Obvestilo Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS

Lažna valium tabletka

Ljubljana, 21. junij 2019 – V okviru Sistema za zgodnje opozarjanje na pojav NPS je bila v Ljubljani zaznana lažna valium tabletka, ki namesto diazepama vsebuje etizolam.

Okrogla tabletka modre barve s prepolovno zarezo in z oznako DAN 5620 na eni strani ter z oznako 10 na drugi strani ne vsebuje diazepama, temveč etizolam. Lažna valium tabletka je bila kupljena v Ljubljani pri preprodajalcu.

Etizolam sodi v skupino benzodiazepinov in se uporablja kot sredstvo proti nespečnosti in tesnobi. Etizolam povzroča evforijo, sproščenost, brezskrbnost, med neželenimi učinki pa so zaspanost, šibkost in utrujenost, slabše sposobnosti razsodnega razmišljanja in odločanja ter izguba nadzora nad telesom.

Še posebej nevarna je hkratna uporaba etizolama z drugimi drogami, ki delujejo depresivno na centralni živčni sistem, kot so npr. alkohol, opiati in GHB/GBL. Ob hkratni uporabi se namreč učinki drog potencirajo in uporabnik lahko zelo hitro izgubi zavest in preneha dihati.

Vzorec je v okviru anonimnega zbiranja vzorcev psihoaktivnih snovi zbrala info točka Združenja DrogArt v Ljubljani. Analizo vzorca je izvedel Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

###