družili. Okoli lahko postavite velik ZID. Ne bo nas motil. Da le imamo prostor, kjer lahko pozdravimo svoje znance, pokramljamo, kaj pokadimo, spijemo in se imamo fajn.

Aha, že slišim neodobravanja: “DALI JIM BOMO PROSTOR, DA SE IMAJO FAJN??? S kakšno pravico se imajo lahko fajn???” S pravico, ki je dana vsakemu živemu bitju, zatorej ne bodite tako nevoščljivi. Uživanje je na seznamu vsakega posameznika. Eni znajo uživati bolje kot drugi.

Razlikujemo se tudi po objektih ali subjektih našega užitka. Nekateri uživajo v nakupovanju. Drugi v hrani, tretji v seksu, četrti … v drogah, a vsi, skoraj vsi, v druženju.

Sestanek je bil dobra poteza. Izvedeli smo, da imamo odvisniki predstavnika. To je bila edina novost, ki sem jo slišala, a se je veselim. Zdaj je potrebno le korakati naprej.

Partizanka Sandra


6.3.2019

PETDESET KIL HEROINA, PROSIM

Začne se z milo prošnjo: “Dovolite mi, da uživam heroin, lepo prosim!”

Kdo ima pravico prepovedovati mi požeti njivo belega maka in si kuhati čaj, kaditi smolo ali jo predelati v heroin in ga snifati? Nikomur ne želim nič slabega. Vsi, ki me poznajo, vedo da sem srčen človek. Ena tistih oseb, ki je vedno pripravljena priskočiti na pomoč. Prisluhniti. Potolažiti. Iskrena do te mere, da mi že škodi.

Tisti, ki me poznajo, vedo, da sem polna sočutja. Pretirano občutljiva. Da ne razumem vojn, pohlepa, zlobe.

Takšna sem. In težko sem doumela, da se nekaterih stvari enostavno ne more izkoreniniti. Med njimi je tudi uživanje drog, takšnih in drugačnih. In vendar je vojna sprejemljivejša od uporabe heroina.

Heroin sem spoznala pri svojih dvajsetih letih. In moj svet je postal znosnejši. Prej zadržano, plaho in preobčutljivo dete se je prelevilo v odprto, zabavno in samozavestno dekle.

Začela sem se boriti za svoje ideale. Organizirala sem ne malo število mirovnih shodov, kulturnih dogodkov, okroglih miz, konvojev pomoči za vojna območja v naši bivši domovini, … V tej naši, novo nastajajoči deželi sem poskrbela za izobraževanje beguncev in dostojnejše bivanje.

Vodila sem prvo slovensko debatno skupino na svetovnem prvenstvu v debati. Povsod me je bilo dovolj. Odprto sem spregovorila o heroinu in odvisnosti. Skušala sem razložiti sodnikom, tožilcem, staršem, da droga ni nujno slaba, temveč včasih ravno nasprotno. Da pomaga, če le veš, kako. Predvsem pa, da uporaba maka oziroma morfija sploh ni neka neznanka v medicini.

Deklica, ki se je vse do tega usodnega srečanja s heroinom spraševala, čemu sploh živeti na tem krutem svetu med okrutnimi ljudmi, je zaživela. In to s polnimi pljuči. A le malokdo je vedel, da so ta pljuča polna heroina.

Moje nenehno spogledovanje s samomorom in izgubljenim upanjem se je s heroinom končalo. Jutra niso bila več tako siva in otožna. Življenje je postalo znosno. Moj obraz ni bil več upadel. Oči niso bile tako prekleto žalostne. Zaživela sem.

Za mojo skrivnost je vedel le malokdo. Vendar naju je pot okovana z načeli, principi in zakoni nekega lepega prvomajskega dne, leta 1900 in še nekaj, ločila. Bila sem ena tistih redkih, ki jih je prva kriza, prvo slovo od edine stvari, ki mi je dajala moč in zagon, skoraj umorila. Spominjam se neskončnega trpljenja, neznosnih bolečin in tiste znane trdovratne žalosti, ki me je že, odkar sem se zavedala same sebe, držala za vrat. Vedeli so, kako mi pomagati, a mi niso. Raje so me zaprli na zaprti oddelek Polja, naše vele-umobolnice, dvignili
rešetke postelje, da jim ni bilo treba me ves čas pobirati s tal, saj sem zaradi krčev, posledice odtegnitvenega sindroma, kar naprej padala z nje. Bruhanje so ustavili z debelo injekcijo Apaurina. Vedeli so, kako mi pomagati, a mi niso. Spominjam se debelo začudenih pogledov in v njih vprašanja: “Ja, kako je to mogoče?!? Saj gre samo za odtegnitveni sindrom!!! Pa ne da bo umrla?!?” In vendar sem pred njimi resnično umirala. Če mi ne bi po čudnih poteh našega gospoda uspelo spraviti v moje telo nekaj heroina in kasneje nek liter metadona, skritega v pomarančnem soku, verjetno ne bi preživela. Prvič v življenju sem padla v nezavest.

A zaradi zakonov sem morala lagati, skrivati, igrati. Mislili so, da sem krizo preživela kar tako, na suho. Nisem jim smela povedati, kako zelo se motijo. Želela sem jim pokazati, kaj skrivam v traku za lase. Jim povedati, da sem zaradi metadonskega soka spet na nogah. A nisem smela.

Sovražila sem se zaradi laganja in sprenevedanja. V meni je še bolj kot kadarkoli prej rasla potreba po resnici. Prepričana sem bila, da so ljudje dovolj pametni, da bodo sprevideli, kako nesmiselne vojne se gremo. “Samo vprašanje časa je, Sandra”, sem si govorila. Saj bodo doumeli. Par let. Samo še par let. A temu ni bilo tako. In videti je, da temu še dolgo ne bo tako. Raje se bomo sprenevedali naprej in v laboratorijih po svetu iskali tako imenovano “tabletko sreče” (happy pill). Čemu iščete nekaj, kar vam je pred nosom???

Od moje prve nasilne ločitve od Heroina mineva že tretje desetletje. S heroinom sva se srečevala kadarkoli sva se lahko. Vse dokler nisem bila tako zelo stisnjena v kot zakonov, členov, sodnikov ter njihovih priporniških in zaporniških sob, da sem se bila primorana sama posloviti.

Slovo je bilo mučno in boleče. Vsak dan znova sem hvaležna tej roži, da mi je podarila samozavest in voljo. Vendar dlje kot traja najina ločitev, bolj se ponovno utapljam v apatiji in bolečini. Najbolj me boli dejstvo, da natanko vem, kaj bi mi pomagalo, če bi mi le dovolili zaužiti moje zdravilo. Potrebujem ga. Pogrešam ga. Hrepenim po njemu.

Neumnost človeštva je brezmejna. Zakaj se mi odreka pravica do kvalitetnega življenja? Zakaj se mi ponuja kup nadomestkov? Kaj res ne vidite ironije v vsem tem?

Petdeset kil heroina ali, še bolje, morfija, in ozdravljena bo moja duša. Z mojo dušo bo ozdravljeno tudi moje telo. Postala bi aktiven in uporaben član družbe in ne bolnik, ki bo kmalu
izgubil boj.

Partizanka Sandra


19.2.2019

VSE SE PONAVLJA ALI NIČ SE NE SPREMINJA

To sem pisala , ko so se bližala moja štirideseta. Zdaj se bližam petdesetim in tekst je še vedno prekleto aktualen.

Tudi mene se je lotila apatija, stres, niz težav, predvsem finančnih. Pri svojih štiridesetih se počutim tako staro, utrujeno, brezizhodno… Namreč, prvič odkar sem zaposlena, nisem dobila plače. Nekatere položnice so še od lanskega avgusta. Tolažim se z resničnimi dejstvi, da je nekaterim se mnogo huje. Sram me je, da se tolažim s tem, a mi, žal, pomaga, da ne zapadem v totalno depresijo.
In, kako sem se znašla v taki situaciji? Sčasoma, postopoma, je naše malo družinsko podjetje, ki nam je pomagalo preživeti vse do zdaj, knjižilo vse več neplačanih računov, medtem je DDV, ki smo ga bili dolžni poravnati, ostajal isti ali pa se je celo povečeval. Krpali in štukali smo kakor smo znali, a to ne gre v nedogled. Vedeli smo, da če nam dolžniki kmalu ne poplačajo vsaj nekaj tistega, kar so nam dolžni, da bo situacija postala resna, prekleto resna in boleča.
Res ne gre, ne moreš kar naprej plačevati davka za storitev za katero sploh nisi bil plačan. Ko, nimaš več od kje vzeti, ko vidiš, kako si tudi ti, da bi se izkopal iz težav, dolžan bankam in svojim upnikom, postane hudo. Slej kot prej si pred prepadom. Zdaj smo dejansko tu, pred prepadom. Komaj se držimo za rob in samo vprašanje časa je, kdaj nam bo pošlo moči in bomo zgrmeli v ta grozeči prepad ,v katerega so pred nami zgrmeli že mnogi. In strah me je. Na smrt strah. Tu ne gre le zame, gre za mojo bolno mati, ki je zbolela ravno zaradi izčrpanosti – srce enostavno zmore, kar zmore, če mu naložimo preveč, bo začel pešati. Potem gre tu za mojega očeta, gre za mojih pet mladoletnih nečakinj in nečakov. Gre za kar tri družine in ponavljam: “STRAH ME JE!!!” Prekleto strah. Najraje bi kričala od obupa, a kaj ko vem, da to ne bo prav nič pomagalo.
Ob strahu se me loteva tudi jeza. Moja vedno poštena mati, je vedno pošteno delala. Držala se je pravil, ko se jih skoraj nihče več ni držal. Vse življenje naju je z bratom učila, kako je treba biti dober in pošten. In zdaj je pošteno “nasankala”. In z njo tudi vsi mi. In ne morem si pomagati, da se ne bi ob vsem, kar se nam dogaja, spraševala, kaj je več vredno – to, da lahko vsakemu ponosno pogledamo v obraz ali finančna varnost? Iskreno, odgovora nimam. Nič več mi ni  jasno. Vse skupaj postaja vse bolj sivo, lahko bi rekla kar črno. Edino, kar še zagotovo vem, je to, da me je strah.

Partizanka Sandra


12.2.2019

PREJ BEOGRAD, ZDAJ BRUSELJ

Slovenci smo se jezili na Beograd in na njegovo politično in gospodarsko moč. Menda je bilo potrebno za vsako stvar najprej vprašati Beograd in šele, ko je Beograd zadevo potrdil, se je bilo možno premakniti naprej. Zoprna reč, če je bilo temu res tako. Sama menim, da ni bilo vse tako zelo togo. Spominjam se, da smo delovali po sistemu socialnega samoupravljanja. Začelo se je na lokalni ravni, t.j. krajevni skupnosti. V krajevni skupnosti smo se med seboj dobro poznali in temu primerno smo znali izglasovati pravilnega človeka, ki nas je nato zastopal na občinski ravni. Z občinske ravni so se predlogi in težave predale naprej na republiško raven, od tam pa na državno. Da, res je, imeli so ogromno sestankov, kar se je funkcionarjem venomer očitalo. Pa si poglejmo današnji sistem. Vsake štiri leta na voliščih volimo ljudi, ki jih sploh ne poznamo, kaj šele, da bi kdo lahko z gospodi na listah spregovoril besedo ali dve. Pravzaprav gospoda v parlamentu, ki jih izvolimo mi sami, ne počnejo čisto nič drugega, kot to, da sestankujejo od jutra do večera. In za to so celo zelo, zelo dobro plačani. Je še kdo kje, ki bi politikom iz bivše Jugoslavije rekel, da je vse kar so počeli, samo sestankovali??? V nabiralnike dobivamo programe različnih strank ter imena ljudi, ki to stranko predstavljajo. Kot sem že rekla, večino ljudi ne poznamo.


Njihovi programi pa so preprostemu človeku popolnoma nerazumljivi. Vse polno tujk, prispodob, da ne govorim, da je materiala za branje toliko, da bi povprečno izobražen človek le s težavo prebral vse. In če bi mu že uspelo prebrati program neke stranke, menim, da bi bolj malo razumel.


Da ne omenjam, da med nami vlada popolna apatija, da nihče nikomur ne verjame, a do tega ni prišlo kar tako, nikakor ne. Politikom ne verjamemo, ker smo jih že tolikokrat dobili na laži, dobili smo jih pri kraji, dobili smo jih pri spletkarjenju… Zato, razumljivo, apatija in nezaupanje. Seveda se še najdejo fanatični noji, ki kljub očitnim dokazom, da je ta in oni politik resnično lagal, kradel, se ukvarjal s kriminalom ipd. še vedno tiščijo glave v pesek.

Najbolj neverjetne so se mi zdele letošnje volitve. Izvolili smo Zorana Jankoviča. In če se kdo sprašuje, zakaj, je odgovor tak – Zoran Jankovič je dokazal, da je dober gospodarstvenik. Veliko pove tudi dejstvo, da je pod njegovim vodstvom Mercator rastel. Še bolj zgovorno pa se mi zdi dejstvo, da so ga imeli delavci radi. Izkazal se je tudi kot župan. Že dolgo se v Ljubljani ni toliko gradilo, kot za časa njegovega delovanja. Pokončno je prenašal šikaniranja novinarjev, ki so dobesedno tekmovali, kdo bo napisal kaj bolj grdega o njem in njegovi družini. Ko je družina Jankovič doživela tragedijo, ki bi zlomila še tako močnega človeka, je še vedno stal pokončno in se boril za svoje ideale. O tej tragediji ni bilo napisane niti ene same besede. Tudi jaz ne bom pisala o tem. Naj vsaj ena stvar, še posebej tako boleča, ostane skrivnost. Povem naj samo to, da se s tem vsa družina Jankovič sooča iz dneva v dan.


Malo sem zašla s poti. Da, izvolili smo Zorana Jankoviča. Nakar so mu “kolegi” obrnili hrbet, požrli obljube in se priklonili njegovemu nasprotniku. Jankovič je ostal pokončen. Slovenija pa je dobila Janšo. Dobili smo tisto, kar nismo izvolili. V tem trenutku me sploh ne zanimajo pravila in ustava in ta ali oni parlamentarni sistem. Vem le, da so ljudje v večini svoj glas zaupali Jankoviču, dobili pa smo njegovega največjega nasprotnika za premierja. To je skregano z vso logiko.

Ponovno sem se oddaljila od teme, ki sem jo začela pisati in to je primerjava med Beogradom in Brusljem. Spominjam se, da so Jugoslaviji očitali industrializacijo. Ko pogledate, še dandanes, tovarne v vseh večjih mestih Amerike, vidite da je bila naša tovarna, katerakoli že, mnogo manjša od katerekoli njihove. Ob odcepitvi je prišlo do epidemije zapiranja tovarn. Beseda “delavec” je postala skoraj žaljivka. Vsi smo hoteli biti le še trgovci, profesorji, pisarniški delavci,… In kaj smo mislili, da bomo lahko prodajali, če smo zaprli vse tovarne, ki so nekaj, karkoli že, proizvajale. Naše tovarne so bile označene kot naravi škodljive. Amerika pa spretno skriva industrializirana okolja, kjer ljudje masovno umirajo ravno zaradi strupov, ki jih le-te tovarne spuščajo v okolje. Naša industrija ni bila nikoli tako strupena in nevarna, kot je skoraj sleherna v Ameriki. A o tem se ne govori. Ne piše. Novinarji, ki se spustijo v boj s tovarnami, so kaj kmalu utišani. Če jih ne morejo podkupiti z denarjem, se jih da vedno utišati z grožnjami. To je Amerika. Danes je Amerika vse bolj prisotna tudi pri nas. Nič več ni sveto. Na oltar smo postavili bankovec. Bruselj, kot novi “vodja” naše male osamosvojene deželice je od nas zahteval kup sprememb. Iz socialno naravnane države, ki naj bi sčasoma vodila v deželo blagostanja, so nam pod krinko svobode govora podtaknili tisto, kar smo leta upravičeno prezirali in temu se reče “gnili kapitalizem”. Zdaj ga imamo. Kapitalizem je uničil vso našo infrastrukturo. Najprej so šle po gobe tovarne. Prodane duše so vse, kar je bilo v naši državi dobrega, uničile, razprodale in si s krajo napolnile žepe. Nato so na vrsto prišli kmetje, ki nikakor niso mogli slediti in izpolnjevati zahtev Bruslja po npr. ravnih kumaricah. Tako tudi našega kmetijstva skorajda ni več.

Kot sem že zapisala, vsi so želeli le prodajati. A če hočeš kaj prodati, moraš tudi kaj proizvesti. In ker so naše tovarne pokradli in jih spravili na kolena, so se izdelki začeli uvažati. In kje smo zdaj? Jaz pravim, tam kjer niti muh ni več, da bi jih hudič pojedel. Govorilo se je, da smo se klanjali Beogradu, a če me spomin ne vara, smo takrat živeli prekleto dobro. Zdaj se klanjamo Bruslju in naše življenje postaja vse bolj ubogo.

 

Partizanka Sandra


7.1.2019

Zaželim si veliko polje belega maka

Ko luna zakriči nad mano

me zasuje voda

in začne se utapljanje.

Ko sonce zagrmi

me zajame požar

in začne se gorenje.

Rešujem poplavo

gasim požar.

Medtem name zgrmi plaz zvezd

iz vseh vulkanov sveta se zliva lava

in moj svet se strese

z močjo stotih richtarjev.

Lomijo se moje kosti

in vse to tako prekleto boli.

Zaželim si veliko polje belega maka…

Sandra


7.11.2018

“ŠTA ČU JA, AKO SVI VI OSTARITE?”

ĐORĐE Balašević

Zadnje čase se sprašujem, kaj bo z menoj čez pet, deset let? Marsikdo bi mi rekel, da ni nobenega zagotovila, kdaj bo kdo umrl ali pristal na ulici in umrl. Kmalu zatem, seveda.

Klošar je danes tako sprejemljiva beseda, kot že dolgo ni bila. Brezdomec. Star. Bolan. Brez delovnega staža, ker ga ni bilo mogoče imeti. Ok, nekaterim je uspelo. Naj torej tudi jaz z brezsmrtnim izrazom na obrazu hodim mimo pretepajočih se huliganov ali goreče se stavbe, ležeče ženske na avtocesti, in vse to sprejemam kot nekako: “Jebi ga, najjači prežive!”?

Živela Šparta (pravilno Sparta). Ali Špar? Saj ne vem več, kaj je bila zgodovina in kaj je bilo dejansko res?!? Vem le to, kar že vsi vemo, da nič ne vem, a tako radi se delamo, da vemo več od kogarkoli. Tekmovalnost nima meja. Zdi se mi, kot da živim na nekem drugem planetu, kjer so me učili, da je prijaznost lepa čednost in ne nečimrnost. Al` pa dvigneš roke in se predaš.

Ne boste verjeli, a jaz sem se menda predala že zdavnaj. Od zdaj ne velja več, da je starost modrost, temveč da je “za v Hospic”, če imajo prostor. Če ne, umreš na ulici. Tega je v Ljubjani veliko, ali vsaj preveč. Tako simpatična državica si ne bi smela dovoliti tolikšnega nesočutja. Ne bi smela omejevati sosedu, da naj pomaga svojemu sosedu. A naša deželica počne ravno to. Celo zažuga sosedoma, da če si bosta pomagala, bosta oba plačala kazen državi, ker nista prijavila, da sta delala oz. pomagala en drugemu. Saj vsi poznate ta veleumni zakon izpod oblasti nekih gospodov? Tega so dobro zreklamirali. In ta zakon velja še danes. Z zakonom je prepovedano pomagati sočloveku. Kdo so ti ljudje in zakaj jih poslušamo? Zakaj si dovolimo, da nam jemljejo tisto, kar naj bi nam bilo po vseh sociloških bukvah in bioloških knjigah dano ob rojstvu? A vsa stvar je tudi v tem, kaj kdo dobi. Ali kako s tem upravlja! Da je spoštovati starejše in skrbeti za njih privilegij in čast. To je obraz človeka, ki se sooča s svojo minljivostjo. In za to je potreben pogum ali čisto neznanje. Vse več je teh zadnjih, se zdi. Stanje na ljubljanskih ulicah je v mrzlih zimah grdo. Ob meglenih jutrih še grše. Tega ne vidimo. Seveda, saj je v megli. Kaj pa, ko vas sreča na ulici sredi sončnega parka? Ga pogledamo v oči? Ne. Saj je težko videti. Dandanes naj bi bili vsi Holivudski igralci. Nekateri res so. Pa smo že pri selekciji. Do katere meje je sprejemljiva za človeštvo, človeka?

Je sprejemljivo, da je moja prijateljica umrla v Hospicu zaradi posledic raka in zato, ker je kadila in kdaj kaj spila ter vzela tableto ali dve? Medtem ko je njen oče, eden od kirurgov v neki drugi bolnišnici naše deželice. Vse se ve. Tudi take grdobije. A nekatere se kar pozabijo. Npr. tista s posiljevanjem psov in transgalaktičnih potovanj, medtem ko mi , ki kadimo, kaj spijemo in kaj zaužijemo, postanemo čudežen fenomen, kateremu je treba vse to prepovedati. Zakaj? Ti si kreten. Jaz sem kreten. Gremo tehtat, kdo več škode naredi! Pa je tu tekmovalnost. In v tekmi za prvo mesto po številu samomorov, se mi zdi, smo premagali Čehe. To je podatek EU izpred parih let. Res smo sočutni in polni poguma. Zakaj je pri nas toliko samomorov in smrti iz obupa ali pomanjkanja oskrbe?

