Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Pivnik z visoko vsebnostjo LSD v Savinjski regiji, lažna xanax tabletka v Ljubljani


Ljubljana, 19. februar 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil v Savinjski regiji zaznan pivnik z visoko vsebnostjo LSD in v Ljubljani lažna xanax tabletka, ki je vsebovala klonazolam.


Pivnik z visoko vsebnostjo LSD

Analiza pivnika, z večbarvno prednjo stranjo in drugo stranjo rumene barve, je pokazala, da ima pivnik 2-kratno vsebnost LSD od povprečne vrednosti v zadnjih letih. Po poročanju uporabnikov je imel pivnik bolj grenak okus, učinki pa so bili precej močnejši od pričakovanih.


Lažna xanax tabletka s klonazolamom

Bela tabletka pravokotne oblike z zarezami ter z napisom xanax na eni strani in z oznako »2« na drugi strani, ki je bila zaznana v Ljubljani, namesto alprazolama vsebuje klonazolam.

Klonazolam ima precej močnejši učinek kot alprazolam, učinki klonazolama pa so podobni učinkom zelo močnih opioidov, saj lahko med drugimi povzroči močno sedacijo in depresijo dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj). Drugi negativni stranski učinki so še: izguba ravnotežja, opotekanje, upočasnjeno odzivanje, utrujenost, zaspanost, otopelost, nerazločen govor, slabost, omotica, bruhanje, suha usta, izguba spomina, zmedenost, nejasno razmišljanje itn. Pri oralnem zaužitju klonazolam začne učinkovati v obdobju od desetih minut do pol ure, učinki pa lahko trajajo tudi od 6 do 10 ur.

Vzorce sta v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrali info točki JZ SOCIO iz Celja in Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorcev je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

###