Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS
Lažna xanax tabletka in kokain z visoko vsebnostjo levamisola

Ljubljana, 13. december 2018 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS sta bila v Ljubljani zaznana lažna xanax tabletka in kokain z visoko vsebnostjo levamisola.

TABLETKA XANAX

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da bela tabletka pravokotne oblike z napisom Xanax vsebuje snov klonazolam in ne snovi alprazolam, kot bi pričakovali. Klonazolam ima precej močnejši učinek kot alprazolam, učinki klonazolama pa so podobni učinkom zelo močnih opioidov, saj lahko med drugimi povzroči močno sedacijo in depresijo dihanja (upočasnjeno dihanje, dihalni zastoj). Drugi negativni stranski učinki so še: izguba ravnotežja, opotekanje, upočasnjeno odzivanje, utrujenost, zaspanost, otopelost, nerazločen govor, slabost, omotica, bruhanje, suha usta, izguba spomina, zmedenost, nejasno razmišljanje itn.

Pri oralnem zaužitju klonazolam začne učinkovati v obdobju od desetih minut do pol ure, učinki pa lahko trajajo tudi od 6 do 10 ur. To je že drugi zaznan primer lažne xanax tabletke, prvič je bila v okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS zaznana oktobra letos.

 

KOKAIN

Analiza vzorca belega prahu je pokazala, da poleg kokaina vsebuje tudi levamisol. Levamisol je sicer pogosta primes h kokainu, vendar je bila v tem vzorcu njegova vsebnost skoraj 40 %, kar je precej višje
od običajnih vrednosti.

Levamisol je sicer zdravilo, ki se uporablja v veterini za zdravljenje okužb z zajedavci. Pri ljudeh pa lahko povzroči zmanjšanje števila belih krvničk in ošibi imunski sistem, zaradi česar je posameznik izpostavljen večjemu tveganju za razvoj nevarnih infekcij.

Tako lažna tabletka xanax kot kokain sta bila v mesecu novembru kupljena v Ljubljani od preprodajalcev. Obe snovi naj bi se po poročanju uporabnikov prodajali širšemu krogu ljudi. Oba vzorca je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Zaradi verjetnosti, da se tovrstni vzorci pojavijo tudi v drugih krajih po Sloveniji, se uporabnikom in uporabnicam priporoča previdnost in uporaba storitve anonimnega testiranja.


Storitev anonimnega testiranja je na voljo v desetih info točkah NVO, v sedmih slovenskih mestih.
Seznam info točk NVO, ki zbirajo vzorce PAS za anonimno testiranje:
Ljubljana: DrogArt, Stigma
Kranj: Labirint
Koper: Društvo Svit
Nova Gorica: Šent
Celje: JZ Socio
Maribor: DrogArt, Zdrava pot
Ptuj: ArsVitae