Res so vsepovsod parole, da naj bi bila zdravstvena pomoč dostopna za vsakogar. A temu ni tako. Nekateri postajajo brezobzirni, drugi pa prestrašeni za lastno preživetje. Na kaj me že spominja tako stanje neke dežele? Fevdalizem? Skoraj sem zadela. Sama spadam med tiste nesrečnike, ki jih je strah ali so se pač predali. Kaj pa naj? Prodam ledvico? Saj ni strahu, če jo bo kdo potreboval, jo bo že prišel vzeti za pravi denar. Fuj ali jej!?! Moje, tako ali tako, menda nihče noče. Jaz bi vzela tudi okuženo za še en dan življenja, če bi mi bilo toliko do življenja. Tisti, ki ti ledvico ukrade na cesti, mora biti res že zelo v p…! S tem naj se sprijaznim??? S takim razmišljanjem? Ali naj začnem okoli ponovno lepiti letake o navadnem bontonu? A kaj, ko so mi ga pohodili ravno ti, ki so ga lepili na svoja vrata. Ali veste, da obstaja knjiga o bontonu? Ne ena. Več njih. Vsaj bonton bi lahko upoštevali in bi bilo že nekoliko lažje za marsikoga.

Partizanka Sandra


17.10.2018

KOMENTAR NA ČLANEK V NET ČASOPISU KLIP

Tudi sama sem spustila solzo zaradi stiske grdo ogoljufane matere, a solza ni bila obarvana le z žalostjo. Ne, v tej solzi se je našla tudi jeza. Namreč, tudi sama sem v težki življenjski situaciji, kjer se moram obračati na mnoga društva za pomoč. Znašla sem se v krogu prosjačenja, izpolnjevanja vlog, fotokopiranja potrdil, tekanja od vrat do vrat, da ne bi pristala lačna na cesti. In društev je pri nas v Sloveniji ogromno. Le-ta naj bi “krpala” tam, kjer država odpove ali menda ne zmore. Vsaj tako naj bi bilo. A vse bolj se mi dozdeva, da so društva, mnogokrat, kar sama sebi namen. Še huje, društvo kot fasada za goljufanje.
Registriraš društvo, pridobiš si poceni prostore, še cenejšo delovno silo, poskrbiš za sebe in podpredsednika. Zaposliš še sestrično in nečaka za solidno plačo in se začneš poigravati z ljudmi pod krinko dobrotnika. Nihče ti nič ne more. Vse je legalno. Denar priteka, saj ljudje sploh niso tako slabi, radi pomagajo. Kaj je lepšega, kot donacija dobro stoječih podjetnikov, ki si jo lahko upoštevajo pri dohodnini. Še dobro se počutijo ob tem, saj so si zmanjšali davek in denar podarili, da bi nekdo v njihovem imenu nekomu pomagal. Vse bi bilo krasno, če se ne bi tudi tu razpasla ta grda človeška lastnost, ki jo imenujemo lakomnost ali pohlep. Tako se legalen denar, pošten ali nepošten, a če drugega ne, vsaj dan iz srca in za dobro stvar, spremeni v prijetne pisarnice s klimo, v službene avtomobile spet s klimo (roko na srce, a kateri avto pa danes še nima klime?! Le tisti, ki ga ne moreš imeti.), v plače nekih dveh ali desetih ljudi, že zgoraj naštetih sestričen in nečakov. Tako za pomoč tistim, zaradi katerih je društvo sploh nastalo, ne ostane veliko, če sploh kaj. Odvisno od društva, organizacije ali zveze. Nadzora skorajda ni. Če se že zgodi, da pride na dan kakšna grda resnica, se pa tako ali tako ne da nič storiti, kaj šele popraviti krivico. Bil si legalno ogoljufan. Ob tem, kako zelo boli, ko dobiš upanje in ti še tega poteptajo se lahko le še zjokaš in jokaš. Upanje je res kruh nesrečnikov.
Najlažje je goljufati najrevnejše in še nesrečne povrhu. Ta ne bo imel denarja za odvetnika, niti živcev za boj. Umaknil se bo in krpal svojo plahto življenja naprej. Brez velikega pompa bo vse hitro pozabljeno. Žalostno, a resnično.
Nujno potrebno bi bilo dobro pretresti društveno filantropijo v naši prelepi deželi, nato po pameti ločiti gnila jabolka od dobrih. In s tem res začeti, ali nadaljevati, pomagati ljudem v stiski. Nikoli ne veš, kdaj se boš tudi ti sam znašel v brezizhodnem položaju in takrat bi bilo tako dobro vedeti in občutiti, da dobrota ni umrla. V končni fazi gre za ljudi, za vse nas. Nihče ni otok sam zase, vsaj ne za dolgo časa. Tu bi moral poseči državni aparat. Tu bi morala država upravičiti pobiranje davkov. A to bi morala narediti že v zdravstvu, šolstvu in sociali, a ji zaenkrat ne uspeva najbolje. To so področja, kjer se najbolj odraža, koliko je država usmerjena v blagostanje svojih državljanov. Zdi se, da to ni več pomembno. Naša država postaja represivna. Kot bi izgubili kompas in tavamo v temi. Nesrečen človek skoraj lažje razume volčje oči, kot človeške. Ne bi smelo biti tako. Človeški pogled je lahko tako zelo lep.
Pozabili smo na prvotni pomen človeštva, družbe, države, društva. In ta je, biti človeku človek in ne volk.

Sandra


27.8.2018

VSE NAJBOLJŠE, LJUBEZEN MOJA

DANES BI TE LAHKO POLJUBILA IN TI ČESTITALA ZA TVOJ 49.ti ROJSTNI DAN! PETER. Vendar te ni. Umrl si. Vzel si si življenje. Tako temu pravimo, tu na Zemlji. In videla sem tvoje mrtvo telo. Spominjam se, kako mi je glas tvojega telesa v joku rekel: ” Lahko noč, Sandra, lahko noč, srce moje!”. Zaspala sem, tudi jaz, vsa v solzah. Čez slabe tri ure sem se zbudila in ni te bilo več v sobi. Vstala sem, da bi te našla. Zagledala sem tvoje pismo na mizi. V tistem trenutku še nisem vedela, da je poslovilno. Berem in ne želim verjeti, kaj berem. Vzamem mobitel v roke. Moram te poklicati, a v imeniku ni tvoje številke. Ne morem se je spomniti, ker mi je neznana, saj si pred kratkim zamenjal telefonsko številko. Ja, v pismu, katerega še kar ne morem sprejeti kot poslovilno, si napisal, da si mi izbrisal telefonske številke oseb, ki jih ne bom več potrebovala. Sredi noči kličem prijatelja, za katerega vem, da ima tvojo telefonsko in celo upam, da si mogoče pri njemu. Ni te. Pokličem te. Nedosegljiv. Okamenim. Pokličem 112, 113. Skušam biti mirna. Zdaj se sprašujem, če si bil v tistem času še živ? Ne vem zakaj, se to sprašujem, a se.

Policist mi pravi, da naj jih počakam. Čakam, a najraje bi stekla na ulice, da bi te našla. Vem, da si v stiski. Vem, da si že poskušal narediti samomor. Ne enkrat. Enkrat te je rešil prijatelj. Enkrat sem te jaz. Sama sem še vedno v stanju neke otrplosti zaradi smrti Tomaža. Tomaž je umrl le dobra dva meseca prej. Tebe sem po petnajstih letih zapustila. Nisva več skupaj že tretje leto. Propadal si pred mojimi očmi. Težko sem te gledala. Moja dolgoletna prosjačenja niso zalegla. Ne vem kolikokrat že sem spakirala, da bi odšla, a nisem. Ljubila sem te, kreten!!!

Pravijo, da ti tuja ljubezen ne more pomagati. Ne vem. Nisem povsem prepričana. Ljubezen je najboljše zdravilo. Zakaj sem te potem vseeno pustila, za vraga??? Nisem več zmogla. Nisem zmogla. Kako bedast izgovor. S tem sem rekla, da sem reva, šleva. Pustila sem te na cedilu. Ali si ti mene pustil na cedilu?

Vse si “zafural”. Prosila sem te le, da se ne odaljuj od mene. Rotila sem te: “Dovoli mi, da te ljubim! Dovoli, da ti pomagam! Ne laži mi! Ne kradi mi! Povej mi, kaj se dogaja s tabo, prosim te, Peter, prosim te!” Nič. Nobenega odziva. Ko sem nazadnje pakirala, si deloval popolnoma hladno. Ko sem iskala stanovanje in se vse bolj družila s Tomažem, tudi ni bilo odziva, razen tega, da naj se odselim v roku enega meseca. Še to si mi sporočil, kar prek očetovega odvetnika. Ta človek, ki sem ga po njegovi želji ves čas klicala “oče”, je pa tako ali tako že zdavnaj povedal, kaj si misli o čefurski zapornici, ki je “jedla drogo” in je to, da odidem, komaj čakal. Tvojo mamo in tvojega očeta je samo to – sovraštvo do mene in vtikanje nosu tja, kamor ne spada – držalo skupaj. O tem sva se odkrito pogovarjala, Peter. Velikokrat si mi govoril, kako neljubljenega se počutiš. Tvoje besede:”Kaj bi dal, da bi imel takšne starše, kot so tvoji!” Spraševala sem se, če si tako dolgo z menoj le zaradi mojih staršev, ki sta te vzljubila in ti njiju? Vendar ne, ne in ne. Dokazal si mi svojo ljubezen. Velikokrat. A da boš podlegel sovražnemu vplivu tvojih, si nisem mislila. Pa tudi to ni celotna zgodba. Vem, da se ti je svet večkrat zamajal. Izguba ženske, s katero si mislil ustvariti družino. Izguba svojega podjetja, kjer si pustil nemalo krvi, polomljenih kosti in znoja. Težaško delo in izdaja partnerja. Večni pritisk s strani tvojih staršev in na pol nore pol-sestre.

Navlečen. Kaj za vraga ti je bilo, da si se odločil probati nekaj o čemer sem ti vse povedala, razložila, … orisala, narisala? Videl si me krizirati!!! Vedel si veliko več kot jaz, ko sem se jaz odločila “samo probati”. In to si naredil mimo mene. Zadnja sem izvedela. In oprostila. Prav tako, moji starši. Tvoji? “Ja, vidiš, vidiš, vedeli smo da ti bo podtaknila drogo!” O, bog!!! Nič nista vedela o tebi. Nista te poznala. Niti potrudila se nista, da bi te. In vem, Peter, vem, kako zelo te je to bolelo!

Ko sem doživela in preživela še pristanek na Urgenci, sem odšla. Zbil si me! Prvič v vseh teh letih! A takrat sem nekako upala, da se boš končno odprl, da se bova pobrala. Vsi so mi govorili, da sem nora, a zakaj bi me tako hudo zbil, če naj bi ti bilo tako prekleto vseeno? Poznala sem te bolje od vseh, a ti si ostajal vztrajno hladen, odjebavajoč.

Ko sem podpisala pogodbo o najemu svojega novega stanovanja, sem mislila, da me bo od hudega pobralo. Ja, takrat sem na lastni koži ugotovila kaj je to “panic attack”. Sanjalo se mi ni, da me čaka še veliko, veliko hudega. Nenavadno se je tako ozirati nazaj, a z vsem tem se moram soočiti in spopasti, če hočem naprej. In v vsej tej zgodbi se je znašel še Tomaž. Zdaj vem, kako ti je bilo gledati me srečno z drugim. Peter, verjemi da me je kljub sveži zaljubljenosti jebeno bolelo, ko sem te videla jokati, moledovati, propadati, se truditi. Metelkova center, Dr. Kastelic in njegov detox, prodaja stanovanja, samomori, ločitev tvojih dveh pri osemdesetih, živeti malo z mamo, malo z očetom, smrt mame, Tomaževa smrt, neuspeh pri Kastelicu, brez avta, brez službe, brez socialne, brez mene, …

In ni te bilo več v telesu, ko sem te naslednjič zagledala. Pa tako lepo soboto sva imela za sabo. Dolgo se nisva videla. Nasmejala sva se. Spodbujala en drugega. V Nedeljo pa … Sunday bloody Sunday … Laži, Flormidali, Heroin, … Samomor.

A bil si ABC (ABeCeda) moje ljubezni. To tudi ostajaš. V mobitelu sem te imela pod tem nazivom: ABC moje ljubezni, dolgih 15 let. Ob tebi sem se naučila vsega o ljubezni, tudi tega, da se je ne da nikoli naučiti.

Naučil si me postaviti na laž moje sto procentne resnice, kot na primer spoznanje, da napad panike ni le golo sprenevedanje, temveč da res obstaja. Ravnokar, že ničkolikokrat, prihajam k sebi od poblaznelega butanja srca in paničnega hlastanja za zrakom. Naučil si me obžalovanja, pa sem bila tako prepričana vase, da v mojem življenju ni ničesar za obžalovati.

In vendar obžalujem. Kar naenkrat je toliko tega, kar obžalujem. Žal mi je, da ti nisem izrekla DA. S teboj je bila ljubezen tako zelo resnična. Resnično trdna. Trdnost najine ljubezni je ustvarjala nežen pristan za oba. V tem pristanu sva bila lahko najbolj razigrana, prismuknjena ali divje strastna. Ustvarila sva si najbolj lažnivo varnost, katero sva noro oboževala. S teboj je bilo vedno vse najbolj preprosto in z menoj najbolj zapleteno. Ljubila sva se. A še danes nimava odgovora na najino vprašanje, kdo je bolj ljubil, jaz ali ti? V vseh teh čudovitih letih najinega skupnega popotovanja skozi prostor in čas sva se naučila zreti en drugemu v najlepše oči. V teh očeh sva našla vso globino edinstvene ljubezni. Ta ljubezen je bila tako popolna. Ob tej popolnosti sva obnemela in poslušala glasbo tisočerih violin. Najine tople oči so z žarom prižgale vse sveče tega sveta. Najina ljubezen je dišala kot vosek vseh tistih dišečih. Naučila sva se ljubiti tako kot se nikoli nihče ni in se nikoli ne bo. Naučila sva se predajati do blažene onemoglosti. Zdaj veva kako je nekomu biti sorodna duša. Do popolnosti. Naučila sva se stalnice spreminjanja in večnega minevanja. Oba veva kaj pomeni ljubiti. Goreti in izgoreti kot dve vžigalici, ki sta deklici iz pravljice padli iz hladnih rok. To je najina najljubša pravljica. Pravljica vseh pravljic. Zato zdaj razumeva vse zgodbe in povesti, vsak stavek, ki je bil kdaj zapisan ali še bo. Nobena beseda nama ni več tuja, noben pomen nerazumljen.

Vse to pišem s hudo izčrpanim telesom, telesom polnim boleče bolezni. Zdaj vem zakaj je moje telo postalo tako zelo neprijetno za bivanje. Zato, da bi moje lahko razumelo tvoje. Oba sva se naučila, da nikoli nisva ločena, da nikoli ne bova sama. Večno sva skupaj. In smrt, smrt je le en način obstajanja. V tem obstajanju nisva izgubljena. Večno te poljubljam, kajti najin poljub traja in traja.

Edina razlika med rojstvom in smrtjo je v tem, da pri rojstvu jokamo tisti, ki pridemo na ta svet. Pri smrti jokamo tisti, ki ostanemo. Smrt in rojstvo sta zagotovo največji prelomnici bivanja. Za kakšni prelomnici gre oz. čemu se rojevanje in umiranje sploh dogaja je izgleda brez pomena? Vsak ima svoj pogled, svoje verovanje. In moje verovanje je, da te kode ne bomo nikoli razbili.

Uspelo mi je poljubiti te. Pravzaprav sem dojela, da so najine ustnice za vedno v poljubu. Večno te poljubljam, kajti najin poljub traja in traja. Tako. Uspelo mi je poljubiti te, ljubezen moja. Vse najboljše za katerikoli dan že, dan rojstva ali smrti.

Sandra


23.8.2018

Moje noči polne nočnih mor. Jutra polna bolečin, okrevanja in solz. Dan poln sprenevedanja.

Ostajam sama in čakam, da čas naredi svoje. Polna sem spominov in hrepenenja. Kot bi se predala, a to je nekaj, kar še nikoli nisem naredila. Vse mi je novo, a malokaj všečno. Moje življenje je postalo eno samo čakanje. Pa sem se načakala v vseh teh letih mojega bivanja. Čakala sem dilerja. Čakala sem pošto v času pripora ali izven. Čakala sem sodbe in dočakala kakšno oprostitev. Čakala sem Petra, da pride iz službe in se ga neizmerno veselila. Skoraj toliko kot dilerja. Čakala sem Tomaža, da pride iz bolnice. Čakala sem mamine in očetove izvide. Kaj čakam zdaj? Da mine. Žalostna potrata življenja! A ko nekaj ne gre, ne gre. Lahko me porivajo, a povzročili bodo le to, da bom padla.

Zato naj ostane zaenkrat tako. Čakam. In pustite me čakati. Pustite me jokati. Naj teče čas, naj solze lijejo, naj boli. Bo že prišel čas, ko se bom lahko sama premaknila. Lahko pa držite pesti zame in za vse tiste, ki preživljajo podobno.

Partizanka Sandra


17.8.2018

MOJA MATI

Spoznala sem mnogo njih, ki svoje matere niti spoznali niso. Ali je umrla mlada ali je zapustila svoje otroke ali nekaj tretjega. Moja mati je ob meni vse življenje. Pa če sem ga še tako posrala, mi je zamenjala plenice. Ne vem, kaj je huje, dejstvo da te je mati zapustila, da je že zdavnaj pokojna ali da čakaš kdaj bo umrla??? Res ne vem. Verjetno so te bolečine izenačene. Odvisno od čustvene inteligence posameznika.

Partizanka Sandra


16.8.2018

Nemalo front se je odprlo v zadnjih letih mojega življenja. Čustvene, finančne, pravne, socialne… Nimam pojma, katere naj se najprej lotim. Vsekakor me čustvene najbolj bremenijo. Nekoga drugega bi finančne. Spet tretjega pravne. Sama pa ne vem, kako naj se soočam s čustvenimi. Ne dajo mi miru. Ena sama smrt, poosebljen okostnajk s koso v roki. In kosi okoli mene, le mene ne zadane. Pa se ne umikam. Niti se nastavljam. Tu sem. In opazujem. A v meni se vse trga. Lahko bi umrla od bolečine. A ne umrem.

Vsako jutro kar vstajam. Kot robot opravim vse, kar je potrebno in se odpravim dnevni terapiji naproti. Veseli me, da bom tam srečala vojsko meni podobnih. Kot da igram stoječ ali sedeč, z zlato barvo pošprican kip. Sem in tja se premaknem, kaj spregovorim in potem spet padem v stanje okamenelega kipa.

Ravnokar mi je oče sporočil, da sta bila z mamo na urgenci vso noč. Že drugič v desetih dnevih. Začel se mi je trgati film. Pa vem, da bo odšla. Prekleto dobro vem. Jaz pa kot vkopana. Samo morje solz izdaja, da nisem trdna hladna stena.

Zakaj nas smrt ljube nam osebe tako zelo šokira? Zakaj nas pusti tako prazne, če gredo menda vsi v raj? Zakaj se ne veselimo njihovega odhoda v raj? Smo res tako egoistični?

Moja mati. Eno samo sočutno srce. Ni čudno, da ji pri 68. letih popušča. Da ne govorim, kako zelo sem pripomogla k vsemu. A moja mati je vedno tako polna razumevanja. Nikoli, nikoli, nikoli mi ni obrnila hrbta. Tudi oče ne, a on ima svoje muhe. S čim si je ona zaslužila tako jebo v življenju??? Življenje ni fer.

Moj pokojni bivši mož Peter mi je nekoč rekel: “Kje si pa slišala, da je življenje fer?” Ta njegov odgovor ali vprašanje ali enostavni stavek mi ne da miru. Res. Le od kje mi to, da bi življenje moralo biti fer? Vem od kje. Tako sta me učila mama in oče.

Partizanka Sandra


11.7.2018

Vsakemu oslu je njegovo breme najtežje. To je eden od pregovorov, s katerim se strinjam do pike. Z mnogimi se ne. Breme je lahko mladostna ljubezen, ki se je izkazala za lažnivo. Lahko je ljubezen do očeta ali matere, ki so otroku obrnili hrbet. Lahko so rane povzročene s strani prijatelja, za katerega si mislil, da te ne bo nikoli pustil na cedilu, a te je.

Bolečine so raznolike, a še vedno so bolečine. Kako se spopasti z njimi? Odgovor je: težko. Kje poiskati pomoč? Na koga se obrniti? Koga poklicati, ko se ti srce trga?

Tisti močni se nekako znajdejo in izkopljejo, pozabijo, se obrnejo proti prihodnosti. Tisti, ki te moči nimajo, se zrušijo. Poiščejo tolažbo v alkoholu, drogi, neprimernih odnosih in upajo, da jim bo nekdo ponudil roko rešitve. Tisti, menda najšibkejši, ne zdržijo več in vidijo rešitev v odhodu iz svojega trpečega telesa in uma. Teh zadnjih je, na žalost, vse več.

Kaj res ne znamo ali ne želimo pomagati, ko vidimo človeka sesutega v praatome? Pa toliko nas je, ki imamo vse vzvode, da bi lahko pomagali, a zdi se, da se vsi vse bolj ukvarjamo s svojim lastnim obstojem. Ni časa za pomoč. Ni. Ljudje bijemo bitke vsak zase, namesto, da bi se združili in se potrudili.

