Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Lažni MDMA vseboval 4-CMC

Ljubljana, 21. junij 2021 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bil zaznan lažni MDMA, ki je vseboval 4-CMC. Vzorec je bil kupljen v Mariboru, zbran pa v Ljubljani.

Rezultati analize, narejene v Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, so pokazali, da vzorec v obliki svetlo rjavih kristalčkov, ki je bil kupljen v Mariboru kot MDMA, v resnici vsebuje sintetični katinon 4-CMC (4-klorometkatinon). O snovi ni veliko znanega, v literaturi pa je opisanih nekaj škodljivih učinkov, o katerih so poročali uporabniki. Poročani škodljivi učinki so podobni kot pri drugih sintetičnih katinonih, in sicer: visok krvni tlak, bolečine v prsih, pospešeno bitje srca, strah, agresija, vznemirjenost, psihoze, halucinacije in nespečnost.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Obvestilo je pripravil Nacionalni inštitut za varovanje zdravja.