Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS
Lažna Xanax tabletka in lažni kokain

Ljubljana, 23. oktober 2018 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani zaznana lažna Xanax tabletka in lažni kokain.

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da bela tabletka pravokotne oblike z napisom Xanax vsebuje snov klonazolam in ne snovi alprazolam, kot bi pričakovali. Klonazolam ima precej močnejši učinek kot alprazolam, učinki klonazolama pa so podobni učinkom zelo močnih opioidov, saj lahko med drugimi povzroči močno sedacijo in depresijo dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj). Drugi negativni stranski učinki so še: izguba ravnotežja, opotekanje, upočasnjeno odzivanje, utrujenost, zaspanost, otopelost, nerazločen govor, slabost, omotica, bruhanje, suha usta, izguba spomina, zmedenost, nejasno razmišljanje itn.

Pri oralnem zaužitju klonazolam začne učinkovati v obdobju od desetih minut do pol ure, učinki pa lahko trajajo tudi od 6 do 10 ur.

Beli kristali, ki so se prodajali kot kokain, pa so vsebovali borovo kislino, ki se uporablja kot antiseptik, insekticid in kot zaviralec gorenja.

 

Več si lahko preberete na povezavi: Lazna Xanax tabletka in lazni kokain.