Težki časi so. Težki za vse. Nekateri se trudijo bolj, nekateri manj. A težkih ali še težjih časov je bilo že mnogo in ljudje so preživeli. S pomočjo družine, dobrih ljudi, prijateljev. Zato negujmo tisto dobro v nas pa če je še tako težko. Ne obračajmo hrbta prijateljem, ne obračajmo hrbta takrat, ko vemo, da bi lahko pomagali. Negujmo sočutje, saj to nas dela človeške.

Partizanka Sandra

13.6.2018

SPOŠTOVANJE DO SOČLOVEKA, LE KAM JE ZAŠLO?!?

“ČLOVEKA NIKAR” (SIMON Gregorčič)

Zadnji dnevi so bili skrajno napeti. Ljudem se je dogajalo na mnogih področjih. Bilo je veliko agresije, nestrpnosti, žaljenja, omalovaževanja… A predvsem me skrbi prvo – AGRESIJA!

Dandanes res ni dobro biti odvisnik (zadeva širokega spektra). Večina ljudi, skupin, društev, zdravstvenih domov, mnogo teh in onih organizacij, tudi politika sama, se obnaša nasilno do drugačnih, predvsem do odvisnikov. Prav zares je nevarno biti odvisnik. Policija te noče zaščititi, pravzaprav ravno obratno… Policija spet tepe. Tepe družba mladih dredlokarjev. Žalijo nas. Zdravstvene organizacije postajajo vse bolj naporne. Človek bi si skoraj želel dialize, ko sprevidiš kako zelo neradi ti pomagajo. Društva tudi niso povsem varna, a tu gre še bolj kot drugje tudi za obojestransko varnost.

Nasilje nad odvisniki postaja vse bolj kruto. Že besede same ali celo parole tistih, ki so tako zagnani v vojni proti odvisnikom, da so si vzeli čas in napisali na veliko plahto, kako zelo nas prezirajo in da naj vsi (citiram):”crknemo”, so polne sovraštva, netolerance, tudi fašizma proti kateremu naj bi v osnovi bili proti vsi mi z normalnim umom. Vsi naj bi ne marali fašizem, a izvajajo ga na odvisnikih.

Smatram, da bi se bilo dobro odzvati, zato pozivam društva, da se odzovejo in povedo, da smo odvisniki predvsem LJUDJE!

Pokličimo razna ministrstva, organizacije, ostala društva, javno družbo in jih spomnimo, kdo smo. Zaprosimo policijo za korektnost. Za kanček dostojanstva, spoštovanja. Vsi se nekako preživljamo, že odkar skupaj bivamo na tej obli. Kaj je bolje živeti? V vojni ali v miru!?!

Kaj naj zdaj začnem še Dostojevskega citirati, mogoče nekaterim prebrati kak odlomek iz Svetega pisma?!?

Spomnimo javnost, da smo ljudje.

Partizanka Sandra


24.5.2018

SEDIM IN TUHTAM

Sedim v sobi, ki jo zapuščam. KAOS. Tu. In tam. Še največji pa v moji glavi. Logična posledica. Kaos v naših glavah se hitro začne odražati v naši okolici, domovanju ali bivališču, nato še v odnosih. Torej, sedim tu za računalnikom, katerega bi rada čim bolj izkoristila preden mi internetno povezavo preselijo na novo lokacijo. Vem, da bo vmes “luknja”, saj si gospodje vzamejo kar nekaj časa za selitev. Za povrh te še olajšajo za 40 evrov.

Sedim za računalnikom v na pol prazni sobi, tipkam razne vloge, izpolnjujem obrazce, vmes tuhtam, se zgubljam in spet malo tipkam. Zdaj tipkam to, kar tuhtam. S pogledom na koledar se spomnim datumsko opredeljenega dne pred enim letom ali pred tremi, tudi pred desetimi. Lani, natanko na današnji dan, še nisem vedela, da kmalu ne bo več Tomaža ob meni. Nisem vedela, da mi ne bo treba več dopovedovati Petru, da ni vreden moje ljubezni, da naj pozabi in gre dalje. Nisem vedela, da so bile težave tistega dne tako neznatne. Nisem vedela koliko bolečine me še čaka v življenju. In to v kratkem. Sanjalo se mi ni, da bo moje življenje postalo še težje, mnogo težje. Nisem vedela, da se bom prekleto kmalu zavedla, kako je biti sam. Nisem vedela, da bom raje gledala natisnjeno fotografijo obeh, Petra in Tomaža, kako skupaj sedita na klopci parka nasproti ljubljanskega sodišča, kakor da bi šla ven med ljudi. Nisem vedela, da mi bo celo družba dobrih prijateljev odveč.

Bili so tako težki dnevi, da se je zdelo kot bi gola hodila med ljudmi. Tolikšne bolečine res še nisem čutila v življenju. V vsem tem nisem bila sama, le opazila nisem kaj vse se dogaja okoli mene.  Cela vojska nesrečnikov nas je tu v našem lepem mestecu. In zdi se, kot bi se vse lomilo samo na naših plečih. Reveži na socialni podpori. Premladi za življenje ali prestari za življenje. Normalno življenje. Potrebovali bi definicijo normalnega, a saj je nekako definirano. Zavedamo se, da imamo nek žig na sebi.

Ta vojska se nima časa ozirati za drugimi. Toliko enih kazni, papirjev, borbe za streho nad glavo, za obrok, vsaj pivo. In vse več nas je, ki se ne oziramo navzgor, temveč spuščamo glave, gledamo v tla in se borimo za preživetje. Z astronomsko hitrostjo se je ustvaril skoraj sužnjelastniški red.

Vse bolj verjamemo v teorijo, da preživijo le najmočnejši, ki so ponavadi tudi najbolj kruti. Veliko jih pravi, da ne vidijo več nobenega smisla, da so preutrujeni, da ne zmorejo več. Veliko jih je tudi že odšlo na tak način. Zdi se, kot da je sočutje do sočloveka skoprnelo. Sebe zaenkrat še ne morem šteti med zadnje, ker še vedno najdem toplo besedo, pomoč družine in prijateljev…

Partizanka Sandra

14.4.2018

KDO ME LAHKO PREPRIČA NAJ NE NAREDIM SAMOMORA?

Sem na točki življenja, kjer se mi vse sesuva in vseeno mi je, vseeno mi je za vse. Življenje je tako polno bolečin in “štal”, da ne vidim izhoda. Trudila sem se živeti iz dneva v dan pa mi to nekako ne gre oz. mi gre zelo težko.

Rada imam svojo mater. Rada imama svojega očeta. Rada imam Andreja – najboljšega prijatelja, rada imam ljudi, a meni zmanjkuje energije in volje. Meša se mi. Trga se mi.

In ne, nič ni bolj močno kot bolečina, ki seka moje telo.

Rada bi izginila. Dober igralec sem. Za oskarja!!!

Pa toliko tega je moj prijatelj napisal o samomorih. Skupaj sva iskala podatke, se spraševala, kaj človeka pripravi do tega dejanja. Zdaj razumem. Veliko bolje. Na srečo ali nesrečo pa še vedno ne dovolj.

Partizanka Sandra


11.3.2018

Včasih se mi zdi, da ne bom zdržala niti trenutka več. Teža na plečih me vleče navzdol. Železni obroč okoli glave se zateguje bolj in bolj. V želodcu težka kepa bolečin. Samo solze tečejo s tako lahkoto. Vsak dan se sesujem vsaj enkrat. In to je dober dan. Ne vem več, kaj me sploh še drži pokonci?!?

Objokujem. Pogrešam. Obžalujem. Postajam slepa, gluha in nepismena. Pravijo, da je to normalno. Proces žalovanja, pač. Celo pisati ne upam več. Bojim se biti iskrena. V čem je potem smisel, da sploh pišem?!? Pisanje je bilo eno mojih pomembnejših zatočišč. Zdaj vsak stavek tehtam. Bom s to ali ono besedo koga prizadela? Bom povedala preveč? Bo zaradi moje resnice nekdo trpel? Kakor, da že sama dejstva mojega življenja niso dovolj za trpljenje mojih najbližjih.

Nekoč davno, v podobnem obdobju trpljenja, sem zapisala: “Moje srce hladno orožje postaja…” Zdaj lahko mirno zapišem: “Moje srce je hladno orožje postalo.”

Partizanka Sandra


13.2.2018

Kako postati srečen? Zakaj se človek ne bi kar obesil!?! Ko te tako stisne v grlu, da postajaš balon čustev v drobnem bolanem telescu. Tako kot Tomaž (ok, Tomaž je bil velik fant, a saj je moral biti,  glede na to, koliko sta mu njegova pamet in telo povzročala bolečine, ki jih je moral prenašati). Njegov balon bolečin, trpljenja,… je bil nekoliko večji od mojega – marsikaj je moral prenašati.  Bil je bolan. Potem si je, pričakovano, pridelal še vrsto novih bolezni in, posledično, bolečin telesa, ki jih je težko prenašati. Tomažu je uspevalo, dokler je zmogel. In potem je umrl. Uspevalo je tudi Petru. Uspevalo mu je, dokler ni naredil SAMOMORA. Moj najbližji človek na tem svetu me je pustil popolnoma na cedilu.

Z VSEH STRANI KANONADA na moje življenje. Kako se ne zlomiti? Mi kdo zna odgovoriti? Mi kdo zna pomagati? Ali nam je že dolgo vseeno in zato nam ni več mar? Ni nam več mar drug za drugega? Menim, da so bili ljudje še v vojni bolj solidarni. Je življenje vojna? In je samomor orožje?

Partizanka Sandra v živem pesku življenja


30.1.2018

Sem že pozabila, kaj sem hotela povedati… Pa tako pomembno je bilo, da sem imela voljo vpisati dva pomembna naslova, kamor pošiljam ta tekst… Da dam nekaj od sebe, četudi še sama ne vem od kod…

In spomnila sem se, kaj je bilo tako pomembnega zapisati. To, da v teh zadnjih dnevih, skoraj tri mesece po tvoji smrti, veliko bolj čutim tvojo prisotnost, katere prej sploh nisem. Čutila sem le Tomaževo. Zaznavala le njegova sporočila. Zdaj je povsem drugače. In ponavljam, tako pomembno mi je bilo to napisati, da bom verjetno zamudila na Metelkovo. Ostala bom brez nujno potrebnega zdravila, umetnega odlitka legalnega heroina in bo huda, če zamudim, a to je tako pomembno in ne bi rada spet pozabila, kaj sem hotela pisati.

Danes, na primer, si mi pokazal, kako pravilna mnenja si imel o določenih ljudeh, ki so se vrteli okoli naju. Prav si imel. Prekleto prav. In tako rada bi se pogovarjala s teboj o tem, saj se ne morem z nikomer. Niti z Andrejem ne. Sploh danes. Najraje bi ga poslala nekam. In sem ga. Da ne omenjam Milka. Milko res ni prijeten človek. Nehvaležen je. Samo njega je treba vedno razumeti, mu ugajati. Kako bom šla jaz skozi ta ali oni dogodek, ga ne zanima. To si mi govoril o Milku, ko si bil živ, in sem te imela za nesramnega, zoprnega ljudomrzneža. Pa nisi bil. Tak je bil danes Andrej. Nesramen, zoprn, … Ravnokar. Me že kliče. Doumel je, da je bil zoprn, nestrpen, neprijazen. Ve pa tudi, da ravno pešačim po tem dežju na Metelkovo, da se težko oglasim na mobitel in da si niti želim ne. Sita sem ga. Zdaj razumem, kaj si mi govoril. Vem, spominjam se, da sem se kdaj pa kdaj strinjala s tabo in ti dala za prav, a večinoma ne.

Raje sama s tabo v mislih, kakor obdana s težkimi, zoprnimi in neuvidevnimi ljudmi, ki naj bi bili moji prijatelji.

Peter, slišiš kako grmi? Se jeziš name? Z vso pravico. A tudi jaz sem jezna nate, tako zelo jezna!!!

Kako si lahko kar tako odšel??? Si, ob vsej tej ljubezni do mene, sploh pomislil name, ko si se odločil, da se boš nafilal tablet, heroina, celo alkohola, in odšel v neke druge sfere? Še ko sva vandrala po istem planetu, si bil zadnja leta tako zelo odsoten in daleč stran. Si res mislil, da bom kar vztrajala na -15 stopinj Celzija in zmrzovala ob tebi? Ja, si. Vem, da si. Prepričan si bil, da imaš mene in vso mojo ljubezen v žepu za vekomaj. In lahko bi jo imel. Tako malo bi potreboval in bila bi spet vsa tvoja. A si se odločil drugače. Kje je zdaj ta ljubezen? Kam je šla? Kam si odšel? Raje si odšel, kot da bi se odrekel laganju in prebolel mojo ljubezen do Tomaža. Menim celo, da bi ti šlo to drugo lažje od rok. Vedel si tudi, da bi te vedno razumela. Na koncu z živci, a bi se trudila.

Ko se oziram nazaj v preteklost in iščem smisel ter s tem neko potko za naprej, se srečujem s tolikimi dogodki, besedami, stavki, sanjami, smehom, potnimi dlanmi, spregledanimi semaforji, podplati odtisnjenimi na steno, razbitih glav, sramotnih pogledov, vej bombaža, … Vse dobiva nov pomen in mozaik življenja se ne neha spreminjati. Vsak dan nov pogled v tako-zagotovo-resnično-resnico. Rušijo se še tako trdno postavljeni zidaki. Tomaž je umrl natanko tako kot si rekel. Vsak dan se spomnim ene od tvojih temačnih izjav: “Odločila si se za človeka, ki bo čez dve leti umrl zaradi raka ali ciroze jeter.” Natanko tako se je zgodilo. A srce ne izbira po kriterijih. Vsaj moje ne. Vem tudi, da si to vedel in da te je zato tako zelo bolela moja ljubezen do Tomaža. A vendar, no. Odmaknil si se nekam, kamor ne sežem. Pa tako stegujem roke. Stegujem jih v prazno. Toliko tega bi ti imela povedati. In govorim. A glas se izgublja v gluho realnost. A govorila bom dalje, stegovala roke in dihala še globlje. Zase, zate Peter in za Tomaža.

Učim se tekočega dihanja na novo. Pomagaj mi, srce moje.

Partizanska bolničarka Sandra


30.11.2017

LJUDJE V PRAVLJICAH

Realnost postane humor, dober humor in realnost je, da vsi iščemo odgovor na vprašanje, zakaj se rodimo in zakaj umremo. A tega odgovora ni in ni. Najdemo odgovore v mnogoterih religijah, drugih verovanjih, ateizmu, …

A tistega pravega odgovora ni.

Zakaj se sploh rodimo, je vprašanje, ki mene muči. Kam odhajajo vsi, ko jim srce neha biti?

Misli, ki mi letijo skozi glavo, medtem ko hodim, diham, opravljam nujne vsakodnevne opravke, verjetno niso nič nenavadnega, a mene ugonabljajo. Eden od znancev mi je rekel:”Hej, to je že depresija.” Nič novega mi ni povedal. Res je. Depresija. Sama ji pravim ŽALOST, ki te prevzame do zadnjega atoma duše ali srca.

Je to normalno? Veliko je žalostnih ljudi. A kdaj je čas, da neham žalovati? Pa četudi bi bilo to razjasnjeno v nekem členu zakonika, se ga ne bi mogla držati. Žalost se me je oprijela kot kuga. Ponovno bi prekršila še en člen, še en zakon in postala ilegala ali kriminalec, ker ne bi zmogla nehati žalovati, ne bi mogla iz žalosti prestopiti v stanje veselja in radosti. Ne bi, res ne.

Moje življenje se zdi tako kriminalno. Še v žalovanju.

Dojela sem, da nikoli več ne bom živela v partnerstvu. Da ni moškega, ki bi Tomažu segel do gležnjev, Petru pa do kolen ne. Ni ga.

In vendar nadaljujem s svojim dihanjem in z vsem ostalim, kar je potrebno našemu ustroju človeškega telesa. Kaj pa vmes? Kaj početi v času med dihanjem, hranjenjem, izločanjem, bitko za vsak cent?

Že zdaj, ko vem, da moram iz najete sobe po svoj odmerek nadomestka ali zdravila, da mi ne bi bilo še fizično huje, se mi ta obisk hudo upira. In bilo bi mi tako zelo huje, da bi me lahko odpeljali le še na mrliškem vozičku v mrliški voz, tako kot so Tomaža, Petra, Romana, Tomija, Elvirja, … Ne pravim, da so vse te osebe, ki jih naštevam, umrle zaradi nadomestnih zdravil, ali bolje, dostopa do njih, a so bile v tem krogu, kjer se gibljem že vsaj dva desetletja. Temu ni tako. Vem pa kaj meni povzroča tako močan odpor do prostora, kjer mi odrejajo, kaj bom vnesla v svoje telo. Odnos. Odnos do mene kot pacienta (človeka). Poleg vsega, kar se mi v mojem, žal, trenutnem življenju dogaja, mi odnosi v tej zdravstveni organizaciji povzročajo slabost. Najraje sploh ne bi šla. Vendar me je strah. Strah me je ne oditi tja, kjer mi zdravstvena delavka obrne hrbet in moram počakati, da mi nekdo drug postreže s predpisanim zdravilom, ker sem se ji zamerila. Strah me je. Najraje bi kar nekje obstala, a kaj ko vem koliko novega, a že znanega trpljenja me čaka, če tega ne storim. Lahko bi umrla. Lahko bi se spet lotila heroina. Lahko bi…

In kaj če bi? Nič se mi ne zdi smiselno, ne nesmiselno. Kot bi bila obiskovalec nekega tujega planeta. Tako se počutim.

Ljudje me sprašujejo, kako je možno, da še kar žalujem, še kar jokam!? Kako naj jim odgovorim? Kako naj jim povem, kako zelo težko mi je, ker vem, da ne bom več srečala takšnih dveh modelov. In ta misel je nevzdržna, a mi postaja vse bolj jasna. Bolj, ko komuniciram z ljudmi, bolj se mi zdi, da ostajam prekleto sama. Zato jokam. Vidite, totalen egoist sem. Upajmo, da je samo faza.

Partizanka Sandra


2.11.2017

Sedemnajsti Julij 2017. Tega dne se je vse ustavilo. Vsaj zame. Res sem mislila, da bo vse obstalo, ko so mi že petič rekli, da je Tomaž umrl.

Gledala sem, kako ga oživljajo, slišala, kako mi govorijo, da ne kaže dobro. Zdelo se je, kot da gledam film. Vpijala sem vse, kar vidim, a mi ni uspelo doumeti, da na tleh leži mrtvo telo Tomaža. Želela sem si stresti ga za ramena, ga dvigniti, skloftati, … Obenem sem že začela opažati mrliške pege na njegovem trupu.

Ko so me končno spustili zraven, sem začutila, kako hladen je. Njegovo, vedno vroče telo, je bilo hladno. Tudi sama sem otrpnila. To stanje otrplosti še kar traja.

Naslednje jutro so ljudje hiteli mimo mojega okna, kot da se nič ni zgodilo. Meni se je zgodilo vse. Zastala sem. Obstala. Zamrznila. Od takrat so vsa jutra enaka. Najprej ponovno dojamem vso realnost, se okopam v solzah in se počasi premikam skozi vsak dan posebej, skozi vsako dolgo uro, minuto.

Poskusila sem že ničkolikokrat pisati, a ni šlo. Ta tona železa se ne premakne z mojih prsi. Še vedno ne dojemam njegove smrti v popolnosti. Tako prekleto ga pogrešam. Pogrešam celo njegova pijana stanja polna dretja.

Smrt se me je končno dotaknila, močno dotaknila. Pravim končno, ker že vse življenje razmišljam o smrti. Velikokrat sem si je želela. Zase.

Vse tiste depresije, nenavadna črna občutja so poniknila neznano kam, ko sem se srečala s smrtjo ljubljene osebe. To stanje težko opišem. Kot, da bi… bilo vse zaman.

Vse, kar razumem malo bolje o bivanju in smrti, predvsem smrti, je to, da tisti, ki ostajamo, trpimo. Nekateri bolj, nekateri manj.

Tudi sama si želim, da bi za vedno zaprla oči, tako kot Tomaž. Spokojno.

In kot da to ni bilo dovolj, je odšel še Peter. Moj Peter. Peter, s katerim sem delila vse dolgih petnajst let. Njegov šesti poskus samomora je uspel. Umrl je. Tudi on. Po vseh možnih pogovorih, njegovih obljubah,… se je odločil umreti. S policijo sem ga iskala po ljubljanskih ulicah in ga našla mrtvega na eni od njih.

Nanj sem pa jezna. Tako zelo jezna!!!

Potem se začnejo vrstiti vprašanja:”KAJ ČE BI…”

In vendar verjamem, da nihče od nas ne umre ne prezgodaj, ne prepozno. To me tolaži kajti ob vseh teh ČE-jih, ki se mi vrtijo po glavi, bi se mi lahko zmešalo. Saj se mi meša, a vseeno se trudim.

Zdaj pa vprašanje: Kaj se trudim? Pokopati svojo krivdo? Pokopati krivdo vseh nas? Sanja se mi ne.

Vem, da je ta tekst popolna zmeda za tiste, ki ne poznajo moje celotne zgodbe. Kdo je Tomaž? Kdo je Peter? Ta trenutek imam ponovno oči polne solz, tako da bom vsakega posebej predstavila kdaj drugič. Tokrat je dovolj že to, da sta mi v dobrih dveh mesecih umrli osebi, kateri sem ljubila z vsem srcem, a zgleda vseeno premalo.

Sandra


18.7.2017

Mislite, da se mi sanja, kaj se dogaja okoli mene. Ne. Nič več mi ni jasno. Ljudje hodijo po cesti in gledajo v tla. Mogoče iščejo pet centov!?! Kdo bi vedel.

