Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Sintetični katinon »kristal« v Celju,  mešanica borove kisline in kokaina v Mariboru 

Ljubljana, 22. januar 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Celju  zaznan vzorec, ki je vseboval sintetični katinon n-etilheksedron in je ob uporabi povzročal negativne stranske učinke. V Mariboru je bil zaznan vzorec z mešanico borove kisline in kokaina.


Kristal

Analiza vzorca bele kristalaste snovi, ki se je v Celju prodajala pod imenom »kristal«, je pokazala, da vsebuje sintetični katinon netilheksedron.
Po poročanju uporabnikov so ob uporabi »kristala« nastopili negativni stranski učinki, in sicer hud nemir, tresenje in agresija.
V literaturi opisani negativni učinki, ki se lahko pojavijo ob uporabi netilheksedrona, so: visok krvni tlak, trepetanje rok, krčevito tresenje, bolečine v prsnem košu, pospešeno bitje srca.

Vzorec "kristala"

Mešanica borove kisline in kokaina

V Mariboru je bil zbran vzorec z mešanico borove kisline in kokaina, ki se je prodajal kot kokain. Borova kislina se sicer uporablja kot antiseptik, insekticid in kot zaviralec gorenja. Borova kislina ni namenjena oralni uporabi. Ob morebitnem zaužitju lahko nastopijo stranski učinki, kot so: slabost, bruhanje, diareja, krči, vznemirjenje, utrujenost.

Uporabnikom se svetuje, da ob sumu, da so zaužili borovo kislino, poiščejo zdravniško pomoč.


Vzorci kokaina z lidokainom

V zadnjem času se pojavljajo tudi vzorci kokaina z nekoliko višjimi vsebnostmi lidokaina. Ker višje vsebnostih lidokaina lahko povzročijo številne negativne učinke, se uporabnikom priporoča storitev anonimnega in brezplačnega testiranja.

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki JZ Socio iz Celja in Združenja DrogArt v Mariboru. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###