Sistem za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi je zaznal, da otroci in mladostniki, zlasti na območju Kranja, uporabljajo izdelke, ki vsebujejo fenibut. Ta lahko povzroča zasvojenost, dlje časa trajajoča uporaba pa vodi v okvaro ledvic in maščobno degeneracijo jeter, so danes objavili na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Fenibut je depresor centralnega živčnega sistema in ima pomirjujoč ter sproščujoč učinek. Stranski učinki uporabe pa so zaspanost, slabost, tesnoba, vznemirjenost, razdražljivost, omotica, glavobol in alergijske reakcije, kot so kožni izpuščaji in srbečica. Ob uporabi večjih količin se lahko pojavijo tudi težave s koordinacijo in izguba ravnovesja. Dodatna težava je, da uporabniki/uporabnice fenibuta hitro razvijejo toleranco na snov, kar pomeni, da morajo uporabljati vedno večje količine za dosego želenega učinka. Uporaba večji količin lahko vodi v predoziranje, katerega znaki so nižja telesna temperatura, zaspanost, mišična relaksacija, slabost in bruhanje. Ob dlje časa trajajoči uporabi fenibuta se lahko pojavi tudi zasvojenost. Opustitev uporabe je lahko težavna, spremljajo pa jo tresenje, tesnoba, izguba apetita, vznemirjenost, depresija, omotica, motnje spanja, kognitivne težave, utrujenost, pospešen srčni utrip, halucinacije, slabost in bruhanje.

Fenibut oglašujejo kot prehransko dopolnilo

V Rusiji se fenibut uporablja kot zdravilo za zdravljenje tesnobe, depresije, nespečnosti in posttravmatskega sindroma. V večini evropskih držav in v ZDA pa fenibut ni odobren kot zdravilo, a ga je kljub temu mogoče kupiti na spletu, kjer ga oglašujejo kot prehranski dodatek ali kot nootropik.

Kot so ugotovili v okviru sistema za zgodnje opozarjanje na pojav novih psihoaktivnih snovi, tudi v Sloveniji mladi izdelke, ki vsebujejo fenibut, naročajo prek spleta. Uporabniki ga kupujejo kot dodatek za zvišanje energije, izboljšanje kognitivnih funkcij in za lajšanje tesnobe.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*