Vem le, da tudi v sobi kjer trenutno bivam vsi gledajo v tla. Nihče nikogar ne pozdravlja, nihče se nikomur ne nasmeji… Kje bivam? V sobi, katero delim s še osmimi osebami. Za kuhanje imamo dve električni rinki. Imamo pa dva toaletna prostora in eno kopalnico s pradavnim bojlerjem.

Ja, vem, pritožujem se. Marsikdo bi bil presrečen, da to ima. A vse to nimam kar zastonj. Kje pa! Plačujem dobrih tristo evrov, da sem na toplem, da nisem na cesti.

Nekega plačljivega dela, zaposlitve ali vsaj nekaj temu podobnega ni. Zdravstvene težave kot je hepatitis C in pomanjkanje zob so velika ovira pri iskanju le-tega.

Ostaja mi borba. Reče se ji BORBA ZA PREŽIVETJE. Vse naokoli pa same prepreke. Moje lastne ali tiste, ki mi jih drugi nastavljajo. Zakaj mi jih postavljajo in nastavljajo, ne vem. Že te moje lastne(prepreke, še vedno govorim o preprekah. Angleško govoreči le temu pojavu pravijo: “Challenge”). Tako pač je.

Živim v kaosu.

Zadnjič me je sostanovalka poslala k hudiču, ker sem izrazila svoje mnenje, da pač nisem povseem prepričana, da obstaja Bog.

Zdaj sem že na stopetdeseti črni listi. Pretiravam. Saj to veste. A vseeno. Takšne in drugačne zadeve me iztirjajo. Bolj se trudim urediti si življenje, manj mi uspeva. Začela sem se prepuščati.

V tem letu(govorim o zadnjih dvanajstih mesecih) je umrlo že toliko mojih znancev in prijateljev od katerih se nisem mogla posloviti, tako kot se najbolje znam. S pisanjem. Zakaj? Zato, ker mi je zatrokiralo na vseh področjih življenja. O.K. Bolanih snubcev ne manjka. Mogoče imam ravno zaradi njih blokade. Kdo bi vedel v tem kaosu.

Pozdrav iz prelepe Ljubljane!

Vse kar bom nadalje pisala zna biti polno besa, otročje togote, obupa,…

Pripravite se!

Partizanka Sandra


12.6.2017

DRUŽBENO-SOCIALNI STATUS ODVISNIKOV

Odvisnost je večdimenzionalen problem (psiho-somatska zgodovina osebe, družbeno-socialno, kulturno ozadje itd.), ki nalaga stroki in drugim sodelujočim resno in poglobljeno analizo posameznika, katerega zatečena situacija in problematika sta unikatni, neponovljivi.

Če samo mimogrede omenimo, da so procesi globalizcije za tako maloštevilčen narod kakor je slovenski neobvladljivi, se nam samo po sebi vsiljuje vprašanje, kako se bodo tem procesom prilagajali najbolj ranljivi sloji družbe (brezdomci, uživalci nedovoljenih in dovoljenih drog, socialno šibkejši, upokojenci itd.).

Skrb vzbujajoča so poročila o gospodarski rasti in optimistične (iluzorne) napovedi o bolj kvalitetnem življenju v prihodnosti. Namreč te napovedi tangirajo mogoče procent slovenske populacije. Kaj pa se dogaja z ostalimi 99 procenti?!

Zadeva postane še bolj zaskrbljujoča, ko se osredotočimo na najbolj prezrte, potisnjene na socialno dno, nerazumljene. To pa so predvsem odvisniki, brezdomci in čedalje več navadnih ljudi, ki so pošteno delali vse svoj življenje, sedaj pa se tresejo in vsak mesec sprašujejo ali bodo dobili pokojnino ali ne (da o višini le-teh raje sploh ne spregovorim).

Za večino Slovencev je še danes droga tabu. S tem kažejo svojo nerazgledanost, neizobraženost in netoleranco. »«Imej svoje prijatelje blizu, svoje sovražnike pa še bližje«! Torej, če hočeš o neki temi resno debatirati, ustvariti diskurz, moraš najprej o njej veliko vedeti in znati!

Zakaj se je Hipokratova zaprisega ohranila skozi tisočletja? Če si ljudje med sabo ne znamo pomagati, smo že pogubljeni, samo tega še ne vemo!

Torej, če si zaznamovan kot odvisnik, nimaš nikakršnih možnosti že v samem začetku! Ti odvisniki, saj nekateri, imajo družine, stalno zaposlitev in normalno življenje kakor vi ali jaz.

Noben človek ni definiran na podlagi ene same lastnosti, napake ali uspeha.

Sedaj, ko se bližajo volitve, bodo prav ti isti izobčenci (narkomani itd.) zopet deležni pozornosti. Venda ne zaradi visoko razvitega socialnega čuta večine, temveč zaradi nabiranja volilnih glasov.

Ni se nam potrebno ozirati proti Ameriki, saj imamo najprimernejši zgled v Evropi, Skandinaviji (Švedska, Norveška itd.). Kako, da njim uspeva v sistemu, ki ga ima večina za nepoštenega, krivičnega, ohranjati tako visoka socialna merila, kulturno raznolikost in strpnost?! Medtem pa po Evropi na valovih nacionalizma jezdijo novi »preroki« in prepričujejo ljudstvo, da se konflikti lahko rešujejo z nasiljem, ignoranco in neznanjem.

In kaj si lahko sredi tega kaosa obeta odvisnik, ki potrebuje pomoč, oskrbo, nekoga, ki ga bo poslušal in skušal razumeti njegovo stisko in mu stal ob strani dokler se ne postavi na lastne noge?!

S sistemom, ki ne omogoča visoko izobraženim posameznikom dela, je nekaj zelo narobe (milo rečeno)!

Kaj naj stori odvisnik (ponavadi je odvisnost samo ena izmed mnogih ovir, ki tarejo ljudi iz socialnega dna: družina jim pokaže hrbet, službo je praktično nemogoče dobiti, se pravi tudi država nima pravega posluha za njih itd.)?!

Na žalost sodimo med tiste narode, ki premoremo svoje strokovnjake na vseh področjih, imamo na razpolago naravne resurse, urejeno infrastrukturo, zadnje čase smo se začeli tudi uspešno tržiti kot »raj na zemlji«, saj premoremo tako veličastne gorske verige kakor tudi morje.

Ampak iz vidika odvisnika, ki je lačen, ne ve kje bo danes zvečer spal in kaj bo prinesel naslednji dan, je perspektiva povsem drugačna: kljub temu, da naj bi se število brezposelnih zmanjševalo, gospodarstvo okrevalo in posledično omogočalo več delovnih mest, je odvisnik prepuščen bolj ali manj samemu sebi.

Da se razumemo, obstajajo humanitarne organizacije (Stigma, Projekt človek itd.), ki vestno in dobro opravljajo svoje delo, glede na sredstva, ki jim jih dodeli država. Torej organizacijam, ki naj bi dobile (kaj pravite:«Zaradi etičnih in moralnih vzgibov, s katerimi se toliko hvalimo?«) največji kos pogače, bile deležne podpore stroke in kompletne družbe (gospodarski in negospodarski sektor), saj je končni cilj, smoter ali bistvo resocializacija in ponovni vklop v družbo!

Sedaj pa naj mi prosim nekdo odgovori zakaj potem, ko nastopi recesija, kriza, najprej začnejo odpuščati prav strokovnjake na področju sociale in najprej začnejo »varčevati«, zmanjševati, racionalizirati sredstva, ki so namenjena humanitarnim organizacijam?!

Potrebujete še kakšen podatek, ki vam bo razjasnil zakaj smo Slovenici po številu samomorov v EU v samem vrhu, zakaj je vsaka četrta slovenska državljanka deležna psihičnega in fizičnega nasilja, zakaj je toliko avtomobilskih nesreč s smrtnim izidom, ker je bil voznik pijan, zakaj vsak četrti zakon v Sloveniji razpade v dobi štirih let?!

Mogoče se sedaj sprašujete, kaj ima vse to skupnega s problematiko odvisnikov, ki so, ne glede na vrsto odvisnosti, med najbolj rizičnimi skupinami, poleg vsega drugega še izpostavljeni ignoranci, nevednosti, neizobraženosti (od svojih družin pa do zdravstvenih ustanov, ki so specializirane in naj bi, kot je dejal slavni filozof (bom parafraziral: »Če vas človek ustavi in prosi za pomoč, mu pomagajte po svojih zmožnostih, ne glede na raso, vero, spol itd.«).

Ker se o drogah in njenih zlorabah v Sloveniji posveča premalo pozornosti (za to obstaja več faktorjev), ostaja ta tema zavita v tančico skrivnostnosti. Ljudje so se od nekdaj bali stvari, ljudi, ki jih niso razumeli.

Torej, najprej moramo izobraziti sebe o tej kompleksni tematiki, da bomo sploh bili sposobni razumeti odvisnika, njegove stiske, dejanja, način razmišljanja itd. Namreč prav iz neznanja, ignorance in posploševanja izvirajo zmotna prepričanja, ki otežujejo, če že ne onemogočajo humanitarnim organizacijam opravljati svojega poslanstva (za to so seveda potrebna sredstva, infrastruktura, strokovni kader itd.).

Pot do razumevanja in kvalitetnejšega delovanja na tem področju je dolga in mi stojimo na začetku.

Zato je dialog/diskurz, osveščanje, izobraževanje na to temo esencialnega pomena! Tu se namreč srečajo, križajo strokovno znanje ter življenske izkušnje in njihova sinteza nam daje globlji uvid, razumevanje ter nova spoznanja.

Mastnak Andrej, univerzitetni diplomirani filozof in sociolog kulture


3.6.2017

PADEC V BARBARSTVO

Socialna država! Država blagostanja! Take in podobne pridevnike sem poslušala ob pomenu države. In verjela. Naivna in mlada. Zdaj, ko nisem več tako mlada, naivna žal še vedno, opažam, da se kdaj pa kdaj še sliši sociala v povezavi z državo, blagostanje pa nikakor ne.

In koga lahko krivimo za to? Marsikoga. Naštevala bi lahko poimensko a se bojim posledic, kajti njihov srd bi me pokopal slej kot prej. Verjetno prej kot slej.

Socialno varstvo se smatra zgolj kot ena od vej socialne politike. Javna dela,npr. niso neka nova iznajdba. Javna dela so poznali že v starem Babilonu, v starem veku. Pomagati človeku, ko se znajde v materialni stiski ni bilo zgolj to, bilo je mišljeno tudi kot neke vrste učenje nove obrti, pisanja ali česarkoli, kar bi posamezniku kasneje pomagalo, da se postavi na lastne noge.

V prejšnjem stoletju našega štetja oz. zadnjih osemdeset ali devetdeset let pa se je socialna politika razširila na vsa področja politike. Področje socialnega varstva je za politike zelo pomembna saj se tu neposredno kažejo ukrepi, ki jih socialna politika izvaja v pomoč ljudem. S tem si politiki “kupujejo” glasove. Žal, so besede in obljube politikov popolnoma brez vrednosti in pomena. Izrečene le za to, da boste v kabini zagotovo obkrožili ali naredili križec ob politiku, ki najbolj prepričljivo laže.

Prav zanimivo bi bilo vedeti ali bi ljudje znali med vsemi pretkanimi lažnivimi politiki prepoznati iskreno osebo? Dvomim. Saj je njihova igra dodelana do potankosti. Vse Nobelove nagrade bi si zaslužili prav oni in ne Tom Hanks.

Zdaj se bom ponovno vrnila v preteklost, h gospodu po imenu Ludvik Vives-očetu socialnega skrbstva. Živel je v 16.stoletju, v Angliji. Takrat je v Angliji vladala represija. Uvedli so davek na revščino, da bi pomagali revnim. Nastanili so jih v t.i.”hiralnice”, kjer so reveži lahko umirali daleč stran od gospostva. Ko so sprevideli, da tak način ne deluje, so leta 1834 sprejeli amandma k prejšnji zakonodaji, ki je predpisoval, da je treba vse nepreskrbljene namestiti v delovne hiše-“working houses”. Reveže so na tak način kaznovali saj so smatrali, da so si sami krivi, da so revni. Obravnavali so jih kot kriminalce. Smisel tega naj bi bil vzdrževati delovno moralo. Zaposlovali so ljudi pod težkimi pogoji in jim dali vedeti, da so lahko veseli, da delo sploh imajo. To so značilnosti zgodnjega kapitalizma. Povejte mi, vas to na kaj spominja?

Revščina, kot oblika deviantnosti, ki jo je treba reševati z represijo. Tudi ti ukrepi revščine niso zmanjšali.

Šele proti koncu 20.stoletja se je pojavil strokovni pristop z ustanovitvijo javnih zavodov. Leta 1802 je bil sprejet prvi zakon o varstvu delavcev – omejeval je dolžino delovnega dne za mladoletne otroke, prepoved nočnega dela za otroke. Najprej pod 8 let, potem pod 11. leti. Zavarovanje za ženske nosečnice, kajti če so hoteli imeti zdrave otroke, ki bodo kasneje sposobni delati, je bilo to nujno potrebno. Ne zaradi nosečnic samih, temveč zaradi čisto odkritega pohlepa po čim cenejši in zdravi delovni sili.

8 urni delovnik se je uveljavil šele 1922.leta. Še zadnje vprašanje, za tiste ki delate, je danes, v 21.stoletju, vaš delavnik dejansko omejen na 8 ur na dan?

Partizanka Sandra


25.5.2017

BANG JAZZ

Znašla sem se v zgodbi. V ZGODBI, katere si ne bi mogla izmisliti v fazi svoje najmočnejše domišljije. Saj veste da je Karl May opisoval dežele, ki jih ni nikoli videl? Je pa poslušal in si jih je zato znal predstavljati, kaj predstavljati, znal jih je opisovati.

Sama tudi rada opisujem zadeve a zadnje čase se ne znajdem več popolnoma v tem svojem življenju. Zdi se mi, da še nikoli nisem bila na nižji točki svojega zdajšnjega življenja. bESEDA življenje, SE MNOGOKRAT PONAVLJA.

Kdo smo? Zakaj smo? Zakaj sem na točki, kjer sem? V situaciji, da mi komaj uspeva obdržati streho nad glavo in ostati svoja. Zapor sem probala in mi ne gre najbolje a tam mi res ni bilo treba skrbeti za položnice, dopise ki jih ne razumeš ali nimaš denarja za fotokopoije, fuck it. Mnogi ubogi najbolje plačajo. To je pa moj pregovor. In vem, da bo nekoč, skozi stoletja, zapisan v VOX POPULI, knjigi pregovorov. Sama se z mnogimi pregovori ne strinjam nikakor ali ne ravno najbolje. Vas zanima v Kakšnem svetu sem se našla? Povsem drugačnem, skoraj čez noč. Revščina in beda. Ali to kogarkoli zanima? ZAGOTOVO NE, ALI PAČ.

ŽIVIM na robu med ulico in streho, čeprav vem da nikoli ne bom na ulici dokler je moja družina živa, le potruditi se moram prilagoditi nekemu normalnemu življenju. KAJ PA NAJ BI TO BILO? ŠE POSEBENO V DANI MI SITUACIJI.

MEŠA SE MI OD PLAČEVANJA POLOŽNIC, NAJEMNIN, HLADILNIKOV, DROGE!!! Se to kdaj neha? Meni se”NEHUJE”. Vem, da to ni beseda a sem si jo izmislila, ker mi je ta trenutek potrebna. Ne znam drugače opisati stanje v katerem se nahajam in to je – JEBENEM. Dovolj mi je lepih besed in nasmehov! Sploh odkar so moj nasmeh “razlepotičili”. Še ena beseda, ki ni beseda. In kaj sem ugotovila? Ugotovila sem, da nas je mnogo na robu preživetja zaradi česarkoli že in ni prijezno spoznanje KOLIKO LJUDI NA TEM PLANETU ŽIVI V BEDI!!! TO ME BOLI IN POSTAJAM OBUPANA. ALI V TEM VIDITE KLIC NA POMOČ? Upam.

Danes, nič več bosanci ali jankiji – kradejo – garant. NEE, zdaj kradejo švicarji balkancu. Resno. To kar se dogaja, na tem robu preživetja, je neverjetna zgodba. Komaj mi jo uspe na trenutke zapisati. Zasuli so me oz. so nas, z birokracijo. Pa večje računovodstvo vodim sama sebi, oz. sem prisiljena si ga voditi, kot kakšnega podjetja računovodstvo. To vem. Moji mami se meša zaradi samo računovodskih storitev in zakonov države.Država jih terja od nas. Vse več pa nas je tlačanov. Pogovarjamo se med sabo. Nekateri se celo ljubimo.Močno. Brez moje matere, bi mi bilo precej težje. Zato mi še nekako uspeva NE BITI NA CESTI!

POZDRAV VSEM PO EVROPI, ŠE POSEBEJ TISTIM BREZ ČEVLJEV!

Partizanka Sandra


6.2.2017

OPRAVIČILO

Oprosti mi, mati, za vse neuresničene sanje. Oprosti mi za vse neizpolnjene želje, oprosti mi vse solze, ki si jih in boš lila. Oprosti mi, mati, za vse bolečine, ki jih čutim in pred katerimi si me hotela obvarovati. Oprosti za vse moje grenke misli, ki jih čutiš.

Oprosti mi, oče, za vsak trn v moji duši pred katerimi si me hotel obvarovati. Oprosti za vse moje kepe v grlu, ki si jih slutil. Oprosti za vse moje porušene gradove, ki si jih zidal zame. Oprosti mi za s krvjo tlakovano cesto, ki ne vodi nikamor a po kateri s črnim srcem hodi tvoja hči.

Oprostita mi, ljubljena, da nisem srečna. Oprostita, ljuba starša, za vse zavožene trenutke moje večnosti. Oprostita mi hladen meč v prsih, katerega si potiskam sama vse do neznosne bolečine. Oprostita mi mojo moč in mojo nežnost, oprostita neurju mojih misli, oprostita moji nevzdržni resnici in moji neodločni hoji.

Oprostita mi moje videnje, moje čutenje, oprostita mi življenje.

Vajina hči je eno samo trpljenje.

Sandra


21.12.2016

BLODNJE NEKE ZAPORNICE

Te zapiske začenjam pisati iz večih razlogov. Naj navedem le tistega, da se nahajam v življenjskem obdobju v katerem mi je povsem onemogočena nenadzorovana komunikacija z ljudmi, ki so me ves čas obkrožali, z ljudmi ki jih imam rada, in ki imajo radi mene. Torej, moja komunikacija ni pohabljena le zaradi stalnega nadzora zaporniškega osebja temveč tudi skrčena na minimum, s polurnimi obiski na teden in ne morem kar speljati mimo, ne da bi se obregnila ob dejstvo, da človek brez pristnih odnosov najbližjih ne more napredovati. Torej, zapori, kot kazensko-vzgojne institucije bi morale dosti bolj upoštevati določene ugotovitve specialistov na tem področju, ki bi nas lahko marsikaj poučil o izolaciji, osami, nekomunikaciji, ipd.

Ugotovila sem, da me nezmožnost izpovedi edinemu človeku, ki mu lahko vse zaupam in s katerim sva v desetih letih skupnega življenja preživela marsikaj ter drug drugega naučila ljubezni in prijateljstva, dela hudo nesrečno. Moja nesreča je sorazmerno naraščala s številom potlačenih želja, misli ki sem jih le s težavo zajezila. In če ne bi bila človeške topline, tistega razumevanja, ki ga povsod iščemo in včasih celo najdemo tam, kjer ga ne bi nikoli pričakovali, bi tiste vreče peska na obalah moje razburkane reke, že zdavnaj odneslo. Tako pa človeška iznajdljivost nima meja in še iz tako hermetično zaprtega dvorca najde pot.

Prav poseben dan je danes, zato si bom verjetno zvila še en zvitek marihuane, ki je našla tisto skrivno pot do mene. Navadno si privoščim le enega proti večeru, saj so količine omejene, tako kot je bilo v “stabilizacijskih” časih s praškom, kavo, oljem, nafto,… Naštevala bi te primerjave s stvarmi, ki so smrtniku povsem same po sebi umevne, le zato da pokažem, kako je bila meni marihuana nekaj povsem samoumevnega. Da je marihuana ravno tako proizvod narave, še bolj naraven kot prašek ali povsem naraven kot kava, pa se ob tem , da skoraj vsak zemljan pije kavo oz. lahko celo pretirava v uživanju le-te, da je lahko to zanj pogubno, kar se zdravja tiče, nihče ne zgraža, nihče je ne prepoveduje, niti jo omejuje. Mogoče se kdo zdrzne in zave svoje drugačnosti in zadovoljno odkoraka svojemu pragu naproti.

Žalostno je, da je človek, dokler ne sprevidi drugačnosti pri drugih, povsem miren. Drugačnost (lastna) jim je domača, sprejemljiva, razumljiva. Pa vendar, stvari ki so nam tuje, niso nujno nesprejemljive. Pravzaprav vsak od nas nosi v sebi vse, kar nosijo drugi. Če dobro razmislimo, objektivno razčlenimo, končno ugotovimo da so vse lastnosti človeštva našle svoj jez v vsakem posamezniku. Tisto, kar je v meni, je tudi v tebi, mogoče drugače izraženo, na nekem drugem mestu lestvice lastnosti postavljeno, drugače pogojeno a vendarle prisotno, pa naj bo na dnu ali pri vrhu. V vseh žilah se pretaka kri. Zatorej smo si vsi, v svoji drugačnosti, enaki. Zato naj ne govorijo, da ne razumejo, če pa še učbenika za prvi razred niso odprli. Seveda, ne razumeš če ne poznaš. Tuj jezik nam je vedno nerazumljiv, čeprav govorimo isto stvar.

Pa so sploh pripravljeni prisluhniti? Ne! Brez prepotrebnega znanja bi vse povprek le obsojali.

Partizanka Sandra


7.11.2016

HISTERIJA

Hodim po stanovanju. Živčni koraki so. Nekaj se mi lepi na copat. Koraki, vse bolj živčni. Kaj se mi to lepi? Kot bi me hotelo prilepiti, ustaviti. Hodim dalje in kolnem: “J…mu…m…, f…, f…, j…ti svet, razpoči se ti prekleta krogla, u tri p.m….Kaj koji k… se mi to lepi!?! Kaj je to danes?!?”

Voda. Kozarec vode potrebujem. Tako ali tako… moramo veliko piti, pravijo. Ja, mogoče mi bo kozarec vode pomagal. Mogoče sem kot izsušena zemlja. Kakšna voda??? Kozarec šnopca, dobrega domačega šnopca bi. Včasih smo imeli vedno zaloge doma. V hladilniku ali v dnevno-sobnem “bifeju”. Bosanska rakija. Mekana-mlada in ljuta-stara. In obe sta tresle! Hudo sta tresle in požgale vse bacile v ustih, žrelu, želodcu,… Zdaj imam dolenjskega v želodcu. Saj ni slab a tako prozoren, kot voda. Tudi strese me ne, samo zanič mi je. Kaj to kvasim???

Kvačkanje v moji glavi se kar ne neha! Res bom spila kozarec vode – verjetno onesnažene a kar ne vidim, me ne boli – vsaj ne prehudo.

“J…ti sebe! Naj me ze raznese, če že nič drugega noče počiti!”

V isti sekundi je najverjetneje nekje razneslo kakšno mino in mogoče poleg še koga, ki bi z veseljem živel. Jaz pa kolnem in se objokujem.

Nedelja je. Lepa jesenska nedelja. Jaz pa pri 35-ih – histerična starka, žrtev svoje lastne glave. Moj dragi se odpravlja na delo. Odpravlja se, na lepo jesensko nedeljo, ko še Bog počiva, garati za papir s številkami – pravimo mu denar.

“J…ti denar, j…vse valute tega sveta. F…, strgalo se mi bo od skrbi, od strahu. Sorry, Peter, trga se mi danes. Spet se mi trga in ne vem kako naj to ustavim. Prekleto, res se mi bo strgalo!!!”

Utihnem in kolnem naprej v sebi. Preveč kolnem. Ne bi smela, vem da ne bi smela. Ne spodobi se in…ne vem kako gre dalje.

Medtem ko moj dragi pakira svojo delovno torbo, ga pobožam po vratu. Skušam se pomiriti, da bi pomirila njega: “Kako si ti danes? Si bolje kot jaz?”

“O.K. sem, se mi zdi. Ne vem pa kako si ti…???”

“Saj vidiš. Histerično!”

“No, histeričen ravno nisem!”

“Drži se, Peter!”

In poljub na njegov neobrit obraz v slovo!

Seveda nisi histeričen. Histerične smo lahko samo me – ženske z maternicami. Naše maternice nam podarjajo še eno izmed stvari, ki je moški ne morete imeti – histerijo. Čeprav ne vem zakaj je to tako. Moja maternica in moja histerija. Obe mi treseta tla pod nogami. Maternica zato, ker ura tik-taka in prav nič ne čaka, iz minute v minuto se izteka še en dan, dan v teden, teden v mesec,…moja maternica pa ostaja nepotolažena.

Histerija pa mi trese tla, ker je samo v tem njen namen.

* * * * * * * * * * * * *

Dan je postal večer. Tema je objela krošnje dreves. Okna svetijo v temo. Za vsakim oknom se skriva neka zgodba. Zgodba takega in drugačnega življenja. Za mojim oknom se še vedno skriva histerija, nekoliko pomirjena a vseeno je še vedno tu. Ta nemir v meni postaja že skrajno nevzdržen. Boli, peče, žge, …vztrajno najeda mojo dušo, gosti se z mojim srcem.

* * * * * * * * * * * * *

Obisk prijateljice – ji lahko rečem prijateljica – spoznali sva se preko “nje”, videvava se zaradi “nje” – naj bo, obisk prijateljice omili histerijo. V roke ji dam svoje staro pisanje, nekaj pesmi, nekaj kratke proze. Skupaj bereva – spomnim se vsakega trenutka bolečine, ki je rodila ta ali ta stavek. Skozi vse to sem že šla, tolikokrat…in preživela. Histerija postaja samo še rahel nemir.

Partizanka Sandra


27.1.2016

KAKO NAPREJ

Že dolgo se vam nisem oglasila. Enostavno ni bilo možnosti. Ne možnosti, ne pogojev, ne volje!

Moje življenje se je v trenutku zavrtelo s tako hitrostjo in ni se hotelo ustaviti.

Kako ustaviti življenje? Kako ga vsaj upočasniti? Nikjer ni tiste zadeve, ki ji v avtomobilu rečemo zavora. Morala sem se prepustiti in skušati dohajati nenavadno hitrost, da me ne bi vrglo s tirnic življenja,

Nekako sem se uspela obdržati. Lovila sem se, oprijemala se za vsako kolikor toliko stabilno stvar, ki sem jo uspela uzreti. Od premetavanja, padanja, plazenja in stalnega hitrega vrtenja, so mi začeli najprej popuščati živci. Zatem me je začelo izdajati telo.

Čustva ta hip niti omenila ne bom saj prav vse, vse kar se mi je dogajalo je imelo skupni imenovalec ravno v čustvih. Čustva so povzročila ves kaos in pekel skozi katerega sem se morala prebiti v teh zadnjih mesecih.

Zgodba je povsem vsakdanja. Par se je razšel. Petnajst let skupnega življenja se je končalo.

Kako ubežati kaosu? Kdaj se je sploh začel? Kaj pa ,če je že od nekdaj prisoten? Sem sama kriva?

Seveda sem! Povsem sama! Vsi smo, kako že pravijo, kreatorji svoje usode. Ustvarjamo svojo lastno realnost. In če sem si ustvarila kaos, je na meni da pogoltnem tudi vse posledice. In posledice znajo biti hude. Hude in boleče. Še posebej, če ves čas ustvarjaš le še kaos.

A ko si enkrat v krogu življenja, ga je prekleto težko prekiniti.

Pred petimi urami sem imela občutek, da se bo kaos nekoliko umiril, dobil vsaj nek red. A to je nemogoče. Kaos nima reda. Mi zna kdo povedati kako iz kaosa narediti red?

Vse kar si želim je ljubezen in mir. In vendar je vse kar imam nered in bolečina.

Partizanka Sandra


13.4.2014

HISTERIJA

Hodim po stanovanju. Živčni koraki so. Nekaj se mi lepi na copat. Koraki, vse bolj živčni. Kaj se mi to lepi? Kot bi me hotelo prilepiti, ustaviti. Hodim dalje in kolnem: “J…mu…m…, f…, f…, j…ti svet, razpoči se ti prekleta krogla, u tri p.m….Kaj koji k… se mi to lepi!?! Kaj je to danes?!?”

Voda. Kozarec vode potrebujem. Tako ali tako… moramo veliko piti, pravijo. Ja, mogoče mi bo kozarec vode pomagal. Mogoče sem kot izsušena zemlja. Kakšna voda??? Kozarec šnopca, dobrega domačega šnopca bi. Včasih smo imeli vedno zaloge doma. V hladilniku ali v dnevno-sobnem “bifeju”. Bosanska rakija. Mekana-mlada in ljuta-stara. In obe sta tresle! Hudo sta tresle in požgale vse bacile v ustih, žrelu, želodcu,… Zdaj imam dolenjskega v želodcu. Saj ni slab a tako prozoren, kot voda. Tudi strese me ne, samo zanič mi je. Kaj to kvasim???

Kvačkanje v moji glavi se kar ne neha! Res bom spila kozarec vode – verjetno onesnažene a kar ne vidim, me ne boli – vsaj ne prehudo.

“J…ti sebe! Naj me ze raznese, če že nič drugega noče počiti!”

V isti sekundi je najverjetneje nekje razneslo kakšno mino in mogoče poleg še koga, ki bi z veseljem živel. Jaz pa kolnem in se objokujem.

Nedelja je. Lepa jesenska nedelja. Jaz pa pri 35-ih – histerična starka, žrtev svoje lastne glave. Moj dragi se odpravlja na delo. Odpravlja se, na lepo jesensko nedeljo, ko še Bog počiva, garati za papir s številkami – pravimo mu denar.

“J…ti denar, j…vse valute tega sveta. F…, strgalo se mi bo od skrbi, od strahu. Sorry, Peter, trga se mi danes. Spet se mi trga in ne vem kako naj to ustavim. Prekleto, res se mi bo strgalo!!!”

Utihnem in kolnem naprej v sebi. Preveč kolnem. Ne bi smela, vem da ne bi smela. Ne spodobi se in…ne vem kako gre dalje.

Medtem ko moj dragi pakira svojo delovno torbo, ga pobožam po vratu. Skušam se pomiriti, da bi pomirila njega: “Kako si ti danes? Si bolje kot jaz?”

“O.K. sem, se mi zdi. Ne vem pa kako si ti…???”

“Saj vidiš. Histerično!”

“No, histeričen ravno nisem!”

“Drži se, Peter!”

In poljub na njegov neobrit obraz v slovo!

Seveda nisi histeričen. Histerične smo lahko samo me – ženske z maternicami. Naše maternice nam podarjajo še eno izmed stvari, ki je moški ne morete imeti – histerijo. Čeprav ne vem zakaj je to tako. Moja maternica in moja histerija. Obe mi treseta tla pod nogami. Maternica zato, ker ura tik-taka in prav nič ne čaka, iz minute v minuto se izteka še en dan, dan v teden, teden v mesec,…moja maternica pa ostaja nepotolažena.

Histerija pa mi trese tla, ker je samo v tem njen namen.

Dan je postal večer. Tema je objela krošnje dreves. Okna svetijo v temo. Za vsakim oknom se skriva neka zgodba. Zgodba takega in drugačnega življenja. Za mojim oknom se še vedno skriva histerija, nekoliko pomirjena a vseeno je še vedno tu. Ta nemir v meni postaja že skrajno nevzdržen. Boli, peče, žge, …vztrajno najeda mojo dušo, gosti se z mojim srcem.

Obisk prijateljice – ji lahko rečem prijateljica – spoznali sva se preko “nje”, videvava se zaradi “nje” – naj bo, obisk prijateljice omili histerijo. V roke ji dam svoje staro pisanje, nekaj pesmi, nekaj kratke proze. Skupaj bereva – spomnim se vsakega trenutka bolečine, ki je rodila ta ali ta stavek. Skozi vse to sem že šla, tolikokrat…in preživela. Histerija postaja samo še rahel nemir.

Partizanka Sandra


8.4.2014

SAMOMOR III

Tveganje za samomor je, tako kot po svetu, tudi v Sloveniji večje med starejšimi, moškimi, ovdovelimi in ločenimi ter med ljudmi z nižjo šolsko izobrazbo. Povprečna starost samomorilcev v Sloveniji je okoli 50 let. Samomor je v zadnjih dvanajstih letih nekoliko upadel med odraslimi (nekaj čez odstotek letno), medtem ko je morda celo v porastu med mladimi (nekaj čez tri odstotke letno).

Najbolj markantna značilnost slovenske populacije samomorilcev je zasvojenost z alkoholom, nedovoljenimi (heroin, kokain, amfetamini itd.) in dovoljenimi drogami (zdravila na recept). Odstotki (kar 35 %) so si iz leta v leto podobni in se bistveno ne spreminjajo, spreminja se le količnik samomora po posameznih regijah, enkrat je v ospredju ena, drugič druga regija.

Strokovnjaki niso enotnega mnenja o morebitnih vzrokih oziroma dejavnikih, ki spodbujajo ljudi k samomorilnem vedenju. Eni zagovarjajo tezo, da je samomor posledica prepletanja okoljskih in genetskih dejavnikov, drugi trdijo, da je samomor popolnoma individualna odločitev, ki se odvije v glavah samomorilcev, Durkheim pa je bil prepričan, da je samomor lahko le družbeno pogojen. Resnica je, tako kakor v večini znanstvenih in strokovnih diskurzov, nekje vmes. Samomor je posledica delovanja in sovplivanja mnogih dejavnikov (demografskih, psihosocialnih, vezanih na osebnost, duševne motnje itd.), ki se pogosto prepletajo in v različnih kombinacijah nastopajo skupaj.

Zloraba in odvisnost od alkohola ter nedovoljenih in dovoljenih drog sta v našem okolju zelo pogosto povezani s samomorilnim vedenjem. Po nekaterih ocenah je verjetnost samomora pri odvisniku okoli 15 %. Z obema pojavoma je povezana depresija: bolniki pogosto zlorabljajo alkohol in droge, saj te zmanjšujejo nekatere simptome (tesnobo, nespečnost itd.). Znano je, da uživanje nedovoljenih drog in pitje alkohola navadno zmanjša strah in poveča impulzivnost ter tako lahko olajša odločitev za samomorilno vedenje. Depresivno stanje je sindrom, prisoten v sklopu več duševnih motenj in ga lahko navajamo kot napovednik samomorilnega vedenja. Depresijo zasledimo pri dveh tretjinah oziroma treh četrtinah odvisnikov, ki so življenje končali s samomorom. Bolj ogroženi so moški (odvisniki), ki imajo težave s koncentracijo, z nespečnostjo, s tesnobo, z impulzivnostjo, z menjavo razpoloženja itd.

Psihiatrične motnje so posebej pomembni dejavniki tveganja. Poleg depresij in odvisnosti (alkohol, nedovoljene ter dovoljene droge) je pomembna še shizofrenija in osebnostne motnje. Pri psiholoških dejavnikih se povdarja pomen nedavno prekinjene tesne čustvene navezanosti in zmanjšane sposobnosti s soočanjem in reševanjem posameznega problema.

Naše življenje je sestavljanka iz stisk in veselja, iz vzponov in padcev. Oboje se prepleta v enkratno in neponovljivo življenje. Medtem, ko so uspehi balzam za duha in telo, pa so neuspehi pogostokrat zelo boleči in puščajo za seboj včasih pregloboke brazgotine. Tudi stiska je sestavni (naravni) del našega bivanja, nekaj povsem neogibnega, kar nas spremlja od rojstva, ko se v bolečini in krčih rodimo, pa do smrti.

Za uporabnike različnih drog in njihove najbližje je značilno, da se mnogokrat srečujejo z resničnimi življenskimi stiskami, iz katerih v danem trenutku ne vidijo izhoda. Zaradi specifičnosti problema, ki ga prinaša uporaba drog, večina preživlja stisko sama, saj se bojijo, da bi se razvedelo, da uporabljajo droge. Tako se problema dolgo otepajo sami, in šele ko postane povsem jasno, da jih je problem premagal, obvladal ali strl, začnejo razmišljati o tem, da bi svojo stisko komu zaupali. Največkrat že kratek pogovor s svojcem ali prijateljem pomeni veliko razbremenitev, pa četudi se mu ne posreči razplesti problema. Ljudje v stiski zaradi drog pa se počutijo odrinjene na obrobje družbe in tudi zato težko vzpostavijo trajnejše odnose. Tako je nevarnost, da se ne bodo obrnili na nikogar, še toliko večja in misel na samomor realnejša.

Če se znajdete v takšnem položaju je pomembno, da se odločite čimprej poiskati pomoč. Koristno je, da je ta pomoč tudi strokovna. Odvisnost se razvija postopoma, zato je dobro čimprej začeti zdravljenje, ko so posledice, ki jih puščajo posamezne droge, še razmeroma ukrotljive.

Ena izmed velikih ovir ali težav je strah pred srečanjem s strokovnjakom, (ne)vladno organizacijo (Stigma, Svit, Up itd.). Ta strah ali nezaupanje je popolnoma odveč, saj bodo vse vaše skrivnosti ostale pri strokovnjaku kakor zapečatene. Vsak terapevt je zavezan s poklicno molčečnostjo.

Do strokovnjaka boste prišli prej ali slej, bodisi da se boste zavestno odločili, da potrebujete pomoč, ali pa ne boste več vzdržali vsakodnevnega pritiska, ki ga pomeni življenje z drogo. Vsekakor pa boste poiskali pomoč tedaj, ko bodo posledice droge že tako velike, da bo spričo njih strah pred razgovorom s svetovalcem postal nepomemben.

Kljub vsemu so odvisniki ljudje, bolniki s svojim človeškim dostojanstvom. Imajo pravico, do kvalitetnega življenja, pravico do zasebnosti in do tega, da zadovoljujejo svoje temeljne človeške potrebe, med njimi potrebo po bližini, druženju in ustvarjanju družbeno-socialnih mrež. –

Mastnak Andrej, univerzitetni diplomirani filozof in sociolog kulture


8.4.2014

SAMOMOR II

Misel na samomor je zelo stara. Z njo so se ukvarjale že družbe v davni preteklosti, nič manj pa razmišljanja o samomoru niso živa danes. Samomor je pri ljudeh, zardi svoje tragičnosti in nedojemljivosti, vedno zbujal nasprotujoče občutke in mnenja. Čeprav so časi, ko so bili poskusi samomora kaznovani, trupla samomorilcev pa onečaščena že minili, pa je samomor še vedno tabu tema, o samomorilcih pa še vedno krožijo zmotna prepričanja. Zakonodajalci, vlada, zavarovalnice in splošna javnost imajo, zaradi zmotnih predstav in neresnega odnosa, pogosto diskriminatoren odnos do psihičnih obolenj in v ta namen vlagajo le malo sredstev. Zaradi naraščajočega števila samomorov med mladimi in negativnih samomorilskih napovedi v prihodnosti se ozaveščenost dviga in razmere izboljšujejo. Kljub vsem, bolj ali manj prepričljivim spoznanjem raziskovalcev o izvoru samomorilskega vedenja, še vedno ne moremo z gotovostjo trditi, kaj ljudi žene, da se odločijo za prekinitev svojega življenja. Bodisi pri polni zavesti, v stanju zmedenosti ali omami (alkohol in druge dovoljene ter nedovoljene droge), bodisi v obupu, naveličanosti nad življenjem ali kot posledica neuslišane ljubezni, ostaja dejstvo, da ljudje, naši sodržavljani in pogostokrat osebe, ki smo jih dobro ali pa le bežno poznali, dvignejo roko nad sebe in za vedno zapustijo ta svet. Kljub naporom samomor ostaja velik zdravstveni in družbeni problem. Če se še tako trudimo, ostaja realnost, da samomorov ne moremo v celoti preprečiti. Lahko pa zmanjšamo njihovo število že s tem, da se o tej temi bolj odkrito pogovarjamo in prispevamo svoj delež k ustvarjanju pravičnejšega sveta.

Vse svetovne države se soočajo s problemom samomora in tudi Slovenija ni nobena izjema. Še več, z okoli 600 samomori letno in samomorilnim količnikom nad 25 na 100.000 prebivalcev, se Slovenija na lestvici umrljivosti zaradi samomora uvršča na deveto mesto. Z omenjeno visoko stopnjo samomorilnosti je Slovenija v Evropi in s tem tudi v svetu vseskozi pri samem vrhu, v skupini devetih držav z najvišjim samomorilnim količnikom. Slovenija je torej glede stopnje samomorilnosti visoko nad evropskim povprečjem in presega tudi povprečje držav, ki so 1. maja 2004 vstopile v Evropsko unijo. Smrt samomorilca vsestransko prizadene tudi člane njegove ožje rodbine. Skupaj z občutki krivde, obsojanjem, itd. se krhajo medsebojni odnosi, nemalokrat sledijo težka psihična in fizična obolenja ožjih svojcev ali prijateljev in razpad družinske skupnosti. Zaradi samomora umre dvakrat več ljudi kot za posledicami nesreč. Zaradi svoje pogostosti je pomemben javnozdravstveni, družbeni in ekonomski problem. Kljub številnim prizadevanjem suicidologov pa jasne razlage, zakaj prihaja do takega števila samomorov, še danes ni.

V primerjavi z ostalimi jugoslovanskimi narodi je Slovenija bistveno izstopala po samomorilnem količniku, saj je bil ta kar desetkrat višji od albanskega. Glede na to, da naj bi v skupni državi Jugoslaviji imeli vsi enake možnosti in pravice, so se med raziskovalci pojavila ugibanja o vplivu »nacionalnega karakterja« na razlike v samomorilnosti.

Iz opisov vedenja in značilnosti Slovencev so zrasli številni stereotipi o Slovencih kot marljivih, natančnih, urejenih, a hkrati tudi hladnih, negotovih in zapetih ljudeh. Da bi preživeli, so Slovenci razvili disciplino in organizacijo. Tesno povezani, vajeni trdega dela, so so postali dobri upravitelji svoje zemlje.

Večji kulturni in civilizacijski kapital, s katerim je Slovenija vstopila v jugoslovansko skupnost, je posledica več sto letnega življenja v Avstroogrski monarhiji, pri kateri smo se navzeli discipline življenja in mišljenja. Sodimo med najbolj disciplinirane in vestne narode. Za Antona Trstenjaka je Slovenec primer tako imenovanega »vzornega otroka«: je večni perfekcionist, pedanten v službi, sekanten v družini, vesten v gospodarstvu, prizadeven pri delu. Toda prav zato je tudi ozek in plah, v nenehnem strahu pred izterjenjem, porazov ne zna prav prenašati, grize se z očitki za malenkosti in tiho zapada v depresijo, tako da se kmalu znajde v mejni situaciji, ko ne vidi več rešitve, razen v usodni odločitvi, da napravi konec vsemu.

Takšne karakteristične značilnosti pa so se izkazale za dokaj pogubne pri naglem razvoju industrializacije, dviganju standarda in prehodu Slovencev v potrošniško družbo. Tok industrializacije, ki je pred desetletji zajel področje Slovenije, je hkrati sprožil tekmovalnost in potrošništvo ter spodbujal prizadevnost, s tem pa tudi zvišal stopnjo tveganja neuspega in frustracije. Razvoj takšnega okolja je za »vzornega otroka« zelo neprimeren.

Naša globalna orientacija ne more biti edini razlog za samomorilsko ogroženost, saj nagel razvoj gospodarstva in potrošništva poznajo tudi druge države. Milčinski se sprašuje ali je morebiti tolikšna samomorilnost potencirana tudi zaradi majhnosti in zaprtosti dežele. Takšno okolje je bolj podvrženo tradicionalnim značilnostim: večja medsebojna kontrola, poznavanje, sorodstvene zveze, itd., ki ne preprečujejo tekmovalnosti, pač pa močneje kaznujejo neuspeh pri tem. Ta sutuacija hitreje privede do frustracije in suicidalnih tendenc. Velike države nudijo vrsto rešitev iz življenskih zagat: preselitev v drug kraj, kjer te ne poznajo, umik v izoblikovane subkulture z drugačnimi vrednotami, itd. V majhnem, zaprtem prostoru pa so take možnosti omejene in se pogosto vsiljuje (poleg samomorilnega ishoda) le pot »notranje migracije«: beg v alkoholizem ali zlorabo nedovoljenih in dovoljenih drog.

K osebnostni strukturi Slovencev so prispevale socialno-gospodarske in zgodovinske okoliščine. V psihološki jezik prevedene temeljne poteze povprečnega Slovenca bi lahko označili kot anankastične (obsesivne) in depresivne. To pa pomeni zavrtost normalne agresivnostne težnje z možnimi zasuki agresivnosti proti objektu samemu.

Raziskovanje samomora se je v Sloveniji razmahnilo po osamosvojitvi. Prej je bil slovenski samomorilni količnik precej netransparenten, saj se je skrival za veliko nižjim jugoslovanskim povprečjem. Iz opravljenih raziskav samomorilnosti je mogoče izpostaviti določene posebnosti, ki razlikujejo slovenski samomor od samomorov po svetu:

– Izredno visok koeficient samomora, ki še raste.

– Nadpovprečno (čeprav ne izjemno) visoka razlika med številom samomorov med moškimi in ženskami (razmerje 3:1)

– Izrazite regionalne razlike, ki so primerljive z razlikami med državami v Evropi.

– Obešanje kot prevladujoča metoda samomora (okrog dve tretini vseh samomorov).

– Večje tveganje med slovensko večino kot med narodi manjšin.

Izjemno visok odstotek alkoholikov in uživalcev nedovoljenih ter dovoljenih drog med osebami, ki store samomor (vsaj 28 %).

Mastnak Andrej, univerzitetni diplomirani filozof in sociolog kulture


24.3.2014

ČAKAJOČ NA VEST

Z Doors-i v ušesih pomirjam svoje živčne amplitude današnjega sivega, deževnega in najhladnejšega kot kadarkoli dne. D Day – koliko takih bom še doživela na tem trdem stolu.

Čakam pošto. Čisto v “outu” čakam, da mi dodelijo podaljške . Vem, da mi jih bodo a se žal obenem tega ne zavedam. Ves čas v meni brni veliki ČE ali KAJ PA ČE…Kaj pa če mi ponudijo roko in poprimejo mojo, ki se steguje iz morja obupa in si želi, želi že dolgo toplega stiska neke druge. Želi si razumevanje, ne le obsojanje.

Kaj če, čeprav vem da ne.

Ta svet ni zato, da bi me tolažil. Že v naprej si ližem hude rane razočaranja, ki bo prišlo z modro kuverto.

Ta svet res ni tolažba, temveč tolažbe potreben. A kako ranjena naj ga tolažim?

Vsak dan, enostaven a še bolj zmeden me čaka na jeklenih rešetkah – jih bom mogla kdaj pozabiti!?!

Večna nestrpnost se pretaka po mojih občutljivih žilah, občutljivih a zaceljenih. Obrazne mišice mi

preplavljajo krči, drobni krči ki iznakaziti mi hočejo izraz. Obupen izraz žalostnega bitja, izgubljenega v režah ladijskega poda.

Ne tolaži me, kajti trepljanje bi me v prah sesulo, kajti oskrene solze bi me utopile. Obup z obupom roke si v k`olo podajata. Z belim robcem v roki, ki se visoko steguje, da ga možje v črnem bi uzrli, stojim otrpla.

Kako naj češnja slastna bo tehtnica mojega življenja? Kako naj sodi mi, kako naj sodi me,…??? Kako naj z željo bije se…črna barva rada skriva, zato nikoli ne izvem kako in kaj nagnilo je sklede, kje našli so uteži, da moji želji sodili bi. Lahko da verige so okrnele, zarjavele in do neljube pomote je žal, predragi brat, prišlo.

Žal mi je a moram reči, da tehtnico bolje uporabljati znam sama. Bom zato tu svojo rast zalivala, jo rosila s slano peno iz duševnih globočin – kot sol na rane, kot olje na ogenj, kot veter v žerjavico bo pihnil sela glas.

Tik pred zlomom, tik pred padcem mi uklenili bodo pogled, ujeli moj krik, zadržali moj duh, omejili telo, s stražo prekinili moj tek, s temno mrežo zamrežili mi postavo, da za vekomaj ti bo ostala skrita. Moj krik ti bo ukradel spanec. Le tebi, najdražji, ki edini veš kako hrepenenje me boli.

Kot podivjano žival spustili so me na kamnito areno. Ni drugega nasprotnika. Sama s seboj sedim in zrem v sivi nebesni svod nad seboj, kako lepo naklonil mi je sladke solze.

Za trenutek odpro se vrata, v megli vidim postavo, ki se obotavlja. Ne vem za njeno smer. Naprej ali nazaj? Svoboda ali nesvoboda? Zelenice ali kamnite plošče? Ulice ali stopnišča gradu? Samo trenutek mi na jasno zelene trate ni bilo treba zreti z viška. Čutila sem jih v petnih žilah in srkala njih slast. A kot da, čutili mojo so naslado, so zakovali mi pogled, čez deli rjavo železna so očala, ki vse močneje objemajo mi nosno kost.

Modric vajena, prav nič se ne razburjam. Ran vajena, prav nič ne jočem.

V kahlasti skodeli suhim ustam nosim čaj, da pomenljiv pogled naj utopi sladkobnost sladka in korak morilke mimo je mene šel in korak strasti v rdeči zažari, kot kri, ki že dolgo ji zrla nisem v oči.

Danes sama, sama tu sedim. Čakajoč na vest! Brezup in hlad dotikata se mojih spetih las. Sramežljivo bi rade zapeljale me lončnice in kadeči se dimnik. Kaj mi dušo hočejo ogreti? Kaj slepim se? Kaj njim mar ves moj hlad!!!

Odpirajo in zapirajo se težka železna vrata, kot usta pošasti iz sanj, ki že dolgo jih ne sanjam. Pusta kot zažgano polje, v maku prepoznam si rano.

Le kje ste vzvišeni stvarniki moji, le kje prečastiti moj sodnik?!?

Današnji dan kot mrk je, mrk ki dušo mi je za luno skril. Hrepeneče se oziram v prsa. Iščem režo, kot v vratih, da utrla ali vsaj uzrla bi pot do nje.

Rože zla so vame zrle, zrle iz Baudelaire-jevih oči. Za trenutek le sem noč postala, noč ki dan vzame ji vso moč.

Bosa stopam ti nasproti, upajoč da vzel in ogrel me boš v dlaneh.

Drobno siplje na droben svet. Še zenice so moje večje od te drobtine večne.

Zdaj izpela kot labod sem svoj zadnji spev v nestrpnosti čakajoč na vest, ki utrla ali zaprla mi bo pot. Moja ost postoj, nikar se ne obračaj še. Strupena sulica počakaj, da izbereva si plen.

V deročo reko ali mrtvo morje naj odlijem ves svoj bes ali naj kar uzde mu naprtim in odjezdim v les.

Moje roke trgale bi travo, življenje bi jim jemalo a duša jim ne da. Le kaj mene vam utrgati je dalo?

Manj speče vaše, bolj speče moje, ki speče niso, saj veste kdo, noči. Noči pozabo vam ne bodo dale, kot jo meni nespečnost nudi a vse zaman. Kdo razumel bi, če še meni razumeti ni1?!

Partizanka Sandra


24.3.2014

BOLEČINA

Pa spregovorimo še nekaj o bolečini. Vsi jo poznamo in vsi jo, vsaj občasno čutimo. Spet eni bolj, drugi manj.

Vsi ti pojmi: skrb, trpljenje, žalost, obup, negotovost, so mi žal dobro znani in domači. Vsako čustvo posebej ločim med sabo, čeprav en drugemu botrujejo. Na primer, negotovost me spravlja v obup, obup v žalost, žalost v trpljenje, skrb pa mi povzroča vse hkrati in obratno.

Trpljenje in žalost uzrem v žalostnih očeh pretepenega otroka. Vidim jo v razmesarjenih žrtvah vojne in sovraštva. Negotovost se me loteva ob minevanju, ob smrti, dualnosti sveta. Skrb je pa posebno poglavje, saj me prevzame v glavnem ob čustvih mojih najbližjih in najdražjih.. Skrbi me, da jih bom prizadela in ob tem hudo trpela.

Vsa ta neprijetna čustva, katerim je skupni imenovalec – bolečina, premagujem kakor vem in znam. Trudim se, da bi vso svojo bolečino izlila na papir. Veliko mi pomagajo raznobarvni oblaki, sončni in deževni dnevi ter glasba, ki ji dovolim da me tolaži, razdraži, pihne v žerjavico ali pogasi ogenj, ki plamti v notranjosti moje duše.

Vso podporo pa vidim le v brezpogojni ljubezni in svobodi, za kateri upam, da mi bospa pomagali, da kar se da mirno preplavam morje življenja.

Partizanka Sandra


24.3.2014

LJUBEZEN

Ne boste verjeli, a tudi odvisniki znamo in zmoremo čutiti prav tako kot vsako živo bitje. Težava je v tem, da včasih čutimo celo preveč.

LJUBEZEN. Ljubezen je vse. Zaradi nje se počutiš kot bi letel, zaradi nje zacvetiš, zaživiš,… LJUBEZEN. Zaradi nje bi se vrgel z najvišje stavbe in se raztreščil na tleh. Zaradi nje obenem tega ne narediš.

Zaradi nje si želiš zaspati in nikoli, nikoli več odpreti oči. Zaradi nje čutiš bolečino, tako močno, da komaj dihaš a nikoli ne pride tisti zadnji dih, ki si ga takrat tako zelo želiš.

Ljubezen. Prebode te kot najbolj oster nož a ne ubije. Udari te z najmočnejšim udarcem a niti omedliš ne. In vendar boli. Boli, kot da imaš polomljene vse kosti in vendar se nikjer nič ne vidi.

Ljubezen. Popelje te na najbolj cvetoč travnik. A vsak travnik ovene in zasuje ga sneg ali požge ogenj. Nekega dne se to vedno zgodi.

Ljubezen. Postavi te na rob prepada. Boš skočil ali obstal in verjel, da boš nehal čutiti.

Ko bi le lahko čutila še kaj drugega! Srd, jezo, maščevanje,… Karkoli, da le preneha ta bolečina, ki ji ne znam opredeliti točke izvora.

Ljubezen. Ni je večje sreče in ni hujšega prekletstva. Blagor tistim, ki vsega tega ne znajo ali ne zmorejo čutiti.

Čustva, globoka kot tolmun, katerega lepote se ne moreš zaužiti, lahko le v trenutku postane teman kot noč. Vleče te vanj. In spet je ljubezen tista, ki te zadrži, da ne stopiš v prazno.

Ljubezen. Včasih spet vzplamti. Včasih. In kaj če ne? Če zdaj tako prekleto boli, kako bo potem. Bi šlo? Bi zdržali? Bi zmogli? Bi zmogli v imenu ljubezni prenesti, preživeti, dihati? Zmogli ali ne, vem pa da si želeli ne bi, ne prenašati, ne preživljati, ne jemati dih, loviti sapo…

Ljubezen. Spusti nas. Dovoli nam oditi. Dovolj je nerazumevanja. Dovolj je hladnih in otopelih src. Dovoli da gremo, kajti naša srca ne bodo nikoli ne hladna, ne otopela. In kot tako ne more preživeti. Kaj ne razumeš, da boli. Preveč. Bolečina je neznosna in neoprijemljiva. Pozdraviti je ne znamo. Zaceliti nevidne rane prav tako ne.

Ljubezen. Ne trpinči nas več, nikoli več.

Partizanka Sandra


24.3.2014

MORJE, POTREBUJEM TE

Morje me vabi. Da se očistim, da se zedinim z vsem svetom. Da okusim svetost Gangesa.

Priznavam univerzum. Ne najdem pa resnice. Si jo našel ti? Pomagaj mi torej iz te kaotičnosti, materializma, nepomembnih stvari v katere se nehote zapletam. Zakaj si rekel tri in ne dva?!? Je dovolj stisk roke ali je smisel čepenje v kotu,kar pravzaprav zelo rada počnem?

Oh, ta nesmisel! In kdo pravi, da smisla ni? On in ona in on. Jaz pravim, da smisel je. In vseeno je. Predvsem je vseeno.

Ko bi lahko pozabili, ko bi se lahko slekli in stekli bosi po travi, ne da bi nas popikale žuželke. Ko bi lahko stopili k volku in ga potrepljali kot dobrega prijatelja. Ko bi lahko iskreno zrli svetu v oči. Le zakaj nismo iskreni?

Je to priznanje? Priznanje lastne laži, ki jo vsak človek skriva v sebi?!? Ali je to le izgovor za nemoč, ki jo občutimo ob vsakem življenjskem koraku?

Bojim se nemoči a venomer jo čutim. Že zjutraj, ko vstanem se mi v očeh nabere jezero solz, ki zelo redko spolzijo po licih. Stečejo nazaj v grlo, tako da jih lahko na stranišču izločim in na njih pozabim.

Kako veder dan, si pravim in gledam skozi okno. Mora biti veder. Poglej otroke kako se igrajo. Tako lepo, brezskrbno. A spomnim se, kako sem nekoč prisluhnila otrokom, njihovemu pogovoru in ugotovila, da so ti otroci begunci. Da se pogovarjajo o bombah, avionih ki so preletavali njihove domove. Torej, takšni so naši otroci.

Kam naj pobegnem? Grdo je, da sploh hočem pobegniti. Nemočna sem. Prav tako kot ti in vsi ostali. Zato bom šla na morje. Ne bom gledala skozi okno. Pozabila bom na otroke. Prepustila se bom valovanju, dremanju, našemu ljubemu dolgčasu. Občasno se bom skregala s tabo. Zaželela si bom zadevanja. Se potem borila sama s seboj. Mogoče bom celo popustila. Do takrat pa bo moje telo trepetalo nekje ob Ljubljanici in naslednji dan mi bo še bolj dolgčas.

Partizanka Sandra


27.10.2014

DNEVNIK ZAPORNIŠKIH DNI

Prihajam z okna, odprtega okna, skrbno zaščitenega z rešetkami. Na tem oknu vsak večer preživim opazujoč to širno platno nad nami. Peščeni oblaki stojijo ravno v tem trenutku osvetljeni s polno luno, kot z velikim žarometom s katerimi ovekovečajo zvezde, naše nekdanje idole. Vsaka zvezda ima svoje ime a jaz jih imenujem po svoje. Ena se imenuje Morrison, druga Čajkovski, tretja Minatti in tako v nedogled.

Svetlo nebo je danes. Svetla noč, taka ki nam jemlje spanec, nas sili v čuječnost. Tudi posamezno žvrgolenje se zasliši. Tudi ptice ne morejo spati. Tiste ptice, ki čez dan obiskujejo moje okno in mi kradejo maslo, sir, jogurt,…Vse kar zmorejo preluknjati. Neverjetne so in iz dneva v dan postajamo boljši prijatelji. (Če se sprašujete zakaj imam vse to na oknu!?! Zato, ker v priporu ni hladilnika.)

Preden se spravim v posteljo, kjer me čaka trda in groba deka, ki pa je vsaj za silo topla, moram najprej pospraviti pisano druščino pesnikov nazaj na police gostinskega vozička, ki mi že ves mesec služi kot edina, nadvse pisana “omarica” v sobi. Stvari okoli mene so vedno drobne, drobne in raznih barv. Vedno se najde celo mnoštvo barvic, raznih peres, svinčnikov, , vse polno je drobnih igrač, šatuljic, kadil, knjig, vedno je tam tudi manjša lekarna, kakšna zdravilna zel ali vsaj bonbon za hitri posladek. Vse to se znajde na policah, ki me obdajajo. Kot bi me hotele opomniti na enostavno bistvo, ki ga je že davno doumel Mali princ in nam ga venomer ponuja, da ga sprejmemo. Bistvo je v drobnih stvareh. Seveda, s tem ni mislil na moje male barvice temveč na drobne stvari, kot je nežni nasmeh, dotik tople roke, topla beseda, nek spomin,…

Rada imam tople in prisrčne prostore, zato sem si v teh velikih sobanah in še večjih hodnikih “Sončnega gradu” uspela urediti svoj mali kotiček.

Dostikrat me prime, da bi s šotorom na hrbtu odšla, poiskala Robinsonov otok, poiskala mir vročega peska ob morju, ki je in bo to tudi ostal, najmočnejše dezinfekcijsko sredstvo s katerim je obsedena vsa zahodna civilizacija. Pa kljub vsej dezinfekciji še vedno umiramo. Le še bolj pozabljeni, še bolj nesrečni.

In ta smrt s katero se ne maramo soočati, o kateri ne maramo niti govoriti, ostaja vseeno pomemben dejavnik krožnega bivanja.

Naj ne govorijo o naslednikih, otrocih in zapuščini, ker kaj takega ne obstaja, vsaj za nas-male neznatne in prekleto nepomembne ljudi. Tega enostavno ni, so le približki, ponaredki s katerimi nas goljufajo.

Ko se ti zazdi, da si upornik, ugotoviš kaj kmalu, da pravzaprav vse skupaj izgleda kot slaba vaja osnovnošolske dramske skupine, da pravzaprav nisi upornik.

Vse, kar nas obdaja, je le iluzija. Prav vse, vsaka perut drobnega ptiča, vsak otok, vsak poljub, vse je le mlin na veter. Krogotok, ki ga poganja božanska voda, tista ki nas s svojim življenjem naplavlja na rob, nam daje gibanje, drži vse gumbe v rokah,…Tej vodi tako radi rečemo Usoda, mati življenja.

Vse je le nekakšen približek življenja. Sita sem vse te neprijaznosti, malodušja, solz, ki so venomer v meni, kjerkoli se že znajdem. Počutim se staro kot gora, ti nemi očividci trpljenja, ki bi nam radi zakričali razrešitev uganke a ukleti, ne morejo. Stara sem kot najstarejša bit, tako veliko solz je že preteklo moje speče veke in ker gora ne more kričati, niti na rahlo zašepetati, nas vabi s svojo modro privlačnostjo in nam preko izbrancev, ki jih raztrešči na svojih skalah, želi vsaj z mimiko svojega okamenelega telesa sporočiti, tisto kar ve. Tisto nekaj, kar nam manjka v vsem tem pehanju za tem ali onim. Srečna Himalaja, tako mnogim dušam je izdala svojo večno skrivnost.

Solze pa bi rade ponazorile morje, ki daje videz varnosti, valovite zasanjanosti, tople spokojnosti. Z nebeškimi lastnostmi nas osvaja, zaljublja, da nas zapelje in zmami v njegovo zibanje, da nas kasneje pogubi z besnečimi valovi, s strupeno peno, s hudimi vetrovi.

Materi Naravi bi morali že davno ponuditi ponižno belo zastavo in se predati njeni igri. Saj smo le lutke, lesene marionete na nitih umetnika, saj veste katerega umetnika, tistega najbolj znanega, najslavnejšega, tistega za katerega je njegov sin umrl na križu.

Kaj praviš, ljubljeni, bi odšla? Bi odšla kam drugam, nekoliko bližje Naravi? Na neko obalo žgočega sonca? Odgovoril boš z DA, vem in vem tudi, da nikoli ne bova odšla. Preveč očitno je, da sva postavljena v ta čas in ta prostor. Do zob se oborožujeva za preživetje v nekem manjšem t.i. kulturnem mestu in le tu bova morala poiskati svojo obalo.

Partizanka Sandra


24.10.2014

VSE PREVEČ JIH JEMLJE SLOVO

Že dolgo nisem ničesar napisala, čeprav mi tematike za pisanje ne zmanjka a nisem mogla pisati o brezposelnosti, brezčutju med ljudmi, osamljenosti, revščini, tako duha kakor praznih bančnih računov, ker me je ponovno čakalo pisanje slovesa…

Nisem želela, da bi ta dnevnik postal patetičen in poln žalostnih zgodb a kaj, ko se dogajajo. In mimo tega ne morem. Pravijo, da si ravno toliko kriv, če obrneš glavo stran od temačnih zgodb, ne da bi vsaj skušal pomagati. Mimo takih ali drugačnih krivic in žalostnih zgodb hodimo iz dneva v dan. Vsak človek, ki ima le kanček srca in vesti v sebi, se bo ustavil in vprašal, če lahko pomaga.

Tokrat se poslavljamo od Sare. Prelepega dekleta olivne polti, lepih rjavih oči v obliki datelj in polnih ustnic. Od dekleta, ki je za drogo začela prodajati svoje telo. Bila je ena prvih deklet, ki sem jo spoznala nekih petnajst ali dvajset let nazaj. Brez težav mi je povedala, kako ji uspeva zbrati toliko denarja za ves ta heroin in kasneje še kokain. “Prodajam se. Veš koliko je pohotnih stricev in dedkov, ki so pohotni??? In, ali ni bolje, da se potešijo pri meni. Oba sva na boljšem. Njemu ni treba biti zafrustriran in nepotešen, do te mere da bi bil zmožen celo posiliti kakšno dekle. Pridobim tudi jaz, ker je to edini denar, ki ga znam zaslužiti. Jasno?”

Bilo mi je popolnoma jasno, kaj mi je povedala. Sara ni tega skrivala pred nikomer. Kot tako smo jo tudi sprejeli. Z leti so jo vsi sprejeli. Nihče je ni obsojal ali se zgražal nad njo. Uspela je celo doživeti razmerje s fantom, kateremu zlahka rečemo, da je bil ljubeč. On je njo resnično ljubil, Sara mu je čustva vračala.

Robavs je ta fant, ki je našo lepotičko Saro vzljubil kljub njeni “dejavnosti”. Imela sta lep in zelo poseben odnos.

Nihče od nas ni vedel, kako zelo je Sarino telo uničeno. Vedeli smo, da je kar naprej hodila na neke operacije a več kot to ni nihče, razen Robavsa, vedel.

Spominjam se najinega zadnjega kratkega pogovora “za zidom”. Pred mano je zdrobila in posnifala en Sanval. Čez 5 minut je bila že “čista koma”. Zibala se je sem in tja, dokler ji ni glava pristala med nogami in je tako zaspala oz “zakinkala”. Ni mi dalo miru in sem jo morala vprašati, da kako je možno, da je en sam samcat Sanval tako “podre”? Njen odgovor je bil spet tako jasen: ” Veš, slabo srce imam in danes sem že tri obdelala na tem žgočem soncu.”

Trudila se je po svojih močeh. Hodila je na vse operacije na katere so jo pošiljali in nihče od nas, ni niti slutil, da se že bliža njen čas.

Ko je umrla v bolnici, med eno od operacij na katere je morala iti, se je njeno srce za vedno vstavilo.

Težko smo doumeli, da je odšla, da je ni več. Dobili nismo nikakršnega odgovora, kje in zakaj se je stvar zataknila, da ji ni bilo več pomoči. Robavs o tem še vedno zelo težko govori. Saj je ob tej nenadni izgubi ljubljene osebe želel biti prisoten na pogrebu a ga je njen sin, narobe obvestil. Zakaj je to naredil, mi ni jasno. Robavs je bil eden tistih redkih ljudi, ki jo je resnično ljubil. In tako je Robavs zamudil pogrebe svoje drage, mogoče celo najdražje v svojem življenju.

Ko sem ga opazovala v torek in sredo, sem videla zlomljenega človeka.

Vsaka smrt pusti pečat in tu ni važno koliko pečatov, kako močnih, važno je da jih pustijo.

Partizanka Sandra


17.7.2014

SAMOMOR

Največ študij samomora je makrosociološke, v zadnjem času pa tudi mikrosociološke narave. Zgledujejo se po temeljnem tovrstnem delu francoskega sociologa Emila Durkheima, ki je postavil znano tezo, da je samomor obratno sorazmeren integraciji družbene skupine, katere del je posameznik. Po Durkheimu in zlasti v zadnjih desetletjih so se čisti sociološki poskusi samomorilnih mehanizmov začeli prepletati s psihološko in psihoanalitično naravnanimi tezami, napredek psihofarmakologije pa je oživil biokemične razlage samomorilnih vzgibov. Ta pojav od nekdaj spremljajo tudi posamezne evropske ter azijske filozofije in religije. Suicidologija je postala veda, v kateri je povezanih več disciplin in kultur.

Že od samega začetka se sociologija kot veda sooča z vprašanjem samomora. Francoski sociolog Durkheim je bil eden prvih, ki je znanstveno preučeval samomor. Svojo teorijo je predstavil v delu »Le suicide« (1897), ki je pomemben mejnik ne le za suicidologijo, pač pa tudi za sociologijo. V svoji teoriji Durkheim bolj kot notranje dejavnike v človekovi psihi poudarja zunanje, socialne dejavnike, ki so pripomogli k samomorilni nagnjenosti. Skuša dokazati, da je tudi samomor, ki je skrajno individualno in nedružbeno dejanje, moč razložiti z družbenimi dejstvi. Edino družbene razmere, od katerih je odvisno število samomorov, lahko povzročijo spreminjanje tega števila. Edino te razmere so namreč spremenljive. Število samomorov prav zato ostane stalno, dokler se družba ne spremeni.

Statistični podatki o samomoru so precej zanesljivi. Letna statistika izhaja v biltenu Svetovne Zdravstvene Organizacije. Pogostost samomora je razmeroma stalna oziroma se počasi spreminja. Drugače je s pogostostjo samomorilskih poskusov, saj se tu ne more odkriti dejanskega stanja. Statistike se namreč nanašajo le na število oseb, ki so bile sprejete na zdravljenje po poskusu samomora. Mednarodna študija Evropskega regionalnega urada Svetovne Zdravstvene Organizacije iz leta 1994, ki raziskovalno zajema nekaj območij posameznih zahodnoevropskih držav, vprašanja pogostosti samomorilnih poskusov ni natančneje pojasnila. Dejstvo je, da je samomorilnih poskusov precej več kot samomorov, po podatkih omenjene publikacije okoli 10-krat do 15-krat več. Kvalitativne razlike med statističnima populacijama oseb, ki so končale s samomorom in tistih, ki so ostale pri samomorilnem poskusu, kažejo, da je samomor pojav, ki zadeva zlasti moške in stare ljudi, samomorilski poskus pa je bistveno pogostejši pri mladih osebah ženskega spola.

Slovenija je s samomori močno obremenjena. Po podatkih za Kranjsko je bil leta 1863 koeficent samomora 3 (število smrti zaradi samomora na 100.000 prebivalcev v enem letu); leta 1890 je bil ta količnik 6,8. Ko se je v tridesetih letih 20. stoletja uveljavil red v jugoslovanski statistiki, je Slovenija izkazovala že količnik 19,4. Poslej je ta številka rasla in se (razen leta 1990, ko je bila 27,7) od leta 1976 ni več spustila pod 30. Slovenija je bila leta 1993 med 47 državami, ki jih je zajela svetovna zdravstvena statistika, s količnikom samomora 30,9, na 6.mestu.

Od leta 1970 Psihiatrična klinika v Ljubljani, v sodelovanju z več statističnimi službami, spremlja in objavlja podatke o pogostosti in demografski ter osnovni medicinski in sociološki sestavi populacije, ki v Sloveniji umira zaradi samomora. Ministrstvo za zdravje spodbuja zdravstvene ustanove, da prijavljajo kliniki primere samomorilskih dejanj.

V 25 letih je bilo v Sloveniji več raziskav, ki naj bi prispevale k pojasnjevanju pogostosti in dinamike samomorilnosti v Sloveniji. Psihiatrična služba si prizadeva zmanjšati samomorilno tveganje med najbolj ogroženimi skupinami prebivalstva, to so duševno bolni, alkoholiki in odvisniki od trdih drog.

Andrej Mastnak, univ.dipl.fil. in soc.kulture


6.6.2014

BARBARA, TUDI TI SI ZASLUŽIŠ SLOVO

Večina “obiskovalcev” Metelkove smo poznali Barbaro. Dekle, ki nas je vse presenetila s svojo nosečnostjo, še bolj pa z odločitvijo, da bo otroka obdržala.

Spominjam se najinega pogovora, ko sem bila precej kruta do nje. Spraševala sem jo, kako za vraga se ji je lahko to zgodilo in kaj bo lahko nudila svojemu otroku? Odgovorila mi je z vprašanjem, če revni ljudje ne smejo imeti otrok? Odgovorila sem ji, da pri njej ne gre samo za revščino in da v bistvu smatram, da je otrok tako velika odgovornost in da bi vsak odgovoren človek moral krepko razmisliti, preden bi na svet spravil otroka.

Potem sem jo srečevala v čakalnici metadonske ordinacije in vsakič je bila bolj shujšana, bolj siva v obraz in vse bolj in bolj potrta.

Še posebej se spominjam nekega pogovora, ko mi je govorila, da je tako na koncu z živci in močmi, da se doma včasih zvije v klopčič in si želi, da bi lahko kričala in kričala ter da čuti da je tik pred živčnim zlomom.

Barbara je trpela, hudo trpela. Svoje trpljenje je skušala rešiti s pomočjo strokovnih delavcev na Metelkovi. Predvsem je pričakovala pomoč od psihiatra.

Zavedam se, da en psihiater ni dovolj za vojsko odvisnikov, ki so pacienti metadonskega centra in vendar smatram, da bi moral prepoznati človeka, ki se lomi. Pred vsemi nami, pred našimi očmi je očitno propadala.

Sama nisem psihiater a bila sem na tej točki, na kateri se je znašla tudi Barbara. Svetovala sem ji, da naj odide v gozd in naj tam kriči vse dokler ne izgubi glasu. Upala sem, da bi ji to lahko pomagalo izkričati vsaj del bolečine, ki jo je nosila v sebi.

Kolikor vem, ni odšla kričati v gozd in kolikor vem ji tudi psihiater ni predpisal pomirjeval, ki bi jih nujno potrebovala. Zakaj ne? Za sprehod v gozd verjetno ob novorojenčku ni našla časa. Psihiater pa se je verjetno strogo držal doktrine, ki pravi, da se odvisnikom ne predpisuje pomirjeval ali uspaval. Menim, da je ta doktrina botrovala marsikateremu samomoru odvisnikov, ki so se trudili živeti brez drog.

Dragi psihiatri in vsi ostali doktorji, koliko samomorov in izgubljenih življenj bo še potrebno, da boste sprevideli, da vaša doktrina ni pravilna???

Barbari se je poleg vsega, kar je doživljanja, ob vsem njenem trpljenju zgodilo še nekaj hujšega, nekaj o čemer ne vem dovolj, da bi lahko o tem pisala. Vem le, da je bilo breme zanjo tako težko, da je svoje življenje vrgla pod vlak.

Barbara, za samomorilce mnogi pravijo, da so reve, sama pa smatram, da si za korak pod vlak potrebovala ogromno poguma.

Sandra


19.3.2014

DRUŽBENA IN SOCIALNA STRATIFIKACIJA V (POST)MODERNI DRUŽBI

Stratifikacija pomeni razplastenost, plastovitost, večplastnost. V našem primeru pa pomeni družbeno plastitev, razlikovanje prebivalstva glede na spol, religijo, poklic, starost, socialni status itd.

Vzemimo primer družbe, v kateri so vsi člani enaki. V taki družbi ljudje ne bi bili več razvrščeni glede na ugled, nihče ne bi okusil zadovoljstva zaradi visokega družbenega položaja, nihče ne bi trpel ponižanja, ker zaseda položaj, ki ne prinaša pravega spoštovanja. Premoženje bi bilo enakomerno razdeljeno med prebivalce. Besede, kot so ugled in siromaštvo, bi spremenile svoj pomen ali pa bi izginile iz besedišča. Zatiranje in izkoriščanje bi postala pojma iz zgodovine. Ljudje bi postali enaki tako v očeh soljudi, kakor tudi »pred bogom«.

Ideje take družbe (egalitarna družba) očitno ostajajo sanje. Zgodovina nas uči, da vse človeške družbe, od najpreprostejših do najbolj kompleksnih, vsebujejo neko obliko neenakosti. Zlasti moč, ugled in premoženje so neenakomerno razporejeni med posameznike in družbene skupine.

Družbena stratifikacija, se kot posebna oblika družbene neenakosti, nanaša na prisotnost posebnih družbenih skupin, ki so postavljene ena nad drugo glede na dejavnike, kot so ugled, moč in premoženje. Podoben življenjski slog, zavest o skupnih interesih in skupna identiteta, jih do neke mere razlikuje od članov drugih družbenih slojev. Primer družbene in tudi socialne stratifikacije je indijski kastni sistem.

Stratifikacija pomeni hierarhijo družbenih skupin. Člani različnih skupin uživajo ali trpijo v neenaki razporeditvi nagrad v družbi. Družbena stratifikacija je seveda le ena od oblik družbene neenakosti. Ta lahko obstaja tudi brez slojev. Sociologi menijo, da je družbene razrede nadomestila nepretrgana hierarhija neenakih pozicij. Kjer so bili včasih razredi, je sedaj neprekinjen kontinuum poklicnih položajev. Hierarhijo družbenih skupin je zamenjala hierarhija posameznikov.

Socialna stratifikacija je posebna oblika družbene neenakosti, ki je povezana z oblikovanjem skupin, slojev razvrščenih v hierarhičnem razmerju. Položaj posameznika je odvisen od sloja (ima vedno neke skupne lastnosti: poklic, ki spada v določen sloj, interesi, vrednote, način obnašanja itd.), kateremu pripada. Je relativno trajna (položaj se redko spreminja) in stabilna.

Pripadniki vsakega sloja so nagnjeni k razvoju svoje lastne subkulture: določenih norm, stališč in vrednot, ki jih razločujejo kot družbeno skupino. Ko nekateri pripadniki družbe doživljajo podobne razmere in probleme, ki niso skupni vsem njenim pripadnikom, obstaja težnja k razvoju subkulture.

Primer: člani najnižjega sloja v sistemih stratifikacije, ki ponujajo majhne možnosti za izboljšanje statusa, so nagnjeni k nihilističnemu, fatalističnemu pogledu na življenje. Tako stališče postane del njihove subkulture in se lahko prenaša z generacije v generacijo.

Pri pripadnikih družbene skupine, ki so jim skupne podobne razmere in skupna subkultura, obstaja verjetnost, da bodo razvili skupinsko identiteto.

Čeprav se v današnji družbi več pozornosti namenja odvisnikom kot v preteklosti, so ti še vedno izpostavljeni nerazumevanju, stigmatizaciji in zapostavljanju. Neenostnost stroke do pereče in razraščajoče se problematike, samo še poglablja že tako nezainteresirano javnost.

Tu vidim srž problema. Namreč, šele enotna politika in sodelovanje vseh vpletenih (vladnih in nevladnih ustanov), tako znanstven kot humanitarni pristop k razreševanju problematike, lahko pripelje do zaželenih rezultatov, ne pa kriminalizacija in potiskanje odvisnikov na družbeno in socialno dno.

Andrej Mastnak, univ.dipl.fil. in soc.kulture


6.1.2014

SLOVO

Vso noč sem tuhtala kaj naj napišem!?! Kako naj izrazim ta boleč občutek praznine, ki je nastal , ko sem izvedela da je dr. Čelanova, kot smo ji tu na centru rekli, v soboto, 28.12.2013, umrla?

Se bo kdo posmehljivo namrdnil, češ kakšno bolečino, kakšno praznino pa čutiš? Saj ti je bila dodeljena le za to, da ti predpisuje metadon! A ta, ki si to misli o katerem koli delavcu centra na Metelkovi, se krepko moti. Še posebej se moti, ko govorimo o dr. Branki Čelan.

Dr. Branka Čelan je tista oseba, kateri se lahko zahvalimo za večino stvari, do katerih smo kot odvisniki dandanes upravičeni. Pred njo ni bilo vzdrževalnega programa s heptanonom. Ni bilo Projekta Človek, ki ima eno najvišjih stopenj uspešnosti pri rehabilitaciji odvisnikov. Lahko bi še in še naštevala za kaj vse se je dr. Čelan zavzela in vse tudi udejanjila.

Na začetku, dobrih dvajset let nazaj je obstajala le majhna sobica za vrati zadnjega stopnišča. V tej sobici sta dr. Čelanova in sestra Lidija imeli prostora za dve mali mizici in sta se zadeve lotili. In tako kot danes, je bilo včasih še bolj težko razložiti zakaj bi se nam, odvisnikom, sploh pomagalo. Njej je uspelo. In uspevalo ji je kadarkoli so hoteli program ukiniti. Uspela je dopovedati, da smo tudi odvisniki ljudje, predvsem pa da je odvisnost bolezen, ki jo je potrebno celovito zdraviti.

Zato bom zapisala le to, da se poslavljamo od zelo posebne osebe, od ene izmed prvobork za pravice odvisnikov, od ženske, ki je z neustavljivo močjo in neverjetno energijo vse dneve prebila v Zdravstvenem domu za našo dobrobit, za dobrobit pacientov. Takih zdravnikov ni veliko, takih ki pa svojo energijo usmerjajo v dobrobit odvisnih od nedovoljenih drog, je pa še toliko manj. Dr. Čelan je bila poosebljena človečnost.

Dr. Čelanova je želela biti še vse leto z nami a ji je bolezen to onemogočila. In vse prehitro se je morala posloviti. Tako rada bi ji stisnila vsaj roko v slovo in se ji zahvalila za vse, kar mi je v življenju dala, za vsako njeno bodrilno besedo, ko sem bila povsem na tleh in prepričana sem, da nisem edina s to željo. Zato pišem to slovo. Zato, da izrečem tisto, kar bi morala izreči večkrat: »Dr. Čelan, hvala vam za vse! V čast mi je, da sem vas imela priložnost poznati, biti vaš pacient, kateremu ste dala vedeti in čutiti, da vam je mar.«

Vaša Sandra


16.12.2013

DVOLIČNOST ZAKONODAJE

Pred kratkim oz. natančno 3.decembra sem v dnevnem brezplačnem časopisu “ŽURNAL” prebrala precej zanimiv članek.

V Franciji je bil obsojen preprodajalec, kateremu so naložili plačilo davka za njegovo nelegalno dejavnost. Da stvar izpade še bolj ironična, so mu pri obračunu davka upoštevali stroške prevoza in celo njegovo dnevno uporabo heroina, ki naj bi bila približno 4 grame na dan. Te stroške so mu odšteli od obračuna prihodka s preprodajo.

Tako kot odvetnica obsojenega preprodajalca, se tudi sama sprašujem, kako lahko sodišče naloži plačilo davkov za nelegalno dejavnost? In če v tem preprodajalcu vidim večino takih, ki so preprodajali zato, da pokrijejo svojo odvisnost, verjamem, da bi raje “odsedel” še kakšno leto več, kot plačal tako visoko denarno kazen, ki so mu jo poleg zaporne kazni, ki šteje nekih pet let dodelili. Kot sem rekla, če je eden takih preprodajalcev, kot jih je večina naših slovenskih zapornikov, predvidevam da denarja nima. In spet se bom morala ponavljati, neverjetno je da se za nezakonito dejavnost zaračuna davek, kot da gre za normalno poslovanje nekega podjetnika. Sama smatram, da bi preprodaja heroina tako ali tako morala biti normalna poslovna dejavnost. Vem, da se to sliši hudo radikalno a če drugega ne, bi lahko vsaj zdravniki morali imeti možnost predpisovanja heroina oz. morfija in to brez predsodkov in brez večjih težav.

Pred približno stotimi leti so bile kadilnice morfija v Londonu, prestolnici Velike Britanije, nekaj povsem normalnega. Celo poslovanje Anglije s Kitajsko je temeljilo predvsem na poslovanju z morfijem. Vojna s Kitajsko se je začela takrat, ko so Kitajci očitali Angležem, da so polovico kitajskega imperija “navlekli” na morfij. Torej, je bila v resnici Kitajska tista, ki se je uprla morfiju oz. posledicam, ki jih pretirana uporaba morfija povzroča in ne Anglija.

In vendar so bili Američani tisti, ki so se šli prohibicije (prepoved alkohola), dandanes pa še vedno vodijo popolnoma neuspešno “vojno z drogami”. Ko pravim prvi Američani, s tem smatram priseljence iz Anglije, ki jih je bilo največ čeprav so bili Španci tisti, ki so prvi zavzeli Ameriko. Italijanski priseljenci pa so bili tisti, ki so od prohibicije in nelegalnih dejavnosti (preprodaja drog) največ pridobili. Še dandanes je njihova moč velika, saj ravno zaradi denarja, ki ga s preprodajo drog brez plačevanja davka služijo, nikakor ne pride do koraka naprej pri legalizaciji heroina in prostitucije. Italijanska mafija je še vedno močno prisotna pri ravnokar naštetih dejavnostih. Ko pravim prisotna, mislim na prisotnost v sodiščih, sindikatih, parlamentu, kongresu, itd. In kdo ima toliko poguma in seveda denarja, da bi se takemu sistemu uprl? Mafija je dejansko del sistema in to zelo pomemben del sistema.

Kar se marihuane tiče se stvari resda premikajo z mrtve točke a temu je tako zato, ker uporabniki marihuane niso stigmatizirani tako zelo, kot smo uporabniki heroina in jih je tudi veliko več ter uporabo marihuane javno priznavajo. Med drugim je uspelo določenim organizacijam dokazati, da marihuana lahko pomaga tudi marsikateremu bolniku.

Kar se pa heroina tiče, bo verjetno preteklo še mnogo onesnažene vode, da bomo uspeli dopovedati laični populaciji kakor tudi stroki sami, da je tudi mak roža, ki ima mnoge pozitivne učinke. V medicini je to že znano. Nočejo pa sprejeti dejstva, da je velika večina odvisnikov posegla po heroinu ravno zaradi psihičnih težav. Malokdo je postal odvisnik zaradi zabave. A da nas bi stroka začela dojemati kot psihične bolnike, bomo morali še precej garati.

Partizanka Sandra


13.12.2013

POKOJNINSKA REFORMA NA MOJI KOŽI

Pokojninska reforma me sploh ni posebno zanimala, tako kot me niso zanimale nobene reforme in spremembe od tiste, ki se je zgodila davnega leta 1990 – sprememba moje domovine. Ta sprememba me je močno zanimala. Spremljala sem jo od začetka do grenkega konca. To spremembo sem čutila vsak dan, vsako uro, vsako minuto. Čutila sem jo v drobovju. Gledala sem kako se spreminjajo meje, režimi, politiki,…Čutila sem kako moja domovina razpada v srditi vojni in mislila sem, da me nobena sprememba ne bo nikoli več tako zanimala ali se me tako močno dotaknila, kot se me je ta. A sem se zmotila.

Pokojninska reforma je bila zame le še ena izmed tisočih, ki so se jih spomnili v našem hramu demokracije. Še ena izmed stvari, ki so se je spomnili naši vrli politiki, da imajo kaj početi in da imamo mi, ki delamo v računovodstvu, kaj delati. Kot, da ne bi imeli že tako preobilice dela z vsemi papirji in številkami, členi in spremembami, ki smo jih po službeni dolžnosti morali spremljati. Povsem iskreno, niti zanimalo me ni preveč.

Prejšnji teden, ko sem v solzah odhajala na Zavod za zaposlovanje z odpovedjo službe v rokah pa je pokojninska reforma pretresla moj svet. Zaposlena sem bila pri mlajši upokojenki, ki je za preživetje svoje družine morala delati tudi po upokojitvi saj ji njena mala penzija nikakor ni zadoščala za preživetje. Gospa je vodila mali računovodski servis in me je leta 2007 redno zaposlila. Zaposlila me je kljub temu, da sem se že drugič v svojem življenju vračala s krajšega bivanja v zaporu, kjer sem pristala zaradi moje odvisnosti od heroina. No ja, da ne bo pomote, v zaporu ne pristaneš, če si odvisnik temveč, če svoje odvisnosti ne zmoreš več “legalno” financirati in se kar naenkrat znajdeš v vlogi preprodajalca. Ta heroin mi je pomagal “preživeti” izgubo domovine in več let sem bila prepričana, da imam vse pod nadzorom. Še ena izmed velikih zmot v mojem življenju. A to je zgodba za nek drugi čas in drugo temo. Zdaj bi vam rada povedala, kako na lastni koži čutim posledice pokojninske reforme.

Ko me je gospa zaposlila, je vedela vse o meni. A zaradi nekega drugega zakona, ki zdaj ne velja več saj je pokojninska reforma prinesla cel kup novih zakonov in pravil, je nekoga morala zaposliti. Tako je veleval takratni zakon: “…upokojenec, ki ima registrirano samostojno podjetništvo mora imeti zaposlenca ali zaposlenko z ustrezno izobrazbo…” Tu se mi je ponudila priložnost, da sem lahko končno unovčila svojo srednješolsko izobrazbo. To je bila moja prva zaposlitev. Pri svojih 36.letih sem se prvič počutila dokaj normalno. Imela sem redno službo. Bila sem socialno in zdravstveno zavarovana. Imela sem odobren limit na banki. Dobila sem celo svoj prvi kredit, ki res da ni bil velik a meni je pomenil veliko. Zdaj se sprašujem, kako ga bom še tri leta uspevala poplačevati?!? Kdo bi si mislil, da bo neka pokojninska reforma povzročila toliko hudega?!? In ne samo meni, ki sem ostala brez zaposlitve in rednega prihodka temveč tudi za gospo, ki ne ve kaj ji je storiti. Pokojninska reforma namreč zahteva, da se upokojenec odpove polovici svoje penzije in ob tem še naprej plačuje vse prispevke in davke. To velja le za samostojne podjetnike. Če ima upokojenec d.o.o. oziroma družbo z omejeno odgovornostjo, se ga ta reforma ne tiče. D.o.o. lahko dandanes odpreš, če položiš 7.000,00 eurov na račun podjetja a ta isti denar lahko že takoj po odprtju dvigneš z nekoliko računovodske mahinacije in denarja ni več, imaš pa podjetje z omejeno odgovornostjo, kar pomeni, da podjetje odgovarja le z denarjem podjetja medtem ko samostojni podjetnik jamči z vsem svojim premoženjem. Če je tu kaj logike in poštenja, naj me koklja brcne! Ravno zaradi takih in podobnih d.o.o.-jev je šlo slovensko gospodarstvo k vragu.

Gospa, ki me je zaposlila in mi s tem omogočila dostojno pošteno življenje, je bila celo pripravljena na velike spremembe, ki bi vključevale tudi mene in mojo prihodnost. Sestavili sva načrt, da bom jaz s pomočjo Zavoda za zaposlovanje odprla svoj s.p. in bova nadaljevali z delom. Gospa bi mi prepustila le stranke, ki redno plačujejo svoje obveznosti in bila moj mentor dokler ne bi bila sama sposobna voditi vseh poslov. Naravnost čudovito! Bila sem navdušena, srečna in nadvse hvaležna. Moja prihodnost se je zdela svetla in dokaj varna, kolikor je lahko varna v tem sistemu, ki ga danesw živimo.

Se sprašujete kje se je zalomilo in zakaj sem odšla objokana na Zavod za zaposlovanje? Odgovor tiči v okrožnici DURS-a, ki ga je gospa dobila, ko je poizvedovala kaj vse je potrebno za odprtje s.p.-ja, da bova ja vse naredili tako kot je treba. Okrožnica se glasi: REGISTRACIJA SAMOSTOJNEGA PODJETNIKA – preverjanje omejitev za pridobitev statusa samostojnega podjetnika po 10. a členu Zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1) in odločbi Ustavnega sodišča RS št. U-I-311/11-16 z dne 25.4.2013 (Ur.L.RS, št. 44/2013, z dne 24.5.2013)

Ajpes bo kot registrski organ za samostojne podjetnike z dnem 1.7.2013 začel preverjati izpolnjevanje določb 10. a člena ZGD-1 pred vpisom v Poslovni register Slovenije (PRS).

Tako bo preveril:

  • ali je oseba dala resnično izjavo o poravnanih dospelih obveznostih iz svojih prejšnjih poslovanj (drugi odstavek 74.člena ZGD-1) in
  • ali imajo vse kapitalske družbe, v kapitalu katerih je oseba udeležena z več kot 25 odstotki, poravnane vse davke in druge obvezne dajatve, ki jim je potekel zakonski rok plačila, skladno z zakonom, ki ureja davčni postopek, in
  • li je bila oseba pravnomočno obsojena na kazen zapora zaradi kaznivega dejanja zoper gospodarstvo, zoper delovno razmerje in socialno varnost.

Tako. Moja pravljica o uspehu in kolikor toliko srečni in varni prihodnosti je končana. Če se me prva alineja ne tiče, se me tičeta vsaj druga, tretja pa zagotovo. Pod drugo, sem še dandanes dolžna sodišču 6.500,00 eurov, ker mi je sodišče ob povprečnini v višini 400,00 eurov, ki sem jih plačala, naložilo še plačilo odvetnika, dodeljenega mi po uradni dolžnosti ter ponovno tudi vse stroške postopka. Vso zadevo sem predala Varuhu človekovih pravic in čakam odgovor. Zdi se mi, da se že vse življenje na meni lomijo vsi novi zakoni in členi saj sem menda ena izmed prvih v Sloveniji, kateri je sodišče naložilo plačilo odvetnika, dodeljenega po uradni dolžnosti. Saj veste, tega ti določijo takrat, ko zakon zahteva, da ima obdolženi odvetnika in si ga le-ta ni sposoben sam plačati. No, meni so ga, brez kakršnegakoli opozorila, da ta možnost sploh obstaja, krepko zaračunali in to za nazaj. Če bi vedela, da bom morala odvetnika plačati, bi si ga najela sama za 500 eurov ali pa bi se odrekla pravici do odvetnika, kajti takega zneska nisem sposobna plačati, ne z redno plačo, kaj šele brez te. A tudi ta tema je tako obširna, da ne sodi v ta članek.

Že, če druge alineje ne bi bilo, se me zagotovo tiče tretja. Bila sem obsojena. Celo dvakrat. Moje kaznivo dejanje bi lahko šteli pod tista kazniva dejanja zoper socialno varnost, mogoče celo zoper gospodarstvo, ker sem brez, da bi plačala davek, zaslužila 25 eurov, ko sem kupila 5 gramov heroina za 100 eurov in ga prodala za 125.

Kakorkoli že in kamorkoli že vtaknete moje kaznivo dejanje, obsojena sem za vse življenje. Ni bilo dovolj, da sem svojo kazen odsedela, plačala in da sem s s svojo odvisnostjo škodovala predvsem sebi in svojemu zdravju, da sem prizadela svoje ljubljene, ne, vse to ni bilo dovolj. Vse premalo sem trpela.

Zdaj zaradi mene trpita dve veliki družini. Ena je moja in druga je tista od te dobrosrčne gospe, ki mi je kljub vsemu ponudila roko in mi resnično želela pomagati. Zdaj bom jaz na Zavodu in na socialni podpori saj si o neki novi zaposlitvi ne upam sanjati. Stara sem 43 let, osivela, kot bi jih imela 60 in brez zob saj nimam 10.000 eurov za nove, naše zobozdravstvo pa…ah, to je še ena dolga zgodba o kateri bi bilo treba pisati. Vem le, da kljub rednim obiskom zobozdravnikov ZD Moste, kjer se jih je v desetih letih zamenjalo že šest jaz še vedno nimam urejenih zob. In ker hodi hudič s…t na kup, se mi je pred kratkim zlomil še mostiček.

Drugo bitko bo bila dobrosrčna gospa, ki bo ostala brez dodatnega trdo zasluženega dohodka, ki jo prav tako zapušča zdravje zaradi stresnega in napornega življenja in jo tako kot mene čaka še vsaj pet let odplačevanja raznih kreditov s katerimi si je pomagala preživeti celo četo neplačnikov medtem, ko je ona pridno plačevala vse davke, prispevke in ostale obveznosti do države. Država jo je krasno nagradila za vsa leta plačevanja davkov!

Ko sva se poslavljali, sva obe točili grenke solze. Obup v mojih očeh je povečeval obup v njenih in obratno. Kaj naj rečem za konec?

Slovenija, hvala, ob tebi sem spoznala, da so pravljice o brezsrčnih, krutih mačehah resnične.

Sandra


13.12.2013

PRAVICA NAŠIH SODIŠČ

Po dolgotrajnem sojenju in pogojni obsodbi, so meni in mojemu izven zakonskemu partnerju naložili plačilo povprečnine v višini 400 eurov, kar mi je povsem razumljivo in sva povprečnino tudi že plačala. S tem se je srečal že marsikdo od nas.

Nato pa nama je sodišče naložilo še plačilo zagovornikov dodeljenih po uradni dolžnosti in ponovno tudi stroške obravnav. Znesek, ki so nama ga naložili v plačilo je ca. 5.500 eurov na osebo. Od tega je večino za plačilo odvetnika.

Ko sem prejela pošto, sem mislila, da se je sodišče zmotilo, saj še nikoli nisem slišala, da bi komu naložili plačilo odvetnika dodeljenega po uradni dolžnosti. Po povpraševanju pri brezplačni pravni pomoči na Miklošičevi in še pri nekaterih odvetnikih, sem po prvotnem čudenju izvedela, da obstaja alineja, ki dovoljuje sodniku, da naloži plačilo vsega tega, če je obdolženi obsojen.

Poskusila sem s pritožbami, vse do tistega, ko nobena pritožba ni bila več mogoča. Sodišče nama je omogočilo plačilo na obroke. Plačala nisem niti enega obroka, ker enostavno ne morem verjeti, da se obsojenemu lahko naloži plačilo odvetnika dodeljenega po uradni dolžnosti, sploh glede na to, da nihče od naju ni bil opozorjen, da obstaja ta možnost. Kajti, če bi vedela, da obstaja možnost, da sodišče lahko naloži plačilo odvetnika dodeljenega po uradni dolžnosti, bi se odvetniku odrekla ali pa bi si najela odvetnika, ki bi ga bila sposobna plačati. 4.800 eurov za odvetnika je zame velik znesek, veliko prevelik za moj žep.

Druga stvar, ki je ne razumem, je dvojno plačilo stroškov postopka. Pod dvojno mislim to, da se je meni in partnerju naložilo plačilo povprečnine za stroške postopka v višini 400,00 eurov, kot sem že zgoraj navedla, nakar nama je bilo znova naloženo plačilo stroškov postopka, tokrat celo v višini cca.1.300,00 eurov. Tega nikakor ne razumem!

Na koncu naj zapišem le še to, da sva ta trenutek sodišču dolžna vsak cca. 5.500,00 eurov. Ker gre za skupno gospodinjstvo, je s tem le-to obremenjeno za cca. 11,000,00 eurov.

Sama sem pred kratkim pristala na Zavodu za zaposlovanje saj je gospa pri kateri sem bila zaposlena nekaj več kot sedem let morala zapreti svoj mali posel, v veliki meri zaradi neplačnikov, ko pa je v veljavo stopila še pokojninska reforma, ki od upokojencev, ki se še vedno trudijo delati zahteva, da se odpovedo polovici svoje pokojnine. In glede na stanje mojih zob, za katere prav tako nimam denarja, da bi si jih uredila, si bom novo zaposlitev težko našla. Mlin splošnega zdravstva pa melje zelo počasi. V najboljšem primeru bom imela urejene zobe čez približno dve leti.

Moj partner pa prejema 850 eurov plače za težaško delo pri selitvenem servisu a je plača vsaj redna. Ko je bil mlajši mu to delo ni predstavljalo težav. Zdaj, ko sva prekoračila štirideseto leto življenja, je pa tako delo precej težko.

Tak dolg do države naju resnično skrbi, saj ga enostavno nisva sposobna plačati. Naj omenim le še to, da je moj partner redno zaposlen že več kot 15 let in redno plačuje davke in prispevke ter pred tem nikoli ni imel opravka s sodiščem. Na sodišču je pristal povsem po moji krivdi. Pri hišni preiskavi so mu namreč zasegli nerabljeno plinsko pištolo, ki jo je še kot mladenič kupil povsem legalno v Franciji saj je nekaj časa delal kot avtoprevoznik. Vozil je tovornjak po vsej Evropi, spal na parkiriščih in si je to plinsko pištolo kupil za lastno varnost. S prijavo pištole je resda neodgovorno odlašal dokler ni nanjo povsem pozabil, ker je zamenjal službo.

Sama sem heroinski odvisnik na zdravljenju (Metelkova) in imam kar zajetno kartoteko na policiji. A od leta 2007 se močno trudim ostati na pravi poti. Svojo kazen bi še nekako sprejela, a da človeku, ki je vse življenje zgleden državljan, na koncu zaračunajo odvetnika dodeljenega po uradni dolžnosti, se mi zdi povsem nesprejemljivo. Sojenje se je začelo leta 2003 in končalo leta 2010.Kot sem že zapisala, sva odločbo, ki nama nalaga plačilo odvetnikov dodeljenih po uradni dolžnosti dobila še kasneje, približno pol leta po pravnomočnosti sodbe.

Naj omenim še to, da je bila prvotna obtožnica precej huda: bremenila nas je organiziranega kriminala saj nas je na zatožni klopi sedelo kar deset. Midva s partnerjem nisva poznala prav nikogar.

Tokrat sem bila hvaležna prisluhom čeprav so naju le-ti spravili v ta položaj a so vsaj pomagali prikazati, kaj se je v resnici dogajalo. Torej, ravno po dolgotrpnem in mučnem poslušanju le-teh, je bilo jasno, da moj partner nima popolnoma nič v zvezi z drogo, kaj šele z organiziranim kriminalom. Vendar je bil zaradi te presnete plinske pištole vseeno obsojen na pogojno kazen, resda minimalno vendar odločba o plačilu vsega zgoraj navedenega, boli veliko bolj.

O vsem tem sem pisala celo varuhu človekovih pravic, kjer sem dobila odgovor, da dejansko vidijo, da to ni prav a da žal ne morejo prav nič storiti, saj lahko posredujejo le pri zadevah, ki niso stare več kot eno leto. Torej, če se ti je zgodila krivica, se moraš podvizati in poskrbeti, da se ti vse skupaj ni zgodilo več kot eno leto nazaj.

Torej, v kolikor se znajdete na sodišču in vam izrečejo sledeče besede: “…v kolikor si zagovornika ne morete privoščiti sami, vam ga bo dodelila država…”, raje krepko premislite preden sprejmete državnega zagovornika saj se vam lahko zgodi, da vas le-ta stane več kot najeti odvetnik. Dejstvo je, da pred sodiščem nikakor nismo vsi enaki, zato se potrudite in se izognite morebitnim sodnim postopkom oz. kaznivim dejanjem.

Sandra


13.12.2013

GLOBALIZEM KOT OBLIKA NASILJA V POSTMODERNI DRUŽBI

Globalizem novo kompleksnost globalnosti in globalizacije zreducira na eno samo – gospodarsko – dimenzijo, ki jo poleg tega misli linearno, kot nenehno širjenje odvisnosti od svetovnega trga. Vse druge dimenzije – ekološka globalizacija, kulturna globalizacija, policentrična politika, nastajanje transnacionalnih prostorov in identitet – tematizira, če sploh, le ob predpostavljeni dominantnosti gospodarske globalizacije. Svetovno družbo tako zoži in popači v svetovno tržno družbo. V tem smislu je neoliberalizem različica monokavzalnega gledanja na svet, torej ekonomizma. Čar in nevarnost te, nikakor ne nove, svetovno-tržne metafizike zgodovine izhajata iz taistega vira: iskanja, že kar sle po enostavnosti, zato da bi se lahko znašli v svetu, ki je postal nepregleden.

Če fatalizem postmoderne in neoliberalnega globalizma postane samo sebe potrjujoča prerokba, bo zares fatalno. Potem bodo srhljive vizije, ki že sedaj skorajda izključno zaposlujejo javno domišljijo, kajpak lahko postale resničnost. Naj si prikličem eno izmed njih: brazilizacija Evrope.

Neoliberalci so zmagali. Tudi zoper sebe same. Nacionalno državo je odneslo. Socialna država je v razsulu. A zaradi tega še ne vlada ne-red. Na mesto zgradbe moči in prava nacionalno-državnih akterjev je stopila množica raznorodnih, v sebi neenotnih oblastvenih združb, ki se druga pred drugo zapirajo in medsebojno spopadajo. Vmes zijajo pravne in normativne nikogaršnje cone. V nevarnih mestnih središčih živijo in delajo okravateni uradniki v video nadzorovanih in – podobno kot stari gradovi – tesno spetih stolpnicah, nekakšnih utrjenih taborih, ki so jih z obrambnim orožjem opremili vladajoči transnacionalni koncerni. Na nekaterih območjih lahko svobodno kupiš in zaužiješ mamilo. Na drugih pa je že za kajenje cigarete zagrožena smrtna kazen. Oborožene enote upokojencev patruljirajo ob mejah svojih lepo negovanih naselij za starostnike.

Uporabljati javna prevozna sredstva velja za nekaj nespodobnega. Spominjajo namreč na dinozavre nacionalne države. Insignije le-te pa si je sicer moč ogledati le še v dobro zastraženih muzejih. Kdor se poda na tiste podzemne železnice, ki še obratujejo, daje vedeti, da se je pripravljen na milost in nemilost prepustiti napadalcem. Zato je tu biti napaden enako samoobtožbi na sodišču. Pravilo pravi: napadeni so sami krivi, da so jih napadli.

Med temi nejasno razmejenimi oblastmi okrožji koncernov, združenj, narko kartelov, vojsk odrešitve, militantnih naravovarstvenikov, kolesarskih društev in priložnosti, da se prostovoljno pustiš oropati, morda zato, ker ima terapevt to za samoizkušnjo, ki je nujno potrebna v procesu tvoje osebnostne rasti, obstaja le še daljni spomin na ono ponosno nacionalno državo, za katero se je na milijone mož medsebojno prebadalo z bajoneti, se luknjalo s kroglami ali poganjalo v zrak. Države zdaj zastopajo partikularne interese med drugimi partikularnimi interesenti.

Če pa si kot zgled izmed teh izberemo kak transnacionalni koncern, npr. Deutsche Bank, ki se zdaj imenuje Svetovna banka, ugotovimo, da se je razmerje moči ravno obrnilo. Medtem ko moramo državico dati pod povečevalno steklo, da bi jo sploh lahko razpoznali, moramo za opazovanje koncerna uporabiti narobe obrnjeni daljnogled, da bi ga sploh zajeli v pogled. Temu ustrezno je mesto Združenih narodov zasedla tvorba, ki se imenuje Združena Coca-Cola ali nekaj podobnega.

Ostalina države pobira tudi davke. Morda pa bi bilo bolje reči: si želi pobirati davke – če se le da. Toda plačevanje davkov se je že zdavnaj, vsekakor pa de facto, spremenilo v prostovoljno dejavnost, tako rekoč v darovanje. Sicer pa jih je treba ljudem pobirati, jih skubiti v konkurenci z mnogimi drugimi varščinami in prispevki, ki jih vsiljujejo omenjene personalne oblastvene združbe s pomočjo svojih varnostnih storitev, pri katerih se maha z orožjem. Državni monopol nad uporabo nasilja je bil namreč odpravljen, tako kot vsi drugi monopoli. Kar državi še preostane, so le poskusi zunanje politike. Toda ta častna oznaka, »poskus«, sicer običajna za neko literarno zvrst oziroma početje, je le za malokaj tako zelo primerna

Andrej Mastnak, univ.dipl.fil. in soc.kulture


20.3.2018